Invatamant

Noul regulament școlar: Semne distinctive pentru elevi și comisii pentru combaterea violenței în școli

Potrivit Noului Regulament Școlar publicat de Ministerul Educației, elevii vor trebui să poarte semne distinctive, din motive de siguranță, în așa fel încât să nu fie permis accesul străinilor în școală. O altă prevedere a regulamnetului este existența unei comisii de combatere a violenței în fiecare unitate de învățământ.
Semnele distinctive au fost dintotdeauna un subiect controversat. Dacă părinții și profesorii au privit această măsură ca fiind un lucru bun, elevii au avut tot timpul ceva de comentat, întrucât uniforma nu le mai dă unora ocazia să arate vestimentația cât mai „la modă”, de care dispun. Potrivit Noului Regulament, fiecare unitate de învățământ trebuie să aibă un semn distinctiv, care va fi adus la cunoștință poliției.
„Introducerea semnelor distinctive este o măsură bună. Așa pot simți și elevii apartenența la o școală și, totodată, în acest mod, se îmbracă toți decent. Nu mai vorbim și de faptul că în școală nu pot pătrunde persoane care nu învață în instituția respectivă. Eu dintotdeauna am văzut uniformele ca pe un lucru bun” a declarat un profesor vasluian.
Elevii nu au însă aceeași părere. Pentru majoritatea, uniformele sunt un inconvenient.

„Nu-mi place cu uniformă pentru că tot timpul trebuie să mă îmbrac la fel și, nici nu se potrivește cu toate hainele mele. Dacă ar fi după mine, aș ține-o numai în dulap” a declarat Andreea P., elevă la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui.
„Uniforma mă exasperează. Mai bine aveam doar ecuson pentru că o uniformă nu e niciodată pe placul tuturor. Parcă suntem oi îmbrăcați toți la fel” a spus Dănuț, elev la același liceu.
Așadar, fie că le este pe plac, fie că nu, elevii trebuie să se supună noului regulament și să poarte semnul distinctiv impus, fie el ecuson, eșarfă, cravată sau sacou.
Tot pentru siguranța elevilor este și măsura din Noul Regulament Școlar care prevede înființarea unei comisii de combatere a violenței în școli.
Comisia trebuie să adopte anual un Plan Operațional al unității școlare privind reducerea fenomenului violenței și are obligația de a colabora cu autoritățile administrației publice locale și cu reprezentanții Poliției și ai Jandarmeriei.
Regulementul școlar prevede și ce este considerat act de violență. Definițiile pornesc de la violarea secretului corespondenței, adică accesarea fără consimțământul persoanei a calculatorului sau telefonului mobil, până la discriminare, insulte și amenințări grave și repetate sau violențe fizice.
În anul școlar trecut, în unitățile școlare din județul Vaslui s-au întregistrat nu mai puțin de 1.117 acte de agresiune, însumând loviri, insulte, amenințări repetate, instigarea la violență sau furturi.
Legat de violență, în regulament este stipulat și faptul că profesorii nu au voie să agreseze fizic, verbal sau emoțional elevii. De asemenea, dascălii sunt obligați să aibă o ținută morală demnă și un comportament responsabil.
Totodată, introducerea unor persoane străine în incinta școlii, alarma falsă, incendierea și tentativa de incendiere, introducerea armelor în spațiul școlar, dar și consumul sau traficul de alcool sau stupefiante în școalã sunt considerate atentat la securitatea unității școlare. (Roxana NĂSTASĂ)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button