Peste 10.000 de intervenții ale pompierilor, în 2014
de Marian MOCANU
În anul 2014, lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui au fost solicitați în total de nu mai puțin de 10.488 ori, în medie aproape 30 intervenții zilnice, 92% din numărul acestora fiind adresate paramedicilor SMURD. Îngrijorător este faptul că, față de anul 2013, se constată o creștere a solicitărilor cu nu mai puțin de 21%. Din fericire, lucrătorii ISU au reușit să-și facă treaba, asta și în condițiile în care a continuat îmbunătățirea bazei materiale, anul trecut, în județul Vaslui fiind aduse mai multe ambulanțe și utilaje noi.
Statistică îngrijorătoare în ceea ce privește situațiile de urgență înregistrate pe parcursul anului 2014 în județul Vaslui, numârul acestora crescând cu nu peste 1600 intervenții față de anul anterior. Practic, de aprope 28 ori pe zi, respectiv 10175 situații de urgență, pompierii și ambulanțierii SMURD au fost solicitați să intervină pentru salvarea de bunuri sau vieți omenești, în 313 cazuri, deplasarea făcându-se în zadar, fie în urma unor farse, fie pentru că nu se impunea intervenția. Ponderea cea mai mare din totalul situațiilor de urgență se menține la intervențiile pentru acordarea primului ajutor calificat, care, față de anul trecut, au crescut cu 21%. Din cauza secetei de anul trecut, numărul incendiilor de vegetație uscată stinse prin intervenția pompierilor a crescut de patru ori, de la 21, în anul 2013, la 108 anul trecut, în timp ce numărul de incendii produse din diverse cauze a rămas relativ constant, numărul total de 292 incendii fiind cu doar 1% mai mare ca în anul 2013. În schimb, au fost mai puține accidente grave, care necesitau descarcerarea persoanelor, de la 22 în 2013 la doar 8 cazuri, anul trecut. Campioni la intervenții au fost pompierii și paramedicii din cadrul Detașamentului Vaslui, aceștia fiind solicitați în 3761 cazuri, 37% din total, urmați de colegii lor de la Bârlad, 2845 situații de urgență, și Huși, 2304 intervenții. În ceea ce privește incendiile, din totalul de 292 situații, cele mai multe, 248, au fost la gospodăriile populației, trei sferturi dintre acestea producându-se în mediul rural. De cele mai multe ori, cauza producerii incendiilor au fost focul deschis în spații deschise, este cazul depozitelor de furaje, pompierii militari intervenind de nu mai puțin de 101 astfel de cazuri, magaziilor sau anexelor gospodărești, coșurile de fum sau burlanele defecte sau necurățate, instalațiile electrice defecte, în 10,96% din cazuri, ori jocul copiilor cu focul, fiind raportate și 17 acțiuni intenționate, a unor persoane care au dat foc cu intenția de a se răzbuna. Pompierii militari au salvat, pe parcursul anului trecut 159 persoane, din care 45 copii, fiind înregistrate însă și nouă persoane decedate și șase rănite în incendii. Evenimentele au continuat și în acest an, doar în puținul timp scurs de la începutul anului 2015 pompierii fiind solicitați pentru stingerea a 32 incendii, de cele mai multe ori la gospodăriile populației.
SMURD – serviciul de urgență salvator de vieți.
În anul 2014, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui, a fost solicitat la un număr de 9.401 evenimente, care au implicat intervenția operativă a S.M.U.R.D. prin cele patru echipaje de prim ajutor medical calificat de la Detașamentul de Pompieri Vaslui, Detașamentul Bârlad, Secția Huși și Garda II Negrești, reprezentând 92% din totalul intervențiilor în care a fost nevoie de intervenția ISU. În urma acestor intervenții, au fost asistate 9401 persoane, din care 1560 copii, din care 9022 au fost transporate la spital, 199 au rămas la domiciliu după ce au fost stabilizați ori s-a constatat că nu este nevoie de trnsportul la o unitate spitalicească, iar 25 au fost transportați sau preluați direct de elicopterul SMURD. Medicii de pe ambulanțele TIM au pronunțat decesul în 91 de cazuri, pentru persoane implicate în accidente rutiere, accidente de muncă, agresiuni sau din alte cazuri.