Cetățenii moldoveni votează pentru a-și alege noul Parlament. Peste 43.000 de oameni au votat în decurs de o oră de la deschiderea urnelor
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a obținut 22.91% din voturi la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, la numărarea a 35.07% din buletinele de vot, a anunțat Comisia Electorală Centrală, potrivit site-ului Unimedia.info.
UPDATE 23:22 – PSRM este pe primul loc în urma alegerilor din Republica Moldova – rezultate parțiale
Partidul Comuniștilor (PCRM) a obținut 19.75%, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), cu 16.69% din voturi, Partidul Democrat – 16.4%, Partidul Comunist Reformator – 5.93% și Partidul Liberal cu 6.59% din voturi.
Majoritatea secțiilor de votare s-au închis la ora 21.00, programul votului fiind prelungit la Chișinău, Bălți, Anenii Noi și Nisporeni.
Peste trei milioane de cetățeni moldoveni au fost chemați duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputați, într-un scrutin crucial care va decide dacă țara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
UPDATE 22:26 – Sute de persoane cer prelungirea votului la ambasada Republicii Moldova din Moscova – presă
Sute de moldoveni scandau duminică seara „lăsați-ne să votăm!”, cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21.00, relatează agenția rusă Tass, în pagina electronică.
„A fost luată decizia de a nu prelungi programul secției de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate”, a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patrașcu.
Potrivit Tass, în fața ambasadei se află în continuare sute de persoane care doresc să voteze. Cetățenii moldoveni scandează „Lăsați-ne să votăm!” și „Suntem pentru Rusia!”.
Forțele de ordine ruse încearcă să disperseze mulțimea.
Totodată, potrivit RIA Novosti, programul de votare în orașul Ramenskoe, din suburbia Moscovei, a fost prelungit.
„Am luat decizia de a prelungi programul de votare în Ramenskoe, secția de la ambasadă a fost închisă”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
Pe teritoriul Rusiei au fost deschise în total cinci secții de votare, dintre care două la Moscova și celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci și Novosibirsk. Mii de moldoveni au stat la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secția de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova.
UPDATE 22:08 – Reniță: Peste 10.000 de moldoveni au votat în România; nu s-a prelungit programul la nicio secție
Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniță, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că la cele 11 secții de votare au votat peste 10.000 de cetățeni moldoveni, nefiind necesară prelungirea programului de vot la nicio secție.
„La cele 11 secții de pe teritoriul României au votat 10.456 de cetățeni moldoveni, în timp ce la cele două secții din București, de la ambasadă și de la secția consulară, și-au exprimat votul 4.098”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ambasadorul Iurie Reniță, după închiderea urnelor, la ora 21:00.
Totodată, diplomatul moldovean a precizat că la nicio secție de votare din România nu a fost necesară prelungirea programului de vot.
Prezența la vot este comparabilă cu cea de la precedentele alegeri, din 2010, când în România au votat în jur de 11.000 de cetățeni.
Votul în România s-a desfășurat fără incidente.
Urnele s-au închis în România la ora 21:00, concomitent cu cele 2.066 de secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.
UPDATE 21:30 – Secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis
Cele aproximativ 2.000 de secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis duminică, la ora locală 21.00, relatează cotidianul Timpul în ediția electronică.
Concomitent, procesul electoral s-a încheiat în România și în Ucraina. Totuși, în cazul în care mai sunt alegători care nu au reușit să-și exprime opțiunea electorală, programul votului ar putea fi extins cu cel mult două ore.
În Occident, la secțiile amenajate în Italia, Austria, Portugalia sau în Statele Unite ale Americii, votul continuă, date fiind diferențele de fus orar.
Peste trei milioane de cetățeni moldoveni au fost chemați duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputați, într-un scrutin crucial care va decide dacă țara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
Observatorii naționali ai Asociației Promo-LEX au semnalat o serie de derapaje în timpul votării, precum tentative de a corupe alegătorii, buletine de vot fără ștampila „retras” în dreptul Partidului Patria sau buletine anulate nefondat, relatează agenția IPN.
Potrivit președintelui Efortului de monitorizare a alegerilor, Pavel Postica, observatorii au menționat că, în cel puțin trei cazuri, cabinele de vot nu erau amplasate în așa mod încât să asigure dreptul la vot secret. Iar la secția de votare din satul Clișova, raionul Orhei, s-a descoperit că primarul localității era și observator.
„Am atestat încă două secții de votare la care s-au eliberat mai multe buletine de vot decât persoane înscrise pe listele de votare. Iar la secția de votare Leușeni, raionul Hâncești, nu a fost aplicată ștampila „retras” în dreptul concurentului Patria, membrii biroului motivând că nu au primit indicații clare”, a spus Pavel Postica.
Au fost semnalate de asemenea noi cazuri în care buletinele de vot au fost fotografiate și publicate pe Internet, precum și situații în care era amplasat afișaj electroal în preajma secțiilor de votare. „Am atestat situații în care alegătorilor li s-a permis să voteze în baza pașaportului. Mai sunt înregisrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votate. Mai grav e că s-a observat transportarea acestora și cu un automobil guvernamental”, a adăugat Pavel Postica.
Observatorii au mai semnalat și două tentative de corupere a alegătorilor. Acestora li s-au procurat produse alimentare și li s-a oferit alcool pentru a vota cu un anumit concurent electoral. S-a înregistrat un incident când un alegător a încercat să părăsească biroul electoral cu buletinul de vot.
UPDATE 21:08 – Miliția transnistreană a încercat să împiedice locuitorii din Corjova să meargă la vot
Alegătorii moldoveni din Corjova, raionul Dubăsari, au fost nevoiți să voteze în satul vecin, pentru că miliția transnistreană a împiedicat deschiderea unei secții de votare în localitatea lor, relatează Jurnal de Chișinău în ediția electronică.
Echipe ale miliției separatiste, mobilizate în localitate, i-au intimidat pe cei care voiau să participe la alegeri, în condițiile în care în localitatea Corjova sunt aproximativ patru mii de persoane cu drept de vot.
Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să mute secția de votare din localitatea Corjova la Cocieri, pentru a evita eventuale provocări din partea autorităților separatiste de la Tiraspol.
Totuși procesul electoral a fost dificil, pentru că milițienii transnistreni opreau, fără niciun motiv, mașinile care mergeau din Corjova spre secția de votare din Cocieri.
UPDATE 19:53 – Peste 51 la sută dintre alegătorii din Republica Moldova au votat până la ora 18.30
Aproximativ 1,4 milioane de persoane au votat până la ora 18.30 în cadrul scrutinului legislativ din Republica Moldova, reprezentând 51,2 la sută din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale, relatează agenția de presă IPN.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunțat că cea mai înaltă rată de participare s-a înregistrat în raioanele Rezina – 56% și Criuleni – 55,87%. În municipiul Chișinău, 55,7% din alegători s-au prezentat la urne. Cei mai pasivi sunt alegătorii din Basarabeasca, unde până la ora 18.30 au votat 39,24% dintre cei înscriși pe listele electorale.
În diaspora, până la ora 18.00, au votat peste 40.000 de alegători. Cei mai mulți s-au prezentat la secțiile de votare din Italia (18.000), în timp ce în Rusia au votat 7.000 de persoane, iar în România 6.200.
UPDATE 18:40 – Reniță: 9.000 de cetățeni moldoveni au votat în România până la ora 18:00
Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniță, a declarat că 9.000 de cetățeni moldoveni au votat, în cadrul alegerilor parlamentare, la cele 11 secții de votare din România, până la ora 18:00, cei mai mulți votanți înregistrându-se la sediul ambasadei, peste 2.300.
„Până la ora 18:00, și-au exercitat dreptul de vot în România, la cele 11 secții de votare, 9.000 de cetățeni ai Republicii Moldova (…). Cele mai multe persoane au votat la sediul ambasadei, e o cifră impresionată, peste 2.300 de persoane”, a declarat, duminică, ambasadorul moldovean Iurie Reniță.
Acesta a mai spus că la cealaltă secție de votare din București, de la secția consulară, au votat peste 1.000 de persoane.
Totodată, ambasadorul a precizat că la secțiile de votare din România nu a fost constatat „niciun incident și niciun impediment”. „Decurge totul normal, cozile, chiar dacă apar, imediat și dispar”, a afirmat Reniță.
Diplomatul a subliniat că toate secțiile de votare pot prelungi programul, în caz de necesitate, cu încă două ore, dar a precizat că, momentan, nu a fost informat că ar fi astfel de solicitări.
Pe de altă parte, Iurie Reniță a făcut apel la moldoveni să se prezinte la vot în cele trei ore până la închiderea urnelor.
„Fac apel către cetățenii moldoveni ca să vină în continuare să-și exercite votul, în special din zona Sucevei, de la Bacău, de la Iași, de la Galați, Constanța. Mai avem trei ore care contează foarte mult și de aceea vă rugăm să fiți pezenți alături de secțiile de votare din toată România (…), astfel consolidând votul nostru aici, votul de pe teritoriul României, care va fi unul important în contextul general al alegerilor parlamentare din R. Moldova”, a precizat ambasadorul moldovean.
UPDATE 18:02 – Observatorii anunță o serie de nereguli la scrutinul parlamentar din Republica Moldova
Observatorii naționali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunțat o serie de nereguli în desfășurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internațională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfășoară fără probleme, relatează agenția de presă IPN în pagina electronică.
Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitație electorală în fața secțiilor de votare, dar și transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secțiile de votare.
Pavel Postica, președintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, într-o conferință de presă, că la o secție de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficiențe la sigilarea urnelor. În unele secții, mai mulți alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secții au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au constatat că cineva deja a votat în locul lor.
La secția de votare din satul Sănătăuca, raionul Florești, unde pot vota și cetățenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autoritățile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistrați 150 de cetățeni din regiunea transnistreană, listele s-au terminat și a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca.
Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fișa de însoțire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ștampila „Alegeri 30.11.2014”, care confirmă că titularul acestuia a votat. Șeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislației prin fotografierea și postarea pe Internet a buletinului de vot cu ștampila „Votat” aplicată, iar acest lucru este ilegal.
S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare și microbuze la secțiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administrația de la Tiraspol a verificat minuțios cetățenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.
Anterior, reprezentantul Promo-LEX anunțase că 26 de secții de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secție din Chișinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociația are câte un observator în majoritatea secțiilor de votare.
Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secții de votare iluminatul a fost slab, iar în două secții nu există seif. De asemenea, în unele secții lipseau agentul termic și energia electrică.
Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficiențe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secții de votare s-au creat cozi.
Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineții, alegerile s-au desfășurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. „Am vizitat mai multe secții de votare, era o atmosferă normală și am fost foarte bine primiți”, a declarat Arta Dade, șefa Delegației de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.
„Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situație mai rea”, a confirmat și liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în țară pentru două zile și a avut mai multe întâlniri cu politicieni și ONG-uri, iar luni va organiza o conferință de presă în care se vor anunța rezultatele prealabile ale monitorizării și evaluării scrutinului.
UPDATE 17:51 – Participarea la alegerile din Republica Moldova a depășit 39%, astfel că scrutinul va putea fi validat
Rata de participare la scrutinul parlamentar de duminică din Republica Moldova era de 39,21 la sută la ora 15.30, a anunțat Comisia Electorală Centrală (CEC), ceea ce înseamnă că alegerile pot fi validate, relatează Jurnal de Chișinău în ediția electronică.
Până la ora 15.30 au reușit să voteze 1.098.227 de cetățeni, reprezentând 39, 21% din electorat. „Această prezență la vot ne permite să spunem că alegerile parlamentare de astăzi sunt valabile din punct de vedere al prezenței la vot”, a anunțat șeful CEC, Iurie Ciocan.
Cea mai înaltă rată de participare se menține la Șoldănești – 45,83%, urmată de Ocnița cu 44%. Și locuitorii capitalei au devenit mai activi, rata de participare în Chișinău fiind mai mare decât media pe țară – 39,35%. La Bălți este înregistrată o rată de participare de 35%, iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 34,78%.
Cea mai mică prezență de vot este în Basarabeasca – 30,8%. Pe liste suplimentare, până la această oră, au votat 47.331 de alegători.
Cetățeni moldoveni care au votat, duminică, la Galați spun că vor ca țara lor să urmeze mai departe calea europeană, să se integreze în Uniunea Europeană, să se schimbe în bine, ”cu realizări corecte, fără corupție”, iar toți cei care au plecat peste hotare să se întoarcă.
La Galați, pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, a fost organizată o singură secție de votare la sediul central al Universității ”Dunărea de Jos”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Procesul electoral se desfășoară fără incidente, existând totuși momente în care se formează grupuri de șase-șapte persoane care trebuie să aștepte la rând câteva minute pentru a vota.
O tânără din Republica Moldova, studentă la universitatea din Galați, a declarat că a votat pentru o schimbare în țara sa, pentru că dorește să se întoarcă.
”Vreau o schimbare în țara mea, vreau să mă întorc acasă neaparat, vreau ca părinții mei să trăiască bine în țara de unde am plecat. Am votat cu oamenii despre care știu că pot să schimbe țara mea. A fost un vot pentru parcursul european. Fiecare poate să facă astăzi ceva pentru Republica Moldova și pentru el, exprimându-și votul. Eu vreau să ma întorc în Moldova să fac teatru, să fiu actriță și cântăreață”, a spus Cristina, studentă la Facultatea de Arte de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
O altă tânără din Republica Moldova care studiază la Galați a afirmat că își dorește ”un viitor mai bun pentru Republica Moldova” și din acest motiv a ținut neapărat să voteze.
Printre studenții moldoveni care au votat până acum s-a aflat și Andrei Jurcăneanu, președintele Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților de la Universitatea ”Dunărea de Jos”.
”Am votat cu gândul să avem o țară competitivă care să urmeze mai departea calea europeană, în contextul în care există deja un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Sper să facem cât mai curând parte din marea familie europeană”, a afirmat Adrian Jurcăneanu.
Potrivit acestuia, aproximativ 200 de studenți basarabeni au rămas în acest weekend în Campusul universității de la Galați, însă cei mai mulți, circa 300, au plecat acasă pentru a profita de minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României.
La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați învață aproximativ 1.560 de studenți din Republica Moldova, iar mare parte dintre aceștia aparțin secției transfrontaliere de la Cahul a instituției superioare de învățământ, în timp ce la facultățile din Galați studiază circa 450 de tineri moldoveni.
Nu doar studenți se prezintă la vot la secția de la universitatea gălățeană, ci și persoane mai în vârstă, cu dublă cetățenie, română și moldovenească.
”Eu am votat pentru ce trebuie să voteze toată lumea normală la cap: pentru integrarea în Europa a Republicii Moldova. Cine nu știe ce a făcut comunismul să dea Dumnezeu să mai trăiscă odată în acea perioadă sau să meargă în Coreea de Nord – acolo e un exemplu cunoscut de toată lumea ce înseamnă comunismul”, a afirmat Jan Ștefan Crivăț, în vârstă de aproximativ 60 de ani, cu dublă cetățenie, stabilit de mult timp în municipiul Galați.
O femeie de 40 ani, Silvia Neagu, a venit la vot împreună cu soțul, afirmând că își dorește o schimbare în bine pentru Republica Moldova.
”Veau o schimbare în bine, cu realizări corecte, fără corupție, copiii să poată învăța în țară, toți care au plecat peste hotare să se întoarcă în țară. Îmi doresc să avem cele mai bune realizări, iar investiițiile din țară, banii, să se folosească corect. Vă dau un exemplu – se organizează multe concerte, spectacole în R. Moldova, e bine, dar banii puteau fi îndreptați și în alte părți: la grădinițe, drumuri pentru sate, sunt multe. Politicienii trebuie să știe că nu pot cumpăra votul poporului cu spectacole”, a spus femeia.
Și la Iași, majoritatea celor care s-au prezentat la vot sunt tineri basarabeni aflați la studii în România. Ei au spus că au votat pentru Europa și pentru un trai mai bun în Republica Moldova.
La cele două secții de votare deschise la Iași – la Consulat și la Școala „Gheorghe Asachi – au fost distribuite în total 6.000 de buletine de vot.
La secția de votare de la Școala ”Gheorghe Asachi” au votat, până la prânz, aproximativ 200 de cetățeni moldoveni.
Și la Suceava, 179 de cetățeni moldoveni, majoritatea studenți, au votat până la ora 14.00 la secția de votare 352 amenajată la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, potrivit președintelui secției, Arghir Maxim.
La secția de votare din Universitatea Suceava era liniște la orele prânzului, iar studenții vin în grupuri de câte cinci-șase.
La vot a venit și un cetățean moldovean, fost absolvent al universității. El a declarat corespondentului MEDIAFAX că a studiat în urmă cu mai mulți ani la universitatea suceveană și că nu mai recunoaște instituția după amplele modernizări aduse și că a căutat mai multe minute locul unde a fost organizată secția de votare.
„Am venit să votez pentru că m-a sunat sora mea care e în Franța și mi-a spus că trebuie să merg la vot”, a spus bărbatul.
La Suceava este pentru prima dată când se înființează o secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova.
În județul Suceava sunt 726 de rezidenți din Republica Moldova, din care 506 sunt la studii, iar 220 prin căsătorie. Din cei aflați la studii, circa 300 sunt studenți, iar restul sunt liceeni.
UPDATE 15:45 – Renato Usatîi a votat la ambasada R.Moldova din Moscova, fiind aclamat de mulțime
Controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid Patria a fost exclus din cursa electorală din Republica Moldova, a fost aclamat duminică de mulțimea de alegători de la ambasada din Moscova, unde a mers să voteze.
Renato Usatîi a votat la una dintre cele două secții de votare deschise la Moscova. Mulțimea l-a întâmpinat pe omul de afaceri cu aplauze și a scandat „Usatîi”, „Renato” și „Puterea e în adevăr”, relatează site-ul Unimedia.info.
Chiar dacă în fața ambasadei Republicii Moldova la Moscova era o coadă imensă, oamenii și poliția i-au permis lui Usatîi să voteze fără a ține cont de numărul de persoane care așteptau de câteva ore la ușa secției de votare.
De asemenea, Usatîi a filmat momentul în care a pus ștampila pe buletinul de vot. El a votat partidul Patria, care a fost exclus zilele trecute din cursa electorală.
„Noi oricum vom câștiga și mă bucur că sute de mii de oameni ne susțin”, a declarat Usatîi, adăugând că moldovenii nu au fost întrebați unde vor să meargă, ci li s-a impus drumul spre UE, potrivit site-ului ÎnProfunzime.md.
„Cât despre excluderea partidului Patria din cursa electorală, au spus că ei cred că suntem finanțați de peste hotare, adică ei cred, li se pare… sunt niște aiureli”, a afirmat politicianul.
„Aceasta a fost o înțelegere cu UE pentru a mă scoate din cursă, potrivit sondajelor, suntem pe locul doi, după comuniști. O să vedeți că sute de mii de buletine o să fie cu ștampila la partidul Patria, ăsta e un protest, cu toate că nu vor fi considerate valabile”, a conchis Renato Usatîi.
Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a hotărât sâmbătă să mențină decizia Curții de Apel din Chișinău cu privire la excluderea Partidului politic Patria din cursa pentru scrutinul legislativ de duminică. Astfel, potrivit deciziei Curții Supreme, Partidul politic Patria va fi exclus definitiv din cursa electorală, iar în dreptul acestuia, în buletinele de vot va fi aplicată ștampila „RETRAS”.
UPDATE 15:21 – Numeroși moldoveni stau la coadă pentru a putea vota la o secție din Moscova
Numeroși cetățeni moldoveni stau la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secția de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la secțiile de votare din Roma și Timișoara, deși s-au format cozi, procesul avansează rapid.
Un rând imens s-a format la secția de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, relatează PRO TV Chișinău, adăugând că într-o înregistrare video postată pe o rețea de socializare se poate vedea că zeci de oameni așteaptă să-și exercite dreptul la vot.
„Rușine. Cu fiecare minut rândul devine tot mai mare”, a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informează Jurnal de Chișinău, care precizează că în Rusia au fost deschise în total cinci secții de votare, dintre care două la Moscova și celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci și Novosibirsk.
Potrivit postului mir24tv.ru, citat de site-ul ÎnProfunzime.md, la Moscova, sute de moldoveni au stat la coadă de la ora 5. Unii oameni au venit cu copii mici în fața ambasadei R. Moldova, formând o coadă de zeci de metri. La un moment dat, aceștia au încercat să intre cu forța în clădire, transmite mir24tv.ru. Pentru a evita altercațiile, la fața locului au venit echipe ale forțelor speciale ruse. „Unii alegători au venit cu mașinile, alții au fost aduși de autobuze”. Potrivit vesti.ru, în fața secției de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegători.
PRO TV Chișinău informează de asemenea că și la secția de votare deschisă la Roma s-a format o coadă, însă aceasta nu este nici pe departe atât de mare ca la Moscova.
Un moldovean, care a votat la secția de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arată că deja s-a format rând, însă oamenii trec destul de repede. „Am votat alături de basarabenii din Diaspora, la secția de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Când am intrat, în fața mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la ieșire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizează!”, scrie Dorin Dusciac pe Facebook.
De asemenea, zeci de moldoveni așteaptă în fața secției amenajate la Timișoara ca să își exercite dreptul la vot, potrivit unei înregistrări video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Câțiva dintre aceștia flutură drapelele, iar unii chiar au început să cânte piese patriotice.
La secția de votare din Paris, până la ora 14.00 (ora României), au votat circa 700 de moldoveni, procesul decurgând în regim normal. La Atena, au votat peste 400 de alegători. În prima jumătate a zilei au fost și momente în care s-au format cozi, dar acum nu mai este aglomerație, transmite agenția de presă IPN.
În Ucraina, la secția de votare de la Kiev, au votat peste 70 de cetățeni moldoveni, iar procesul de votare se desfășoară în regim normal. La secția de votare de la Ankara, au votat aproximativ 90 de moldoveni și nu au fost semnalate incidente.
UPDATE 14:00 – Aproape 21 la sută dintre alegătorii din R. Moldova au votat până la ora 12.30
Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.
Potrivit CEC, 587.930 de cetățeni (20,98 la sută) și-au exprimat opțiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.
Cei mai activi votanți sunt la Șoldănești -29.34% și Rezina – 29,01%. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir – 12,97%.
În municipiul Chișinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălți au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 24.280 alegători (18,68 %).
UPDATE 13:00 – Forțele speciale, mobilizate la ambasada R.Moldova din Rusia pentru a asigura ordinea
Forțele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condițiile în care numeroși cetățeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ, relatează PRO TV Chișinău.
Fotografii postate pe Facebook prezintă membri ai forțelor speciale (Omon) printre mulțimea de oameni veniți să voteze. „Rușii erau nevoiți să aducă Omon-ul. Din cauză că mii de moldoveni vor să voteze dar nu pot”, scrie Alex Sîrbu pe Facebook. „Foarte mulți oameni s-au adunat în Moscova dar nu vor avea șansa să voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proastă”, adaugă acesta.
Un vizitator al site-ului protv.md, care a trimis imagini video, afirmă că procesul de votare este anevoios, iar alegătorii adunați în fața ambasadei scandează pentru a intra să voteze.
Informația este confirmată și de site-ul Unimedia.info, care scrie că mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, care se află la Moscova, au postat pe rețelele de socializare o serie de fotografii cu cozile imense de la secțiile de votare din Federația Rusă.
„La ora 08.40, la secția de vot din Moscova erau circa 1.500 persoane. La ora 10.00 am plecat de la secția de vot și erau aproximativ 2.000-3.000 de persoane. Erau prezente trei autobuze cu miliție rusă. Este o zonă pietonală”, a declarat cetățeanul moldovean Andrei Țurcanu, locuitor al capitalei ruse, contactat de Unimedia.
Țurcanu a adăugat că nu a reușit să voteze din cauză că numărul persoanelor a crescut considerabil, iar coada era mult prea mare. „La Moscova sunt minus 10 grade. Nu am mai putut aștepta la coadă. Din acest motiv am decis să plec”, a subliniat Andrei Țurcanu.
UPDATE 12:40 – Observatorii anunță primele nereguli la scrutinul parlamentar
Observatorii naționali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunțat primele nereguli în desfășurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internațională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfășoară fără probleme.
Potrivit reprezentantului Promo-LEX, Pavel Postică, 26 de secții de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secție din Chișinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociația are câte un observator în majoritatea secțiilor de votare, transmite agenția de presă IPN.
Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secții de votare iluminatul a fost slab, iar în două secții nu există seif. De asemenea, în unele secții lipseau agentul termic și energia electrică.
Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficiențe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secții de votare s-au creat cozi.
Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineții, alegerile s-au desfășurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. „Am vizitat mai multe secții de votare, era o atmosferă normală și am fost foarte bine primiți”, a declarat Arta Dade, șefa Delegației de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.
„Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situație mai rea”, a confirmat și liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în țară pentru două zile și a avut mai multe întâlniri cu politicieni și ONG-uri, iar luni va organiza o conferință de presă în care se vor anunța rezultatele prealabile ale monitorizării și evaluării scrutinului.
UPDATE 09:15 – Peste 43.000 de cetățeni moldoveni au votat în decurs de o oră de la deschiderea urnelor
Comisia Electorală Centrală a anunțat duminică dimineață că peste 43.000 de cetățeni moldoveni și-au exercitat dreptul la vot până la ora 08.00, relatează Jurnal de Chișinău în ediția electronică.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunțat de asemenea că s-au înregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegătorilor. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima încercare la sistem, însă procesul electoral nu a fost periclitat.
„La sistem au fost conectate 93 la sută dintre birourile electorale. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reușit. Este vorba de câteva localități din raioanele Cimișlia și Florești. Au fost unele defecțiuni ale computerelor sau pană de curent”, a declarat Iurie Ciocan. „Procesul electoral nu este periclitat”, a subliniat președintele Comisiei Electorale Centrale.
El a mai anunțat că toate secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdată nu a fost depusă nici o contestație cu privire la eventuale nereguli. „O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise în conformitate cu ora locală”, a pecizat Ciocan.
Registrul electronic este implementat pentru prima dată în Republica Moldova, astfel că alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificați imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunța poliția.
Urnele s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunțate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.
Cei 3,2 milioane de alegători pot vota în una dintre cele 2.073 de secții de votare, dintre care 95 se află în străinătate. Cetățenii pot vota în baza buletinului de identitate, indiferent dacă este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum și a legitimației de serviciu pentru militarii în termen. Alegătorii din străinătate își vor putea exprima dreptul la vot cu pașaportul sau livretul de marinar, dar nu înainte de a semna o declarație pe proprie răspundere.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnați 101 deputați pentru un mandat de patru ani, se desfășoară în baza scrutinului proporțional, pe liste. Numărul participanților era, miercuri, de 20 de partide și coaliții și patru candidați independenți, dar o decizie a Curții de Apel din Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție, a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă a acuzat formațiunea că a primit bani din străinătate.
Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori naționali și internaționali. Observatorii internaționali vor prezenta declarația preliminară post-electorală în cadrul unei conferințe de presă luni, la ora 15.00. Misiunea internațională de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de țări, relatează Jurnal de Chișinău în ediția electronică.
O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima dată în Republica Moldova. Astfel, alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificați imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunța poliția.
Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta cel puțin 33,3 la sută dintre alegători. Dacă în procesul alegerilor sau la numărarea voturilor vor fi comise încălcări ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constituțională.
Opinia publică din R.Moldova este împărțită între apropierea de Uniunea Europeană și participarea la Uniunea Vamală susținută de Rusia. O majoritate solidă continuă să susțină relații foarte bune cu Rusia, în pofida semnării Acordului de Asociere cu UE, atât dintr-o teamă față de Rusia, cât mai ales din motive economice, consideră analiștii. Un număr mare de moldoveni aleg să meargă să muncească în Rusia, în condițiile în care R.Moldova supraviețuiește economic din banii pe care aceștia îi trimit acasă. Această diviziune se va reflecta, cel mai probabil, și în noul Legislativ.
Sursa: mediafax.ro