Sanatate

Recomandări pentru protecția sănătății în perioadele cu temperaturi scăzute

În perioadele cu temperature scăzute, Direcția de Sănătate Publică Vaslui recomandă populației să țină cont de sfaturile medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie și dificultăți de vorbire.

Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Direcția de Sănătate Publică Vaslui recomandă populației o alimentație bogată în proteine și vitamine (în special fructe și legume), evitarea consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase), spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în caz de strănut folosirea batistelor sau a șervețelelor de unică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambient, evitarea aglomerațiilor din locurile publice deoarece există un risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate, care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală. De asemenea, în caz că apar semen de boală precum febră, secreții nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât, se recomandă autoizolarea la domiciliu și anunțarea telefonică a medicului de familie privind simptomele în vederea planificării la o consultație. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopții sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Pentru prevenirea efectelor negative ale temperaturilor foarte scăzute asupra sănătății se recomandă aprovizionarea cu alimente pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a evita deplasările în timpul frigului, aprovizionarea cu medicamente pentru o perioadă mai lungă de timp și păstrarea contactului cu rudele sau vecinii și solicitarea de ajutor în caz de nevoie.

În locuințe se recomandă menținerea unei temperaturi de cel puțin 19 grade Celsius în dormitory, verificarea atentă a sistemelor de încălzire înainte de a le folosi, dar și periodic în timpul utilizării pentru prevenirea incendiilor, intoxicațiilor cu monoxid de carbon (gaz care nu se vede și nu are miros). Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi și atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință pentru că șocul termic este mai mare atunci cand iesiți din locuiță. În caz de folosire a pernelor electrice pentru încălzire acestea trebuie decuplate de la priză înainte de somn pentru a preveni arsurile sau incendiile.

În cazul în care este absolut necesară părăsirea locuinței în condiții de ger, folosiți mijloace de protecție adecvate (căciuli, mănuși, fular), haine groase și călduroase, de preferat mai multe rânduri pentru a menține mai bine căldura, evitați expunerea îndelungată a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a preveni apariția degerăturilor, evitați călătoriile lungi cu automobilul și planificați traseul în funcție de starea drumurilor și evitați transporturile pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. (R.N.)

Related Articles

Back to top button