Experiment inedit la Muzeul „Vasile Pârvan”
de Mihaela NICULESCU
Sâmbătă, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a așteptat publicul la un eveniment inedit, organizat de muzeograful Mircea Oancă. Iubitorii istoriei au putut participa la conferința „Lumea dacică – între arheologie și reenactment-ul istoric”, în cadrul căreia au fost prezentate câteva filme documentare, dar și costume dacice purtate de trei membri ai Asociației „Terra Dacica Aeterena” din Cluj. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, cu atât mai mult cu cât majoritatea publicului a fost formată din elevi de gimnaziu.
Invitatul de onoare al conferinței organizate a fost dr. Radu Zăgreanu, de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
„Am încercat să îmbinăm datele obținute în urma descoperirilor arheologice cu cele ale diferitelor proiecte de arheologie experimentală, pe care Asociația «Terra Dacica Aeterna» le-a desfășurat de-a lungul anilor săi de existență. Asociația, din care fac și eu parte, este cea mai veche asociație de reenactment din România, și propune o rețetă inedită de interpretare a lumii dacice, aceea a «trăitului pe viu a acesteia», a confecționării costumelor și a purtării lor, a meșteșugitului armelor și a mânuirii lor, a gătitului și a gustatului produselor culinare, a vieții de zi cu zi a unui dac”, a declarat dr. Radu Zăgrean.
Evenimentul a fost condimentat, așadar, cu prezentarea pe viu a trei costume dacice – al unui soldat dac, al unei femei dace și al unui preot dac. Reenactment-ul este o modalitate prin care istoria este retrăită, la propriu, prin confecționarea de îmbrăcăminte, arme, unelte realizate în urma studierii izvoarelor istorice legate de perioada de timp care se dorește a fi reînviată, astfel încât totul să fie mai aproape de realitatea acelor vremuri. „Terra Dacica Aeterna” din Cluj a fost prezentă în peste 100 de manifestări legate de prezentarea istoriei antice de pe acest teritoriu, iar una dintre ele a avut loc la Bârlad.
Experimentul istoric oferit de invitații de la Cluj și Bistrița Năsăud a fost răsplătit de Muzeul „Vasile Pârvan” printr-o invitație la expoziția permanentă de arheologie aflată la parterul sediului central și inaugurată anul trecut, cu ocazia centenarului muzeului bârlădean. Oaspeții au rămas plăcut impresionați de conceptul expoziției, de modalitatea de prezentare a obiceiurilor și tradițiilor dacice, prin intermediul manechinelor.