Ce spune un asasin economic despre Romania
Review Overview
John Perkins este un fost mercenar economic. El a scris o carte în care își povestește experiențele personale despre această ocupație de escroc profesionist. Într-un interviu pentru emisiunea „Pașasport diplomatic”, John Perkins povestește cât de simplu este să corupi un guvern și să îl faci să îți execute ordinele.
Munca dumneavoastră a fost cea de asasin economic. Cum ați fost recrutat pentru acest post?
Eram încă la facultate și un bun prieten al socrului meu era foarte sus-pus în Agenția Națională de Securitate a SUA și m-a ajutat să fiu chemat la teste printre care detectorul de minciuni, teste de personalitate, și au ajuns la concluzia că aș fi un bun asasin economic. Apoi am lucrat ca voluntar timp de 3 ani, credeam că va fi bine să merg în alte țări, să trăiesc în pădurile amazoniene, să învăț tehnici de supraviețuire, alte limbi, și după ce am terminat munca de voluntar, m-au contactat din nou și m-au recrutat.
Ce vârstă aveați la momentul acela?
Să vedem, cred că aveam în jur de 25 de ani, aproape 26.
Și toate acestea păreau ceva romantic, ca în filmele cu James Bond.
Nu numai asta, dar tatăl meu era învățător într-o școală primară. Nu câștiga mult ca învățător, dar aveam printre colegii de clasă băieți din familii foarte bogate, din New York, Argentina, România, Paris, și întotdeauna povesteau lucruri romantice despre unde trăiau înainte, cât de mulți bani aveau, mașini… și eram foarte invidios. Și îmi doream dintotdeauna să călătoresc și eu mult. Deci da, când am fost recrutat, mă simțeam ca James Bond, era un vis devenit realitate pentru un băiar de la țară din SUA.
Ce s-a întâmplat după aceasta, când ați început să vă simțiți dezamăgit de ce se întâmpla?
Când am început, credeam că tot ce fac era bine, pentru că am învățat la facultatea economică în SUA ce spunea Banca Mondială, și anume că dacă vrei să ajuți o țară să se dezvolte, trebuie să investești sume mari de la Banca Mondială și alte organizații în proiecte de infrastructură, să angajezi companii americane să construiască centrale electrice, autostrăzi și parcuri industriale. Și la început credeam că fac un lucru bun, dar cu timpul mi-am dat seama că prin asta ajutam doar pe cei foarte bogați și companiile noastre. Majoritatea oamenilor sufereau, nu trăiau deloc mai bine, de fapt, pământurile lor erau invadate cu proiecte hidroelectrice, cu foraje de petrol, cu munți distruși pentru exploatarea petrolului. Cum se întâmplă azi în România, unde sunt distruși munții pentru aur. Deci cu timpul am văzut cât de destructiv era ceea ce făceam noi și îmi măcina sufletul și inima. Dar la început, până să văd toate acestea, trăiam foarte bine, călătoream cu avionul la clasa I în locurile minunate la care visam înainte, era greu să renunț. Mă convingeam că nu e așa. Mulți refuzau să vadă ce se întâmplă. Și da, a durat un timp, apoi ceva s-a întâmplat când eram în Insulele Virgine, unde am avut un moment de luciditate și am înțeles că nu mai pot continua, mă rodea prea tare și am plecat.
Concret, cum se derula această activitate, ce vi s-a cerut și ce ați obținut?
Practic, treaba mea era să identific țări cu resurse de care au nevoie companiile americane, multinaționalele de astăzi, resurse ca petrol, gaze, aur, de genul acesta, și să facilitez credite uriașe acestor țări de la Banca Mondială sau alte organizații. Iar eu mergeam la președintele acestei țări sau la ministrul de finanțe sau cineva într-o funcție înaltă în stat și îi spuneam practic: „știți, dacă cereți acest credit, țara dvs nu va putea plăti niciodată aceste credite”, și ei știau asta, și în cele din urmă deveneau sclavii politicii noastre, a companiilor noastre. Dar în realitate spuneam: „dacă semnați acordul, dvs și prietenii dvs veți primi foarte mulți bani. Fratele dvs poate să obțină licența utilajelor John Deere și un contract foarte avantajos de la investitorii noștri în construcții. Sora dvs. poate obține licența Coca Cola și vom cumpăra multă Coca Cola la prețuri foarte mari. La fel, vă vom da multă electricitate pentru fabricile dvs. și așa mai departe. Deci prietenii dvs vor face foarte mulți bani.
Dar Microsoft?
Nu am informații despre acest caz. Ceea ce știu sigur e că trebuia să convingem președinții să semneze aceste acorduri de credite pentru companii ca Bechtel, cunoscută în România, Bechtel era unul din cei mai mari beneficiari. Apoi, Brown and Root, Harris Engineering și alte companii de genul acesta. Și se îmbogățeau foarte mult de pe urma acestor proiecte. Președintele și prietenii lui la fel deveneau foarte bogați de pe urma proiectelor. Și le reaminteam că dacă nu făceau ceea ce vroiam noi, atunci li se va întâmpla ceva similar cu Mossadeq în Iran, Allende în Chile, Jacobo Arbenz în Guatemala, Lumumba în Congo și așa mai departe, președinți care nu au intrat în joc și au fost asasinați sau demiși prin lovituri de stat orchestrate de CIA. Acești șefi de stat erau în situații foarte dificile. Ori luau banii și se îmbogățeau, ori își pierdeau slujba și posibil chiar viața.
Acestea sunt acuzații foarte dure. De ce v-am crede? Până la urma nicio administrație SUA nu ar recunoaște că au făcut așa ceva.
De fapt, Statele Unite au recunoscut că am făcut ce am făcut, că l-au eliminat pe Mossadeq în Iran, că a făcut-o un agent CIA, Kermit Roosevelt, el a fost numit, a făcut-o. Am recunoscut că i-am făcut-o lui Allende. Henry Kissinger, fostul secretar de stat a vorbit deschis despre asta, despre aceste lucruri. Ne-am recunoscut rolul în cazul lui Ngo Dinh Diem din Vietnam, al lui Lumumba în Congo, deci am recunoscut multe din aceste asasinate sau lovituri de stat. Statele Unite le-au recunoscut pentru că în timp ele au ieșit la iveală, sunt dosare care au fost desecretizate, după 25 sau 50 de ani, în funcție de caz, deci noi am recunoscut multe din aceste cazuri. Sunt dovezi, aceste lucruri se întâmplă. Știm cazuri de companii care vin în diverse țări și încasează venituri enorme. O experiență recentă a fost aici cu Bechtel.
Dar acest proiect nu a fost finalizat până la urmă.
Vom vedea ce se va întâmpla. Există o istorie lungă a exploatării de către corporații. Cred că mulți își dau seama că aceste lucruri se întâmplă, este multă corupție în lume iar eu am fost parte a acestui sistem.
Recent România și-a reînnoit acordul cu FMI. Aceasta înseamnă că România, guvernul României a acceptat să fie exploatată de această organizație, respectiv SUA?
Cred că România trebuie să fie foarte atentă să nu permită să fie exploatată. Am văzut țări ca Islanda de exemplu, exploatată de sistemul bancar, apoi Ecuador, Argentina, Brazilia, iar aceste țări în cele din urmă au refuzat să plătească o parte din aceste datorii pe motiv că au fost exploatate. Și chiar a fost în avantajul lor acest pas. Deci cred că România trebuie să fie foarte atentă. Nu cred că este absolut sigur, când semnezi un contract cu FMI sau cu Banca Mondială, că vei fi exploatat, dar există o mare posibilitate pentru aceasta, iar românii trebuie să fie foarte conștienți cum sunt acești bani folosiți și câtă datorie își asumă țara. Nu doar să spere că liderii lor fac ceea ce trebuie, dar trebuie să fie foarte atenți. Eu cred că folosirea acestor bani pentru a construi un sistem de educație, o infrastructură, poate fi benefică unei țări. Dar trebuie să controlezi datoria. E ca în cazul unei persoane: o datorie mică, să cumperi o casă, o mică investiție, merită. Dar sunt cazuri când băncile sau alții conving persoanele să facă o datorie mai mare decât pot plăti, și încep problemele. Același lucru se poate întâmpla cu țările.
Dar aceste credite pot fi atrăgătoate pentru că au o dobândă mai mică decât cele de pe piață. E posibil ca FMI să spună ok, vă dăm un credit cu o dobândă mică, în schimb vă cerem să faceți asta, asta și asta?
Absolut, există condiții. Iar FMI deseori face asta. Dobânda poate părea mică la început. Istoria arată că de fapt, țările nu-și pot plăti datoriile ci încearcă să plătească dobânda, și scot bani din sistemul de educație, din sănătate, din multe servicii sociale, iar populația suferă încercând să plătească creditul. In cele din urmă nu pot să plătească datoria. După care FMI se întoarce și spune: dacă nu poți să-ți plătești datoria, trebuie să o refinanțăm și să îți privatizezi sistemul de electricitate, cele de apă și canalizare, sau altele. Cred că România a avut experiențe cu privatizarea. Apoi, FMI poate să spună: trebuie să vă schimbați radical sistemul juridic, cel politic, guvernul SUA poate interveni și să spună: trebuie să trimiteți trupe în Afganistan, să sprijiniți trupele noastre de acolo. Sunt tot felul de lucruri care se pot întâmpla dacă datoriile nu sunt plătite. De aceea spun că este foarte important ca cetățenii să fie foarte atenți ca guvernul să nu contracteze datorii pe care nu poate să le plătească.
A exista vreo țară în care acest sistem pe care l-ați prezentat, nu a funcționat, și a dat greș?
Da, mai ales în ultima vreme, multe țări au refuzat să plătească datoriile. Cel mai recent caz, pe care îl consider foarte important, este cel al Islandei. Islanda avea datorii mari și a declarat că ele au fost contractate ilegal de anumiți politicieni și bancheri, iar Islanda a votat printr-un referendum, o majoritate uriașă, de 90% a votat să nu plătească datoriile. Eu însumi am fost în Islanda, încurajându-i să nu plătească datoriile. Ba chiar au adus în fața justiției bancherii și pe cei care au semnat contractul, au fost acuzați de activități criminale, sau chiar neglijente. Ecuador a făcut ceva similar, când președintele Rafael Correa, care a terminat facultatea economică din Illinois, SUA, înțelege sistemul. El a spus că anterior, un dictator a semnat contractul iar poporul nu a fost de acord cu el și nu îl vor plăti. Au refuzat să plătească și acum îl renegociază la o paritate cam de 30 de cenți pe dolar. Îl renegociază cu o dobândă mult mai mică.
Sunt și alte mari puteri pe piețe lumii, precum China și Rusia, care folosesc aceleași metode ca și Statele Unite. S-a întâmplat vreodată ca metodele folosite de SUA, FMI sau Banca Mondială să se fi lovit de Rusia sau China în anumite țări și s-a produs un conflict deschis, sau mai puțin deschis?
Da, vedem asta și acum. Există o bancă înființată de țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Este în competiție directă cu Banca Mondială. In plus, unele țări din America de Sud au format o coaliție, Banca Sual condusă de Venezuela, spunând că nu vor să împrumute bani de la Banca Mondială sau FMI, ci au creat propriile fonduri. Deci există acum reacții destul de multe și cred că Banca Mondială și FMI sunt în competiție cu alte organizații. Personal, cred că acest lucru este foarte sănătos.După prăbușirea Uniunii Sovietice a rămas doar SUA și cred că în anumite domenii SUA a făcut greșeli serioase, a exploatat țări. Nu sunt sigur că Statele Unite ca stat, ci mai ales bănci private, companii private. Există un nou imperiu mondial, nu neapărat America, imperiul corporațiilor, al băncilor. Multe dintre acestea nici măcar nu plătesc impozite în Statele Unite.Nu e o conspirație, liderii acestor corporații nu se întâlnesc să comită fapte ilegale, dar toți sunt ghidați de un singur țel, să maximalizeze profitul, indiferent de costul social sau ecologic. Ceea ce este un țel foarte periculos, și unul relativ nou.
Încă mai există multe discuții și mult mister referitor la ce s-a întâmplat în 1989. Cum de regimul Ceaușescu, care părea atât de stabil și de ferm, s-a părbușit atât de brusc. Aveți informații despre ce s-a întâmplat de fapt?
Nu am fost implicat personal, deci nu am informații din interior. Dar ce ni s-a spus în SUA e că aici a fost o revoluție. In România, oamenii mi-au spus că a fost o lovitură de stat pentru a răsturna puterea, pentru mai multe motive politice. Ceaușescu se opunea FMI-ului, a plătit toate datoriile și era privit ca socialistic, nu unul care lua partea Rusiei, nu genul acesta de comunist, cu un socialist independent, care nu mai vroia datorii, dimpotrivă, putea ajuta alte state să scape de datoriile lor. Cred că este foarte posibil, ca în spatele cortinei să se fi derulat ceva mult mai serios, mult mai secret. În mod clar, și-a făcut mulți dușmani. Și-a făcut dușmani FMI-ul, Banca Mondială, și poate și SUA. Dar nu am informații interne, nu știu ce s-a întâmplat, dar cred că e ceva care merită studiat de români, în orice mod posibil, studiați și mai mult această chestiune.
În cartea dvs. faceți o afirmație foarte îndrăzneață, și anume că „nu e de mirare că teroriștii ne atacă”. Este aceasta o modalitate de a spune că ISIL sunt luptători ai libertății și luptă să respingă „imperialismul american”, iar statele occidentale sunt rele și doar încearcă să sece țările sărace de resurse?
Nu, în mod clar nu cred că societățile occidentale sunt rele, sunt un american loial țării mele. Cred că am făcut lucruri minunate în lume. Societatea occidentală nu e doar SUA, sunt toate statele vestice și am obținut rezultate uriașe în știință, medicină, tehnologie, arte, muzică, am trimis oameni pe Lună, am atins lucruri minunate. Dar am creat și o economie a morții în acest proces, una bazată pe distrugerea pământului, a resurselor pe care se bazează însăși economia. La fel, această economie e bazată în mare măsură pe război sau pe intimidare. Și e timpul să trecem la o economie a vieții. Să curățăm poluarea. Să plătim companiile care acum produc bombe și mitraliere, să producă echipamente care curăță râurile, oceanele, lacurile, aerul, solul. Să plătim companiile să facă asta, să încurajăm tinerii absolvenți să se ocupe de asta, să găsim metode prin care oamenii înfometați pot să-și procure alimente, noi tehnologii de transport, energie, comunicații. În ce privește ISIS și ISIL, este o organizație brutală și nu sunt deloc în favoarea lor. Sunt foarte, foarte brutali. Noi, cei din vest trebuie să vedem că ei sunt sprijiniți de atât de mulți oameni pentru că sunt disperați. Există oameni brutali, dictatori, fanatici. Bin Laden era un fanatic, era bogat, provenea dintr-o familie foarte bogată dar era fanatic. Dar avea o masă mare de susținători, oameni săraci, pentru că erau disperați.va lor le dă putere.A lupta împotriva lor în general nu îi va opri, sau poate doar pe termen scurt. Dar ceea ce trebuie să facem ca să oprim aceste acte de teroare e să facem o lume mai bună. O lume în care oamenii nu li se vor alătura, nu îi vor asculta pe fanatici, pe Bin Ladeni, pe liderii ISIS, pentru că nu au nevoie. Oamenii disperați îi ascultă. Oamenii înfometați, cei a căror pământ a fost distrus, care se tem că alte țări, ca Israel le-au luat pământurile. Trebuie să înțelegem că acestea sunt rădăcinile terorismului.
Toate acestea sună foarte frumos și visăm la toate acestea în copilărie. Dar sunt realizabile? Vedeți semne bune?
Nu aș vorbi cu dvs. dacă nu aș crede că toate acestea sunt realizabile. Nu aș veni în România, în Marea Britanie, în China, în Turcia. Călătoresc tot timpul și vorbesc despre lucrurile acestea pentru că cred cu adevărat că suntem pe pragul de a crea o lume nouă. Cred că a început o revoluție a conștiinței, poate cea mai mare revoluție din istorie. Oamenii chiar se trezesc. Trăim pe o navă spațială foarte fragilă numită Pământ și nu există nave de salvare care să ne ducă de aici. Trebuie să avem grijă de planeta aceasta. Iar dvs în România sunteți chiar în centrul ei. Dacă vă uitați la lanțurile muntoase ale lumii, formează o cruce: din Asia în Europa, munții trec din est spre vest, iar din Americi, de la nord la sud. Iar dvs sunteți chiar la mijloc și cred că România are o istorie de miracole. Aveți sfinți care au făcut minuni, aveți preoți care au făcut minuni, aveți localnici care chiar recent au făcut minuni oprind exploatarea de aur la Roșia Montană. Cred că puteți fi lideri în lume. Acum câteva zile Chile a promulgat o lege care interzice minele de aur și au spus că s-au inspirat din România. Deci am multe multe speranțe că putem crea o lume mai bună, prin noua conștiință. Putem urma o cale mai bună ca cea din trecut și cred că România poate fi un lider în acest proces. De asta sunt aici.
Sursa: money.ro