altex
National

EXCLUSIV MEDIAFAX – Cota progresivă ar putea crește din 2016 în trei trepte, de 15%, 25% și 35%. Impozitele pe case și terenuri cresc cu câte 25% în 2015 și 2016 – REACȚIA ministrului Finanțelor

Guvernul intenționează să renunțe la cotă unică de 16%, începând din 2016, și să introducă cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% și 35%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget și consultat de MEDIAFAX.

Ministrul Ioana Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare
Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituție, autoritatea în ceea ce privește stabilirea politicii fiscale, nu s-a fãcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare, se arată într-un comunicat al MFP.

Într-un document care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, se precizează că una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% și 35%)”.

O altă propunere din document este creșterea impozitelor locale pe terenuri și imobile cu 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016.

Potrivit Ministerului Finanțelor, nu s-au fãcut estimări cu privire la posibilitatea creșterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 și cu încă 25% începând cu 2016.

test

„Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri și pentru mijloacele de transport vor fi menținute la nivelul actual, în condițiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite și taxe locale”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.

Pe de altă parte, analiști financiari afirmă că nu există obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, întrucât declararea venitului se face în 2016.

Cota unică a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala temă de campanie a alianței DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unică a fost propusă inițial de ministrul de Finanțe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsă de PSD, inclusiv din cauza opoziției președintelui de atunci, Ion Iliescu.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, propus de actualul premier Victor Ponta să preia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câștiga alegerile prezidențiale, a declarat recent că tema cotei unice de impozitare a fost „fetișizată” în ultimii ani și ar trebui reconsiderată cel puțin din perspectiva nivelului, dacă societatea românească are pretenții mari de la stat.

Document MFP: Impozitele pe case și terenuri cresc cu câte 25% în 2015 și 2016

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o creștere a impozitelor locale pe terenuri și imobile de 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget și consultat de MEDIAFAX.

În document, care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează: „Creșterea cu 25% a impozitelor pe proprietate și cu încă 25% în 2016”

Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

„În orice scenariu macroeconomic și oricum se va închide execuția bugetară din acest an, creșterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentându-se că românii plătesc mult mai puțin decât restul europenilor”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuțiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentată și în proiectul de Cod Fiscal publicat în vara acestui an de Ministerul Finanțelor Publice și retras ulterior de pe site-ul instituției.

Surse din Ministerul Finanțelor afirmă că propunerea a fost discutată și cu oficialii Băncii Naționale a României, care s-au arătat de acord cu o asemenea măsură.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în urmă cu aproximativ o lună că ar fi în favoarea creșterii impozitării proprietății, dacă aceasta compensează o relaxare a fiscalizării muncii.

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contribuțiilor de asigurări sociale plătite de angajator cu 5 puncte procentuale și caută soluții de a acoperi golul de venituri preconizat din această măsură pentru 2015.

În cazul în care nu vor fi găsite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, există riscul ca în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană să se convină renunțarea la jumătate din tăierea de CAS din octombrie, adică o creștere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea inițială a experților instituțiilor internaționale.

Delegațiile tehnice ale FMI și CE, conduse de șefii de misiuni, se vor afla la București în perioada 2-10 decembrie pentru analiza execuției bugetare, impactul măsurilor cu influență asupra bugetului adoptate în ultimele luni și  a prognozelor și cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exeperții internaționali vor reveni la București în luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button