altex
Administratie

Taxele la utilități, ajustate din nou

De la 1 noiembrie 2014, vasluienii vor plăti mai mult cu un leu pentru serviciile prestate de SC Goscom SA Vaslui. Populația va plăti însă mai puțin pentru apa potabilă, ca urmare a reducerii contribuției plătite de angajator la asigurărirle sociale cu 5 procente. De asemenea, prețurile la energia termică furnizată în sistem centralizat vor fi la fel ca anul trecut, însă doar pentru că membrii Consiliului Local (CL) Vaslui au decis să majoreze subvenția pentru fiecare gigacalorie ce ajunge în caloriferele vasluienilor.

Bogdan RUSU

Din noiembrie, factura la Goscom va fi majorată inexplicabil, în medie cu un leu (4%) pentru serviciile prestate manual de salariații SC Goscom Vaslui SA (măturat străzi, colectat gheață, curățat frunze, etc). Această măsură a atras critici dure din partea mai multor consilieri locali vasluieni, care s-au declarat contra ideii de majorare, după ce Goscom a mai executat o majorare de prețuri la finele lunii septembrie 2014.

Vasluienii vor putea sta liniștiți în ceea ce privește valoarea taxelor la apă potabilă, menajeră, dar și a pentru căldura furnizată în sistem centralizat. În ședința Consiliului Local (CL) Vaslui s-au aprobat și prețurile ce vor fi practicate în perioada următoare de societățile Aquavas și Termprod, la care CL este acționar.

O diminuare s-a înregistrat și la prețurile solicitate marilor consumatori, cum este cazul Termprod. Compania furnizoare de agent termic nu a înregistrat până în prezent majorări la prețul la gaz, dar s-a reușit menținerea prețului plătit de populație pentru o gigacaloriei la același nivel ca anul trecut, respectiv 180 de lei. Acesta nu este însă prețul de producție a gigacaloriei. Meritul pentru stagnarea lui aparține CL Vaslui, care va subvenționa diferența de până la 474,09 lei, reprezentând prețul real de producere a unei gigacalorii consumate de populație. Comparativ cu anul trecut, prețul de producție a gigacalorie a crescut, însă consilierii au decis să crească subvențiile acordate Termprod cu 23,09 lei/gigacalorie, astfel încât cetățenii racordați la Termprod să nu fie obligați să achite această diferență. Pentru producția fiecărei gigacalorii, pe care o plătește o familie, de la 1 noiembrie 2014, CL va achita Termprod suma de 294,09 lei. Aceste prețuri au rămas la acest nivel și datorită reducerii prețului la metrul cub de apă industrială.

test

Pentru luna noiembrie 2014, conducerea Termprod și-a propus să producă un total de maxim 500 de gigacalorii pentru cei 765 de abonați. De menționat că nivelul consumului mediu al unei familii (apartament de trei camere) este de 1,2 gigacalorii/lună. Termprod a estimat că cei care locuiesc în apartamente de două camere vor achita, în fiecare lună a iernii 2014/2015, o sumă medie de 120 de lei pentru căldura primită.

Datorii uriașe de recuperat

În plină ședință, mai mulți consilieri locali l-au avertizat pe Tudorel Toma, directorul Termprod, că firma pe care o conduce are toate șansele de a intra rapid în faliment, la fel ca fosta Termica.

„Eu am spus de la înființarea Termprod, că societatea aceasta s-a născut moartă. Ea funcționează de un an de zile și au început să se adune sumele neîncasate de la populație. Nu am nimic împotriva majorării prețului, dar ea se reprecutează asupra Primăriei. Populația plateste o sumă fixă (180 de lei/gigagaclorie, n.r.) ) și restul este asupra Primăriei (294,09 lei/ gigacalorie). Nu știu dacă restul cetățenilor trebuie să suporte și această cheltuială din banii lor. Ar trebui analizată oportunitea acestei sociatăți și ar trebui să găsim soluții alternative pentru acea categorie a populației care folosește îîncălzire centralziată. Nu putem să mergem la infinit așa, să acordăm continuu subvenții”, a declarat Ioan Zaharia, consilier local.

Menționăm că în prezent Termprod are de încasat datorii de la populație, în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei vechi. Conducerea Termprod a cerut în instanță executarea a 55 de datornici, a executat pe 13 și a obținut din partea celor cu datorii un număr de 32 de angajamente de plată.

Datorii mari există și la Aquavas, unde totalul creanțelor acumulate de clienți este de aproximativ 25 de miliarde de lei vechi, din care 17 miliarde sunt datorii ale populației către societate. Restul, de respectiv cinci miliarde sunt datorii ale fostei SC Termica SA, la care se adaugă datoriile curente ale consumatorilor (populație, instituții și agenți comerciali). Aquavas a obținut de la instanță 978 de hotărâri judecătorești de executare silită a datornicilor, din care 143 au fost trimise spre aplicare executorilor judecătorești.

Related Articles

Back to top button