Culmea absurdului la Bârlad – Liste de priorități pentru locuințe inexistente
de Simona MIHĂILĂ
Circa 800 de bârlădeni așteaptă cu sufletul la gură să-și trăiască visul suprem: acela în care vor fi anunțați că au primit un acoperiș deasupra capului și nu vor mai fi nevoiți să-și târâie dintr-o casă în alta valizele și mobila. Rezolvarea amară a acestei situații este, cel puțin în momentul de față, decesul vreunui chiriaș la stat sau evacuarea vreunuia pentru neplata chiriei. În tot acest scenariu absurd, în care nu există nici măcar o locuință disponibilă în fondul locativ de stat, consilierii locali vor aproba ordinea în care cei 800 de oameni vor „primi” locuințe.
Aproape 800 de bârlădeni stau la coadă, în momentul de față pentru patru pereți și un acoperiș deasupra capului, adică dublu față de acum zece ani, iar numărul este în continuă creștere. Cererile lor sunt înregistrate la Primăria Bârlad, iar comisiile de evaluare au finalizat de curând și studierea dosarelor, au stabilit locurile prioritare funcție de criteriile impuse de lege, au efectuat anchetele sociale acolo unde a fost cazul și urmează ca și consilierii locali sa aprobe ordinea în care solicitanții vor „primi” locuințele mult visate.
O situație de un tragi-comic uluitor, întrucât toată această agitație s-a produs pentru nimic. În fondul locativ al statului (administrat de primărie, ori de Compania Utilități Publice) nu există disponibilă nici măcar o casă dărăpănată, cu atât mai puțin vreun apartament sau vreo garsonieră.
„Chiar și așa, noi suntem obligați să înregistrăm toate cererile. Deși li se spune din start că nu există locuințe, oamenii își lasă dosarele în speranța că poate vor avea noroc. Le primim cererile, le evaluăm dosarele, întocmim listele de priorități. Singura șansă ca cineva să obțină o locuință este decesul vreunui chiriaș sau evacuarea pentru neplata chiriei, însă aceste situații sunt rarități”, a declarat, pentru Est News, Constantin Cocoloi, inspector de specialitate în cadrul Serviciului de gospodărie comunală din cadrul Primăriei Bârlad.
Jumătate din totalul celor aproape 800 de cereri o reprezintă bârlădenii care doresc o locuință construită prin fondurile Agenției Naționale a Locuințelor (ANL), restul fiind cereri pentru locuințe sociale.
Construcția celor patru blocuri date în folosință de această agenție în ultimii ani a făcut ca speranțele bârlădenilor să crească. Este vorba de blocul de pe strada Victor Ion Popa, cele două blocuri din zona fostei fabrici de cărămidă (Cărămidărie) și cel de pe strada Lirei. Mai cu seamă după ridicarea acestuia din urmă (singurul construit de la zero), numărul cererilor a explodat.
Dezamăgirea ulterioară a fost pe măsură. Iluziționați de anunțul că încă două blocuri vor fi construite, bârlădenii fără casă au făcut coadă la Registratura primăriei, cu cerile în mână.
Promisiunile populiste ale politicienilor au hrănit visele bieților tineri cu ideea că vor fi ridicate două blocuri însumând 120 de apartamente, la intrarea în cartierul Bariera Puiești. Surle, trâmbițe, licitație, studii de fezabilitate, licitație, lucrare adjudecată și, în final, praf în ochi. Nici guvernanții de atunci, nici cei care au urmat nu au mai alocat banii promiși pentru construirea blocurilor. Scuzele aleșilor – fie ei locali sau de la centru – se înscriu în același registru penibi cu care cetățenii s-au obișnuit.
lasa anlurile ca au locuinte la anl tot care mai au 2-3 apartamente