altex
Sanatate

Atenție la bolile respiratorii

Chiar și în cazul onor simple răceli, lipsa tratamentului poate face ca afecțiunea să degenereze în alte boli grave. Cele mai des întâlnite boli respiratorii în sezonul rece sunt răcelile comune, laringitele, sinuzitele, gripa sau pneumonia. Apariția acestora se datorează unor modificări circulatorii ale mucoasei nazale, a bronhiilor, faringelui sau traheei. Din cauza acestor modificări se micșorează rezistența și capacitatea de apărare locală a țesuturilor, favorizând acțiunea microbilor în zonele respective.

George VARZARI

Răceala, este una dintre cele mai comune și ușor de identificat afecțiuni care apare cu precădere în timpul sezonului rece. Efectele acesteia sunt reprezentate prin dureri de gât, febră însoțită de dureri de cap, îngreunarea respirației pe nas, secreții nazale și strănut. De regulă, răceala poate dura de la două zile, până la aproape două săptămâni. Dacă simptomele persistă o perioadă mai îndelungată, atunci există riscul ca aceasta să fie consecința unei alergii.

“Cea mai ușoară afecțiune de sezon este răceala, care apare de regulă odată cu venirea toamnei. Cei afectați prezintă dureri ale gâtului, cu înroșire, febră cu dureri de cap, nas înfundat cu secreții și strănut des. De regulă, răceala persistă de la două zile, în cazurile ușoare, până la două săptămâni, în cazurile mai grave. Dacă în acest timp nu se cunoaște o ameliorare a situației pacientului, atunci există riscul ca pacientul să fi dezvoltat o alergie”, ne-a declarat medicul de familie Irina Sănăuțanu.

În cazurile mai grave, răceala poate fi asociată cu infecții bacteriene ale gâtului sau sinusurilor, cu dureri ale feței, febră ridicată și tuse cu eliminatre de secreții. În asemenea cazuri, este indicat consultul la medic.

test

Virozele respiratorii pot fi contactate de la un bolnav care prin eliminarea secrețiilor respiratorii, prin tuse, poate fi inhalat de altă persoană. O altă metodă ar fi intrarea în contact cu un obiect care prezintă deja virusul respective.

“În funcție de virus, virozele respiratorii pot fi transmise prin diferite căi. De exemplu, putem contacta boala prin contactul cu diferite obiecte care prezintă bacterii, urmat de atingerea ochilor sau nasului cu mâna, sau prin inhalarea de particule ale secrețiilor respiratorii”, mai spune dr. medicul Irina Sănăuțanu.

Tratamentul răcelii constă în repaus la pat cu tratament cu medicamente, dar și un consum mare de lichide.

“Dacă avem de-aface cu un caz simplu, atunci recomandăm repausul la pat, alături de un tratament medicamentos, cu aspirină, paracetamol și vitamina C și un consum de lichide mare”, a mai spus Irina Sănăuțanu.

Guturaiul

Guturaiul este o afecțiune de sezon, care apare de regulă toamna sau primăvara, declanșată de stările de oboseală, lipsa unei alimentații adecvate și inhalarea de diferite gaze sau fum de țigară. Factorii principali ce determină apariția guturaiului sunt infecțiile bacteriene și virotice, alături de prezența frigului, care afectează de regulă zona feței și extremitățile corpului.

irina sanautanuGuturaiul poate fi tratat cu medicamente, precum antitermice pentru temperatură, vitamine pentru a întări sistemul imunitar și suplimentele pe bază de calciu. La acestea se mai adaugă și folosirea de Bixtonim sau Rinofugul, dar medicii recomandă evitarea în exces a acestora deoarece există riscul ca pacientul să dezvolte o dependență.

“Tratarea guturaiului se face prin instilare de soluții medicamentoase, precum vasoconstrictoare, ca de exemplu Rinofugul sau Bixtonimul, dar trebuie evitată folosirea în permanență a acestor medicamente deoarece bolnavul poate devein dependent. În perioada de început a guturaiului, se recomandă șI antihistaminicele care au o acțiune favorabilă. Pe durata tratamentului trebuie adăugate și medicamentele antitermice, pentru febră, vitaminele șI tabletele pe bază de calciu. “ declară medicul Irina Sănăuțanu.

Gripa

Gripa este o afecțiune produsă de virusul gripal, care apare prin instaurarea unei febre foarte puternice, pe o durată de aproximativ o săptămână. La simptome se adaugă durerile musculare, dureri ale capului și nas înfundat. Gripa este extrem de contagioasă, de cele mai multe cazuri apărând epidemii. În cazul în care nu este tratată la timp, gripa poate favoriza pneumonii sau alte complicații.

“Cea mai importantă dintre virozele de sezon este gripa, din cauza riscului mare de răspândire. De regulă, când avem un caz de gripă, ne așteptăm de multe ori să se extendă. În cazurile în care apar complicații, se poate dezvolta pneumonia, cu consecințe foarte grave”, mai spune Irina Sănăuțanu.

Deși o persoană este vaccinată împotriva gripei, virusul declanșator poate dezvolta modificări structurale, caz în care vaccinul anterior ar deveni inutil în fața noului tip de virus gripal.

“Virusul gripal își modifică foarte des structura antigenică, făcând să apară în anumite, diferite tipuri, care afectează populația. De regulă, o persoană vaccinată împotriva gripei poate dezvolta din nou gripă dacă virusul cu care a luat contact a avut modificări structurale”, a mai spus Irina Sănăuțanu.

În cazul contactului cu virusul gripal, persoana afectată dezvoltă foarte rapid simptomele. Acestea se caracterizează prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri ale ochilor, astenie și tuse.

“Simptomele au un debut destul de brusc, prin febră cu frisoane, împreună cu cefalee și dureri ale globilor ocular, dureri ale mușchilor, astenie și tuse cu expectorații”, spune medicul de familie.

Pentru a trata gripa, sunt necesare mai multe medicamente, precum aspirina, paracetamolul și altele. Medicii ne avertizează să izolăm bolnavul pentru a nu risca o răpândire a bolii, efectuarea de vaccin antigripal și evitarea expunerii la temperature scăzute.

“Tratamentul constă în picături dezinectante în nas, prescripția de medicamente precum faringosept, aspirină, paracetamol, siropuri, antinevralgice, comprese și tablete de vitamina C. Dacă în câteva zile situația nu se ameliorează, atunci este recomandată vizita la medic. De specificat și faptul că trebuie evitat contactul altor persoane cu bolnavul, pentru evitarea răspândirii, vaccinarea antigripală și evitarea frigului”, mai spune medicul Irina Sănăuțanu.

Laringita acută

O altă afecțiune caracteristică sezonului rece este laringita acută. Ea apare din cauza inflamării mucoasei laringiene, fapt ce duce la simptome precum răgușeală, arsuri cu senzație de uscăciune în gât, probleme de înghițit, însoțite de tuse seacă. De regulă, afecțiunea dispare în circa o săptămână de la apariție.

Laringita acută se tratează cu medicamente pe bază de fedrocaină, antibiotice, antitermice pentru febră, antitusive pentru tuse, vitamin pentru întrirea sistemului imunitar și prin aplicarea de comprese.

“Tratamentul laringitei acute se face cu ajutorul instilației nazale de fedrocaină, antibiotice de tip aerosoli, antitermice, antitusive, vitamin și eventual aplicarea de comprese în jurul gâtului”, a mai spus medicul Irina Sănăuțanu.

Sinuzita

Sinuzita reprezintă o afecțiune datorată inflamării mucoasei sinusului. Se carcterizează prin simptome precum dureri de cap, nas înfundat cu secreții nazale, febră șI amețeli.

“Sinuzita este de două tipuri: acută și cronică și constă în inflamarea mucoasei sinuzale. Poate afecta unul sau mai multe sinusuri, iar simptomele principale sunt: cefalee, secreție nazală mucopuruentă, nas înfundat împreună cu pierderea mirosului, febră, amețeli șI inapetență. Sinuzita cronică este tot o inflamare a mucoasei nazale, dar se datorează unei alte sinuzite nevindecate în totalitate. Simptomele și tratamentul este același ca și la sinuzita acută”, a conchis Irina Sănăuțanu.

Related Articles

Back to top button