Un cardiolog de renume vine la Bârlad
Casa Pensionarilor organizează o întâlnire cu o somitate a lumii medicale românești: dr. Constantin Cristian Erena, doctor în medicină, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic primar boli interne la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, specialist în cardiologie.
Bârlădenii vor avea ocazia de a sta față în față cu o somitate a lumii medicale, de a afla cele mai noi informații din domeniul cardiologiei. Vor avea, prilejul de a pune întrebări și de a afla noutăți despre cum să ne protejăm inima, despre tratamentele afecțiunilor cardiologice, dar și cauzele îmbolnăvirii acestui organ vital.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bârlad (CARP) organizează sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 11, în sala de conferințe, o întâlnire a membrilor asociației cu dr. Constantin Cristian Erena, doctor în medicină, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic primar boli interne la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, specialist în cardiologie.
Întâlnirea face parte din seria conferințelor susținute de medici cu renume, pe care conducerea CARP Bârlad le organizează de trei ani. Cel mai important motiv care a stat la baza organizării acestui eveniment îl reprezintă faptul că bolile cardiovasculare sunt foarte răspândite în rândul persoanelor de vârsta a doua și a treia și, mai nou, pun tot mai mult stăpânire și pe oamenii tineri.
În județul Vaslui, în primele nouă luni ale acestui an, la cabinetele medicilor de familie au fost luați în evidență 66.363 de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, din care, cei mai mulți sunt din Bârlad și comunele limitrofe, respectiv 27.723.
Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces și invaliditate la nivel mondial, iar riscul unui sindrom coronarian acut sau de infarct miocardic este mai ridicat la femei decât la bărbați. Îngrijorător este faptul că în România doar 23% dintre femei ajung la medic în primele două ore de la declanșarea simptomelor.
Pentru prevenirea acestor boli, anul acesta, Societatea Română de Cardiologie a lansat în cadrul Congresului de Cardiologie (2-4 octombrie) un proiect al Asociației Americane a Inimii, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, în special a celei feminine, a riscului pe care îl reprezintă bolile cardiovasculare.
Statisticile plasau România, în 2013, pe locul al treilea la nivel european, la capitolul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, cu 60% din totalul deceselor. (Mihaela NICULESCU)