Cum să faci bici din gunoiul de grajd!
Comuna Fălciu are ori prea multe fonduri disponibile și nu are ce face cu ele, ori are o problemă foarte mare cu poluarea cu gunoi de grajd. Fălciul va încheia un parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice – Unitatea de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” în vederea implementării în comun a unei inițiative ce vizează gunoiul de grajd. Prețul: peste un miliard de lei vechi. Deși comuna este amplasată fix în mijlocul unui paradis natural, primarul Fălciului a mai investit anul acesta peste patru miliarde de lei vechi în realizarea de spații verzi în satele Fălciu și Rânzești și peste șapte miliarde de lei vechi în cultură, recreere și religie. Exact ce aveau nevoie cei peste 6.000 de locuitori ai comunei!
Bogdan RUSU
Obiectivul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este dotarea Fălciului cu diferite echipamente și platforme de depozitare a gunoioului de grajd în vederea gestionării eficiente a acestuia. Comuna beneficiară va întreprinde în cadrul proiectului acțiuni de ecologizare în rândul gospodăriilor, activități de testare și demonstrare a bunelor practici agricole, precum și acțiuni vizând instruirea, informarea și conștientizarea publică a factorilor de decizie, a instituțiilor implicate în monitorizarea și reducerea poluării cu nutrienți, precum și a fermierilor și populației rurale.
Din nefericire, nimic pe lumea aceasta nu este gratis, astfel că primăria Fălciu va trebui să contribuie din fonduri proprii, sau fonduri puse la dispoziție de Consiliul Județean Vaslui cu acest scop, prin mecanismul de echilibrare bugetară, la cofinanțarea proiectului, partea primăriei fiind de 1.232.550.000 lei vechi, reprezentând 5% din valoarea investițiilor în managementul gunoiului de grajd (proiectare, asistență tehnică și consultanță în perioada de realizare a lucrărilor de construcții și a perioadei de notificare a defectelor până la recepția finală, a lucrărilor de construcții respectiv a echipamenetelor și dotărilor), 25% din valoarea europubelelor ce vor fi asigurate prin proiect și 100% din valoarea avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare realizării investițiilor din proiect.
Deși în Fălciu nu sunt probleme extraordinare legate de poluarea cu nutrienți a solului și a apelor, lui Neculai Moraru, primarul comunei, proiectul de colectare a deșeurilor i s-a părut interesant, fapt pentru care a acționat. La prețul plătit de primărie (partea ei de finanțare) instituția va primi un tractor, o remorcă și o groapă betonată destinată gunoiului de grajd de 2.500 de mp. Aceste utilaje nu vor putea fi folosite însă decât pentru activități legate de transformarea bălegarului și a deșeurilor menajere în compost.
“Eu cred că toate comunele au probleme cu gunoiul de grajd care se depozitează în locuri nepermise și cetățenii din comună nu vor mai avea nici o scuză când venim cu investiția aceasta. Noi venim în întâmpinarea cetățeanului, prin proiectul care vizează gunoiul de grajd. Vom prelua gunoiul de grajd de la cetățean, îl vom depozita într-un spațiu special până când acesta fermenteză, după care îl vom împrăștia pe câmp”, ne-a declarat Neculai Moraru.
Gunoiul de grajd, administrat și fără prea multe investiții
Orice om care a locuit la sat știe că acest nutrient care îl sperie atât de mult pe primarul din Fălciu, poate fi împrăștiat pe o suprafață de teren uriașă, fără a avea nevoie de utilaje performante, platforme și europubele. Iar o împrăștiere pe suprafață mare nu ar pune în pericol mediul. Un tractor și câțiva lucrători din cei plătiți cu venitul minim garantat ar fi de ajuns. Menționăm că Primăria Fălciu deține deja o autobasculantă cumpărată în 2014, ce ar putea fi folosită cu succces în acest sens. De sute de ani, țăranii români au depus gunoiul de grajd pe proprietățile lor, fără a polua excesiv apele. Dar poate că în Fălciu, rumegătoarele au devenit o pestă scăpată de sub control. Asta în condițiile în care Primăria Fălciu va trebui ca de la 1 ianuarie 2015, să dețină obligatoriu un adăpost pentru câinii comunitari, dotat la standarde europene. Să plătească o echipă de hingheri și îngrijiori, hrana pentru carnasierii vagabonzi capturați, precum și echipamentele de neutralizare a câinilor (foarte scumpe). Primăria comunei nu este la prima inițiativă de acest gen. Anul acesta, realizându-se investiții pentru realizarea de spații verzi în localitățile Fălciu și Rânzești, exact ce era nevoie într-o comună lipsită de industrie poluantă, cu o populație ce trăiește, la propriu, în mijlocul naturii. Mai mult, Primăria Fălciu a cheltuit în 2014, pentru Cultură, Recreere și Religie suma de 7.357.350.000 lei vechi.