"Dresați" să cerșească!
de Simona MIHĂILĂ
Urlete, bocete și pumni în cap ieri, la Centrul de primire în regim de urgență pentru copilul abuzat din Bârlad, unde trei femei de etnie romă împreună cu pruncii lor, trei fetițe cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, au fost aduse de polițiștii bârlădeni după ce au fost prinse la cerșit. Cele trei femei riscă să rămână fără copii, întrucât psihologii sunt hotărâți să ia toate măsurile pentru ca aceștia să fie dați spre îngrijire statului.
„Mamele” sunt din Ghidigeni, județul Galați, însă își petreceau timpul mai mult la Bârlad unde își puneau copiii să cerșească. Zonele lor de acțiune erau scările de bloc, piețele, străzile principale, piețele, dar, mai ales, bisericile.
Nu este prima dată când cele trei femei au fost prinse de polițiști că-și foloseau copiii la cerșit. Ele se aflau în evidențele oamenilor legii și primiseră chiar și amenzi pentru cerșătorie.
„Cele trei fetițe se află deocamdată în Centrul de primire în regim de urgență pentru copilul abuzat, însă vor fi transferate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați. Totodată, va fi sesizată instanța cu propunerea de decădere din drepturile părintești”, a declarat pentru Est News psihologul Ionel Brătianu, șeful centrului.
El spune că micuțele au fost evaluate psihologic și că au putut povesti chiar ele ce le cereau mamele lor.
„Asemenea practici, la care copilul este obligat chiar de către părinții lor sunt foarte nocive pentru psihicul lor, pentru ceea ce vor deveni acești copii, pentru percepția pe care o vor avea ei înșiși despre rolul lor în societate. Practic, sunt tratați ca niște instrumente aducătoare de venituri. În lumea lor nu este loc de jucării, joacă, bucurii, tandrețe, dragoste, surprize. Ei nu au copilărie pentru că aceasta le este transformată chiar de către mamele lor într-o «școală a cerșitului» în care cel mai important lucru pe care îl învață este să stârnească mila oamenilor pentru bani. Pe termen lung, ei ajung vulnerabili în fața oricărei infracțiuni. Sunt infractorii de mâine, iar acest lucru trebuie înăbușit inca din fasă”, a mai precizat psihologul Ionel Brătianu.