Deviațiile patologice ale coloanei vertebrale la copii
Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale ce pot apărea la copii sunt: cifoza, scolioza și lordoza. Acestea pot apărea înainte sau după debutul școlar și necesită atenție, în primul rând din partea părinților.
„Copilul care prezintă semnele unei afecțiuni ale coloanei, trebuie supus unor controale medicale frecvente, deoarece netratarea acestor boli pot genera complicații grave mai târziu”, ne-a declarat Popovici Anton Teodor, medic specialist chirurgie și ortopedie pediatrică în cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.
Scolioza, cifoza și lordoza sunt afecțiuni care reprezintă modificări patologice de ax ale coloanei vertebrale.
Cifoza reprezintă deviația coloanei vertebrale în plan vertical și se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică în față, provocând cocoașa, compensată fiind printr-o hiperlordoză (încovoiere înainte) în zonele cervicală și lombară, pentru echilibrarea coloanei. La sugar, cifoza este normală până reușește să stea în șezut, iar pe măsură ce crește, spatele lui se va îndrepta.
Scolioza este deviația coloanei vertebrale în plan frontal, determinând o gibozitate (cocoașă). Această nouă poziție a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor și omoplaților. Scolioza se constată la examinarea copilului, folosind aplecarea trunchiului înainte, poziție în care apare gibozitatea (cocoașa) de partea scoliozei.
Lordoza prezintă o trăsătură clinică majoră: proeminența bazinului înspre posterior. Mușchii abdominali și regiunea lombară au rolul de a stabiliza trunchiul. În lordoză mușchii abdominali sunt întinși și slăbiți determinând o suprasolicitare a regiunii lombare și favorizând apariția durerii și a oboselii. Uneori manifestările din lordoză se pot asemăna cu cele din alte afecțiuni ale coloanei vertebrale sau pot apărea ca rezultat al unor traumatisme sau infecții. De aceea, din acest motiv, întotdeauna trebuie consultat un medic specialist.
Apariția problemelor coloanei vertebrale la copii ne trimite cu gândul la poziția greșită a corpului pe care aceștia o adoptă în bancă sau la greutatea ghiozdanelor pe care le duc în spate, zilnic.
„Cauzele și factorii favorizanți ale afecțiunilor coloanei vertebrale la copii nu țin neapărat de poziția adoptată în bancă sau de ghiozdanul purtat în spate, însă au o oarecare contribuție, fiind importantă evitarea purtării în spate a unor greutăți prea mari sau doar pe o parte. Condițiile apariției unor afecțiuni ale coloanei țin mai mult de un anumit tip biologic construcțional. Important este și următorul aspect, cu privire la factorii favorizanți, și anume prezența unor afecțiuni oftalmologice, care constrâng copilul să ia o poziție incorectă. La baza evitării acestor probleme stă exercițiul fizic”, ne-a declarat medicul specialis Popovici Anton Teodor.
Cel mai frecvent tratament constă, în funcție de tipul deformării, în: gimnastica medicală, purtarea unui corset pentru oprirea accentuării curburii, masaj. Tratamentul chirurgical se practică în cazul deviațiilor mari scoliotice.
Pentru o dezvoltare fizică armonioasă a copilului sunt necesare câteva reguli de urmat: educarea copilului cu privire la poziția corectă corpului, asigurarea unor condiții prielnice pentru învățare (înălțimea scaunului să fie ajustată corespunzător, prezența unei surse de lumină cât mai bună), ghiozdanul sau rucsacul trebuie purtat alternativ în mâini sau pe spate, practicarea unui sport (înot, atletism) și nu în ultimul rând deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase. (Roxana CUCU)