Home » Sanatate » Recomadări pentru perioada caniculară

Recomadări pentru perioada caniculară

de Roxana NĂSTASĂ

Având în vedere că astăzi și mâine se vor înregistra temperaturi cuprinse între 35-38 ° C și indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80 de unități, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui revine câteva recomandări pentru populație.

În această perioadă, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11-18, consumul de alimente proaspete, achiziționate din magazine care dispun de instalatii frigorifice funcționale, dar și fructe și legume proaspete (pepene galben, pepene roșu, prune, castraveți, roșii) – alimente cu valoare calorică mică și cu un conținut mare de apă. De evitat sunt consumul de alimente ușor perisabile și a băuturilor alcoolice, dar și a celor cu un conținut ridicat de cofeină sau de zahăr — sucuri răcoritoare carbogazoase.
Totodată, cei de la DSP, recomandă populației să consume apă din surse verificate pentru a nu pune în pericol sănătatea și evitarea activităților în exterior care necesită consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Dacă este absolut necesar expunerea la soare între orele amiezii, se recomandă o ținută adecvată: pălărie de soare, ochelari de soare, haine lejere, din fibre naturale și culori deschise. O atenție deosebită trebuie acordată în această perioadă copiilor, vârstnicilor și bolnavilor cu afecțiuni cardio-vasculare. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în această perioadă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. Hidratarea corespunzătoare și supravegherea copiilor, realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer se impun. Copiii nu vor fi scoși din casă decât în afara perioadei caniculare din zi și, obligatoriu, cu pălăriuța de protecție pe cap. La cel mai mic semn de suferință a copilului, se recomandă prezentarea la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: