altex
Sanatate

"Spitalul Bârlad este în agonie"

Ștefan Constantinciu și-a încheiat mandatul de manager al Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” cu o conferință de presă, în care a recunoscut fățiș că plecarea sa a fost forțată de refuzul primarului Constantin Constantinescu de a ajuta spitalul să iasă din criză. Fostul manager consideră că spitalul este la un pas de a intra în blocaj, ceea ce va duce inevitabil la paralizarea actului medical. El spune că, deși oficialii tac, unul dintre pericolele iminente care amenință țara este virusul Ebola, în fața căruia, din cauza faptului că spitalul nu are forța financiară de a-și constitui o celulă de criză, bârlădenii ar putea deveni victime fără șanse. Constantinciu spune că situația ar scăpa complet de sub control dacă primarul va reuși, așa cum a declarat că intenționează, să îi ia spitalului statutul de unitate de urgență.

 Simona MIHĂILĂ

 Ștefan Constantinciu, cel care a fost până ieri managerul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, a vorbit pentru prima dată în mod oficial, în cadrul unei conferințe de presă susținută ieri la spital, despre neaînțelegerile cu primarul Constantin Constantinescu, cele care au dus la plecarea sa din funcția de manager.

„Trebuie să spun că nu este vorba de o demisie. Plecarea mea este urmarea unui act adițional la cotractul de management privind încetarea mandatului. Eu nu am vrut să-mi dau demisia din această instituție. Din păcate lucrurile au mers în această direcție voit, iar eu a trebuit să mă supun”.

Constantinciu și-a numit mandatul „un management al disperării” care a devenit astfel din momentul în care conturile spitalului au fost blocate de către Ministerul Finanțelor Publice.

test

„Ca urmare a blocajului, am mers la primar cu o serie de solicitări, întrucât conform legii, spitalele sunt în subordinea consiliilor locale, care trebuie să le sprijine inclusiv în privința cheltuielilor de bunuri și servicii. Nu știu de ce, dar toate încercările mele de a-l îndupleca să se întoarcă cu fața la spital s-au lovit de un refuz vehement. S-a încercat crearea artificială a unei situații conflictuale cu furnizorii noștri principali, pe care eu nu mi-am dorit-o. Nu putem disprețui furnizorii pentru că nu și-au încasat banii. Putem, eventual, să le cerem socoteală privind calitatea serviciilor, dar nu sunt ei de vină că nu și-au încasat banii pentru serviciile prestate. Eu îi consider partenerii noștri, nu dușmanii noștri”, a declarat Constantinciu.

Fostul manager este de părere că suma de două miliarde de lei vechi alocată spitalului de Consiliul Local Bârlad este ridicolă și că acești bani nu au avut forța de a suține decât niște cârpeli.

Din punctul său de vedere, din cauză că ordonatorul principal de credite, în speță primăria, refuză să se implice în ajutorarea spitalului, acesta are șanse reale ca în cel mult trei luni să se prăbușească: „Spitalul bârlădean este în agonie. Agonizăm. Este nevoie de sprijinul autorității locale, care, nu știu din ce motiv, a afirmat în nenumărate rânduri că va da bani la spital atunci când nu va mai fi Constantinciu. Eu m-am dat la o parte tocmai pentru ca spitalul să beneficieze de fonduri pentru achitarea facturilor către furnizori. Dacă în următoarele trei luni nu se va face aceasă infuzie de capital, vom fi blocați în totalitate în derularea actului medical”.

Situația este cu atât mai complicată cu cât, spune fostul manager, țara este amenințată de pătrunderea dincoace de graniță a Ebolei, caz în care spitalul bârlădean va fi incapabil să gestioneze lucrurile: „Nimeni nu vorbește. Ebola este mai puternică și mai agresivă decât HIV, pentru că omoară în tăcere. La Bârlad, ca în tot județul, trebuie ca unitățile spitalicești să aibă o celulă de criză, trebuie să aibă un compartiment dispus să izoleze, trebuie să aibă pregătite medicație și personal care să acționeze pentru a ține acest fenomen sub control. Lumea civilizată este de-a dreptul speriată. Lucrurile nu sunt simple. Suntem subdezvoltați și la acest capitol. Trebuie ca autoritățile să se preocupe imediat și să investească bani rapid

 „Ieși afară, porcule!”

 Constantinciu spune că nu cunoaște adevăratele motive pentru care edilul-șef al orașului nu-l vrea la conducerea spitalului, însă este de părere că acesta se simte amenințat de varianta în care l-ar avea contracandidat la alegerile locale din 2016: „În anumite medii a vehiculat ideea că aș vrea să candidez la conducerea primăriei, ceea ce este fals. Nu mă interesează absolut deloc o asemenea postură”.

Tensiunile dintre cei doi au crescut și mai mult în urma unui episod în care primarul Constantinescu și-a ieșit din minți și i s-ar fi adresat ex-managerului de la spital într-un limbaj suburban: „Am fost cu membrii Comitetului director în biroul primarului pentru a cere suport pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează secțiile de psihiatria și TBC. Noi aveam soluții și încercat să le integrăm, să facem un plan de expertizare, de proiectare, de obținere de fonduri. Reacția primarului: «Mie nu-mi trebuie spital de urgență la Bârlad. Ieși afară, porcule!» Atitudinea domnului primar explică o serie de întâmplări care se petrec cu acest spital. Subfinanțare deliberată și gândurile sale în legătură cu viitorul spitalului. Cu toate acestea, îi mulțumesc pentru această lecție, unică în viața mea. L-am iertat, dar nu pot să îl uit”.

Fostul manager consideră că, dacă autoritățile locale vor continua să rămână indiferente în fața crizei de la spital, salvarea acestuia va fi posibilă doar în situația în care își va asigura singur serviciile: „După părerea mea, viitorul acestui spital ține de independența totală. Trebuie reinternalizate toate serviciile și să facem veniturile noastre proprii pentru ca oamenii din comunele arondate sau de mai departe să poată contribui la finanțarea serviciilor”.

Related Articles

7 Comments

  1. ar fi genial sa putem pleca toti din acest oras si sa-i lasam pe cei care vor sa ne prosteasca pe fata sa se bata intre ei. nici n-ar observa ca orasul e gol. ar da-o inainte, asa… „estem” penibili.

  2. Excelent articolul „Ce se ascunde în spatele „protestului” de la spital?”. am vrut sa scriu acolo dar au fost oprite comentariile. pacat. Oricum, felicitari ca sunteti primul ziar care a vorbit de spagile care le iau doctorii de la Barlad. Ar fi bine sa continuati, ca altfel degeaba ati mai scris

  3. Domnu Constantinciu a cumparat farmacia cea mai apropiata de spital, aia la care intra bolnavii trimisi din spital sa-si cumpere medicamente cu lista data de medici in mana. A dat pe ea cat nu face numai si numai sa intre in afacere cu spitalul aflat in „faliment”

  4. Datoriile spitalului sunt opera lantului VIOREL PETCU–ANGELA CHIRILA, si a intereselor pe care acestia le protejeaza. Bun articol! FELICITARI!

  5. Datoriile spitalului erau la 1 oct 2013 de aproximativ 82mil, acum sunt de 84 mil. Omul asta, si ma refer la manager, s-a luptat pentru fiecare leut. Pacat ca a” propus-o” pe doamna Angela sa conduca mortul pe mai departe; DE 10 ANI, ACEASTA DOAMNA, ISI DA SILINTA SA GATUIE SPITALUL.

  6. In acest timp , afacerile private prospera….a cumparat un nou spatiu (100000 euro), a deschis o noua farmacie in centru, a cumparat inca o licenta de farmacie (160000 euro) in zona spital….parca nu suna a criza, nu?

  7. Ce sa intelegem? Dupa un an de mandat lasa spitalul in faliment ? Cu datorii de doua ori mai mari decat erau cand a preluat functia????? Si cu ebola pe cap……buna manipulare….doar la acest capitol sta foarte bine!

Back to top button