Deșeurile electronice pun Garda de Mediu în ceață
Județul Vaslui rămâne pe ultimele locuri din țară în ceea ce privește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Din 2005, când a au apărut în România primul act normativ privind gestionarea deșeurilor pe principii europene, până în prezent, Comisariatul Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu nu știe cantitatea de aparatură care a fost adunată la nivelul județului. Situația aceasta nu poate fi pusă doar pe seama autorității, ci este produsul unui lanț de factori, printre care amintim lipsa unei informări a elevilor, dar și sărăcia posesorilor de deșeuri, care refuză să predea aparatele vechi.
Bogdan RUSU
Ioan Nema, comisar în cadrul instituției de resort, a declarat că nu știe exact ce cantitate de deșeuri s-a colectat anul trecut în județ, dar din cele auzite de el se pare că Primăria Muncipiului Bârlad, a reușit să colecteze aproximativ 1.500 kg de produse electronice vechi. Asta în condițiile în care, prin tratatele semnate cu UE, România s-a obligat să colecteze anual un minim de 4 kg de deșeuri electronice/cap de locuitor.
Cele 1.500 kg de mașini de spălat, televizoare, aparate de radoi, etc., împărțite la 4kg pe cap de locuitor, corespund cantității impuse de UE pentru fix 375 de persoane. Asta în condițiile în care în municipiul Bârlad locuiesc aproximativ 70.000 de oameni.
“Doamna comisar șef (Carmen Rădulescu, n.r.) a fost la București la o ședință, unde s-a precizat că județul Vaslui este pe ultimul loc în colectarea de DEEE (deșeuri electronice, n.r.). Situația nu este chiar așa, căci în unele comune s-au mai făcut campanii de colectare, căci vedem că există formulare de transport a acestor deșeuri. Numai că a venit un punct de lucru al Ecoticului din Bacău care a colectat deșeuri din Vaslui dar le-a raportat în Bacău, ceea ce nu este corect”, a declarat Nema.
Cu excepția Bârladului, unde Primăria colectează asemenea deșeuri printr-o firmă parteneră, în restul județului nu mai există nici centre de colectare și nici firme de profil care să adune gunoiale și să le transporte în alte județe. Vina nu este însă doar a autorităților, ci și proprietarilor, care se despart cu greu de hârburile pe care le au la domiciliu. Mai ales la țară, unde o mașină de spălat poate funcționa foarte bine și ca adăpost pentru păsări. Nema a declarat că centre au existat, dar s-au închis tocmai din motivul că nu erau frecventate.
Abia ieri, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, conducerea Gărzii de Mediu a solicitat ajutorul Inspectoratului Școlar Județean, în vederea organizării unei informări a elevilor din mediul rural în legătură cu aceste deșeuri. S-a insistat pe o implicare intensă în comunele vasluiene, deoarece pe acest segment, realizările firmelor de colectare dar și a Gărzii de Mediu au fost dezastruoase.