National

Oficial: Contractele dintre Loteria Romana si firma greaca Intralot au ajuns in atentia procurorilor DNA

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri  de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In  cauza,  procurorii au dispus, in baza art.  11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot. De asemenea, a aratat cum favorizeaza Ministerul Finantelor firma Intralot pentru un nou acord cu Loteria Romana. Vezi in text care sunt relatiile dintre Loteria Romana si Intralot.

  • Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat in luna iunie un ordin de ministru prin care mandateaza reprezentantii statului in AGA a Companiei Nationale „Loteria Romana” S.A. sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui nou contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic.
  • Este vorba de un nou contract pentru servicii de loterie, precum 6/49, 5/40 si Joker, pe o perioada de 10 ani.
  • Ofertantul favorit pare sa fie tot firma greceasca Intralot, aceeasi cu care Loteria a incheiat contracte si in 2003, tot pe zece ani, si care s-au dovedit paguboase pentru statul roman.
  • Contractul a expirat anul trecut in decembrie. In mod normal, ar fi trebuit sa fie demarat un proces transparent de selectie a unui nou partener. Proces transparent nu a existat, insa au tot fost incheiate acte aditionale la vechiul contract.
  • Este al doilea contract care va fi incheiat intr-un mod netransparent, dupa cel cu grupul austriac Novomatic cu care a fost semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei.
  • Intamplator sau nu, grupul austriac Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot. Contractul cu Novomatic a fost incheiat anul trecut in toamna cand ministrul finantelor era Daniel Chitoiu. Mentionam ca Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.

HotNews.ro a atras atentia inca din octombrie 2013 ca Loteria Romana intentioneaza sa atribuie acest contract de asociere in participatie, in urma unei proceduri de selectie total netransparente, operatorului Intralot.

Legat de noua procedura, HotNews.ro a solicitat inca de anul trecut informatii, atat Ministerului Finantelor, cat si Loteriei Romane, insa nu a primit niciun raspuns. Reprezentantii Loteriei nu au facut publica aceasta procedura, insa au trimis in mod direct invitatii catre trei firme din domeniu, printre care si Intralot din Grecia, cu care are deja contract. Din cele trei au mai ramas doua: Intralot si Gtech din Canada. Potrivit informatiilor HotNews.ro, conditiile impuse acestor companii invitate de negocieri au fost elaborate in asa fel incat sa favorizeze Intralot. Practic, una dintre conditiile impuse acestor companii de catre Loteria Romana si cea mai importanta este ca viitorul castigator al procedurii de selectie sa poata asigura continuarea serviciilor actuale oferite de catre Intralot.

Negocierile trebuiau finalizate inca de anul trecut avand in vedere ca in decembrie 2013, contractul cu Intralot a expirat. Nu a fost incheiat un nou contract, insa a fost prelungit actualul cu cate trei luni.

In ciuda expirarii termenelor, Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat un ordin pentru imputernicirea Consiliului de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui contract de asociere in participatie vizand jocurile: 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S si servicii suport.

  • Ministerul Finantelor, incantat de Intralot

In comunicatul Ministerului Finantelor din iunie prin care s-a anuntat semnarea acestui ordin sunt prezentate si cateva detalii care indica faptul ca favorit pentru noul contract este Intralot. Ministerul Finantelor sustine ca solicitarea facuta operatorilor se referea doua variante: ofertarea unui pret global pentru achizitia serviciului la cheie si ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obtinut in urma asocierii CNLR SA cu contractorul. Ministerul Finantelor mai sustine ca pentru stabilirea celei mai bune variante cu privire la achizitionarea unui nou sistem loteristic, Loteria a solicitat un raport de analiza Casei de avocatura „Tuca Zbarcea si Asociatii”. Raportul arata ca a doua varianta, cea cu asocierea cu furnizorul sistemelor de joc, este cea mai buna. Aceasta este o varianta care avantajeaza Intralot.

De altfel, Ministerul Finantelor sustine chiar intens oferta Intralot. „Solutia cea mai avantajoasa pentru CNLR este reprezentata de incheierea unui contract de asociere in participatie cu ofertantul castigator. Din acest punct de vedere, luand in calcul premisele economice, reiese ca oferta cea mai avantajoasa economic apartine Intralot (…)Din punct de vedere financiar, exista o diferenta majora intre ofertele celor doua firme, atat in varianta asocierii in participatie, cat si a achizitiei de sistem si 10 ani de servicii suport, firma Intralot avand un net avantaj”, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor. Ca argumente, Ministerul Finantelor a prezentat si cateva cifre privind incasarile totale din jocurile loteristice din care se scade fondul de premiere (GGR – Gross Gaming Revenue) pentru perioada 2003-2012. „Plecand de la GGR total comunicat de CNLR in valoare de 2.467.667.678,31 lei in perioada mentionata. Astfel, aplicand in mod simplificat un curs de schimb de 4,4 lei/euro, ar rezulta un GGR mediu anual de 56.083.356,33 euro”, spune Ministerul Finantelor.
Prin aplicarea acestui algoritm, Ministerul Finantelor vrea sa arate ca oferta Intralot este mai buna. Ce sustine Ministerul Finantelor:

  • 1. In ipoteza achizitiei directe, suma de 48.850.000 euro, rezultata prin insumarea pretului sistemului la cheie (8.950.000 euro) cu produsul dintre valoarea costului anual pentru servicii suport (3.990.000 euro) cu cei 10 ani;
  • 2. In ipoteza asocierii in participatie, suma de 27.985.594,81 euro, rezultata prin inmultirea intre procentul ofertat de Intralot cu GGR mediu CNLR si cu cei 10 ani.

Important de mentionat este ca Ministerul Finantelor nu preziceaza in comunicat si numele celuilalt ofertant, ci doar Intralot.

Pentru mai multe amanunte, citeste Ministrul Finantelor a semnat miercuri un ordin prin care imputerniceste Consiliul de Administratie si conducerea executiva a Loteriei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui contract de asociere in participatie

  • Ministerul Finantelor sustine o firma care a pagubit statul

Ministerul Finantelor ofera ca argumente incasarile obtinute prin contractul anterior cu Intralot. Culmea este ca exista rapoarte ale Curtii de Conturi, ANAF, Garda Financiara si Corpurile de control ale Guvernului si Ministerului de Finante care au sustinut la unison ca Loteria a pierdut sute de milioane de dolari din cauza contractelor cu grecii. „Pentru ultimii 10 ani vorbim de un miliard de euro paguba. Si aici vorbim de pierderi directe si indirecte, adica directe prin achizitii cu costuri prea mari pe echipamente si servicii care poate nu erau necesare sau care poate in piata erau mai ieftine, si indirecte, prin proasta gestionare a echipamentului”, a declarat Dan Ghita, unul dintre fostii directori, potrivit unei anchete realizate de DIGI 24. Statul roman a platit in acesti ani 8-8,5% din incasarile lunare. Noul contract ar urma sa se incheie in aceleasi conditii. Practic, Guvernul nu doar ca nu renunta la un contract pagubos, ci il si continua in acelasi mod. Vezi aici ancheta DIGI 24.

Chiar premierul Victor Ponta a criticat in mai multe randuri relatia paguboasa de pana acum dintre Loteria Romana si grupul grecesc. Insa, declaratiile au fost facute in 2013. Acum, Guvernul pare sa fi revenit la impresii mai bune. In opinia actualului Guvern, vinovati sunt doar fostii directori pusi de guvernele anterioare. De aceea, „ministrul finantelor publice a mandatat reprezentantii statului in AGA sa aprobe Nota de fundamentare cu privire la actionarea in judecata a fostei conduceri executive, fostilor membri ai AGA, fostul director general, din cadrul CNLR S.A., din perioada in care s-a facut facut control de catre Curtea de Conturi a Romaniei, respectiv anul 2010, control finalizat cu dispozitiile stabilite de Curtea de Conturi a Romaniei prin raportul de control nr. 5608 din 25.05.2011 si decizia 3/2011 privind controlul situatiei evolutiei si modului de administrare a patrimoniului public si privat al statului la CNLR S.A”.
Nicio referire insa si la actuala conducere. Directorul general al companiei este Adrian Manolache pus in functie de fostul ministru al finantelor, Daniel Chitoiu, in martie 2013, chiar daca atunci era in derulare o procedura de numire a conducerii in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. In cazul Loteriei s-a renuntat la punerea in aplicare a principiilor gurvenantei corporative.
Adrian Manolache este si cel care a semnat contractul pentru videoloterie cu Novomatic pe o perioada de 15 ani, in conditiile in care contractul cu grecii de la Intralot si Intracom a expirat in noiembrie 2013. Reamintim ca Loteria Romana si grupul austriac Novomatic au semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei (VLT). Contractul anterior fuseContractul semnat in octombrie prevede ca veniturile nete sa fie impartite intre cei doi parteneri, in cota de 50% – 50%. Tot in baza acestui contract, Loteriei Romane i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro. Acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.Este un contract de asociere in participatie. Insa, potrivit noului Cod Civil, Cap. VII, sectiunea 3 (asocierea in participatie), art. 1953, aliniat 5 „Orice clauza care stabileste un nivel minim garantat de beneficii pentru unul sau unii dintre asociati este considerata nescrisa”. Practic, prevederea prin care Loteriei Romane i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro, ar putea sa nu aiba nicio valoare juridica.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta considera ca a fost incheiat un contract benefic pentru Loterie. „Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem”, a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.
HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca urmatorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) va fi incheiat cu grupul austriac Novomatic care detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot, pe o perioada de 15 ani.
Loteria Romana a platit ani la rand cele doua firme grecesti, Intracom si Intralot, 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, potrivit contractului de credit furnizor dintre 2003 si 2013 pentru implementarea programului de video-loterie. Contractul a fost incheiat intre Loteria Romana ca beneficiar, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, si firma romaneasca Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente.

Contractele cu Intralot si Intracom au facut si obiectul unei investigatii a Consiliului Concurentei.Fiind contracte neconcurentiale, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile Loteria Romana SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings si Lotrom SA cu amenzi in valoare totala de 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro).

Autoritatile au fost informate in permanenta despre prejudiciile aduse Loteriei prin contractele cu Intracom si Intralot. Cu toate acestea, nu au fost luate masuri pentru remedierea deficientelor. Cel putin asa arata o informare a ANAF din 2010 (pe atunci condus de Sorin Blejnar) „privind stadiul indeplinirii masurilor dispuse prin Procesul-verbal de control financiar nr.5000/26.02.2007, incheiat intre Compania Nationala Loteria Romana, referitoare la produsele loteristice Videoloterie si Pariloto contractate cu firmele Intracom/Intralot (Grecia)”.

Sursa; hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button