Invatamant

Codrenistele de la Bârlad, din nou în frunte

de Simona MIHAILA

Tot fete, tot de la „Codreanu” și tot locul I pe județ. Performanța de anul trecut, când locul I pentru fiecare an de liceu la Olimpiada de limbă și literatură română – faza județeană, a fost ocupat exclusiv de către elevele de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, s-a repetat și în acest an. Cu o mică excepție – la clasa a X-a locul I a fost pierdut la diferență de doar două sutimi – codrenistele s-au întors la Bârlad învingătoare.
Andrada Bâgu – clasa a IX-a (avându-l profesor pe Gabriela Cotae), Diana Boncoi – clasa a XI-a (profesor Andreea Mereuță), Lorena Enache – clasa a XII-a (profesor Diana Stoica) – iată numele celor care au ridicat Colegiul „Codreanu”, dar și Bârladul, în topul elitelor.
boncoi_diana_olimpicaGaleria fetelor deștepte de la „Codreanu” ar fi incompletă însă fără numele micuței Erika Foia, care a obținut, de asemenea, locul I la faza județeană a Olimpiadei de limbă, literatură și comunicare.
Toate cele patru fete se pregătesc, așadar, să reprezinte Bârladul la faza națională a acelorași olimpiade.
Pentru Lorena și Diana experiența nu este una inedită, întrucât și anul trecut au obținut același rezultate meritorii la Olimpiada de română, faza județeană.
Dacă anul trecut Lorena spunea că, în mod sigur viitorul îi va rezerva un loc între studenții la litere ai unei facultăți din Danemarca, acum și-a reconsiderat total opțiunile: „Voi urma Medicina aici, în țara mea. România merită o șansă și cred că singura ei speranță suntem noi, tinerii. Nu mai vreau să plec. Știu că un medic nu este la fel de bine motivat financiar ca în străinătate, știu că problemele noastre sunt nenumărate, dar țara asta merită să fie ajutată să se ridice”.
enache_lorena_olimpicaLorena e hotărâtă să devină medic ortoped, specializat pe traumatologie. În decizia ei au cântărit mult problemele pricinuite de o luxație la genunchi ce a făcut-o să meargă în cârje la olimpiada de anul trecut, după ce, cu un an înainte o problemă identică o făcuse să rateze acceași olimpiadă. Chiar dacă piciorul o necăjește și acum, Lorena nu are timp să-și plângă de milă. Sâmbătă va participa la faza județeană a Olimpiadei de filozofie, iar când nu învață sau ascultă muzică este ocupată intens cu activitățile de voluntariat în care s-a angajat în cadrul Bibliotecii „Stroe S. Belloescu”.
Anul trecut, după reușita la Olimpiada de română, Diana Boncoi știa cu siguranță că viitoarea ei profesie va fi una umanistă. Își menține această decizie, dar de data aceasta știe și ce anume foia_erika_olimpicava face la facultate: „Voi merge la Litere. Am de gând să fac și un an sau doi în străinătate, poate că peste ani mă voi și stabili acolo, dar pentru asta vreau să învăț o limbă străină dintre cele care tind să devină de circulație internațională, respectiv japoneza sau chineza”.
Pentru Andrada Bîgu, reușita de sâmbăta trecută este o premieră: „Este un moment inedit, fiind pentru prima dată când ajung în postura de a participa la un concurs de nivel național. Sunt coștientă că urmează o etapă dificilă, dar abia aștept”.
Andrada citește enorm și preferă proza. În topul cărților ei preferate se află, exact în această ordine: „Pădurea Spânzuraților” a lui Rebreanu, „Cel mai iubit dintre pământeni” (Marin Preda) și „Crimă și pedeapsă” (Dostoievski).
Erika Foia, mezina fetelor de top de la „Codreanu” este un model de om hotărât: citește mult, dar nu îi place poezia pentru că o vede „fără sens” și vrea să devină nici mai mult, nici mai puțin decât procuror criminalist.
„Am avut emoții să intru în această lume nouă, a olimpicilor. Nu mă așteptam, pentru că sunt foarte mulți copii buni. Dar voi munci ca să reușesc și la faza națională. Vreau mai mult pentru că știu că pot mai mult”, a conchis micuța Erika.
Cât se mai odihnește pentru această etapă, fetița va da o raită și la Olimpiada de geografie, unde va participa, sâmbătă, la faza locală.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

7 Comments

  1. Cei de la LMK au si eu profesori foarte buni si elevi pe masura ca si in cazul Colegului Codreanu! Nu stiu de ce trebuie sa sara unul precum Albert copchil (interesant nume!!! creativ chiar!) sa spuna ca e barladean (poate in vis!), dar, vezi, Doamne!, LMK e net superior!!! Prin ce? Prin apropierea (de multe feluri- si la propriu si la figurat) de Inspectoratul Judetean ? (a se citi, multi profesori din acel liceu sunt inspectori, ca atare, se cam fac tot felul de „jocuri”, fiind, fara indoiala, privilegiat din multe puncte de vedere!). Nu e vreunul din cele doua licee „net superior” celuilalt….decat pentru vreun frustrat….nu s-a rasturnat inteligenta absoluta nici la Barlad, nici la Vaslui in curtea uneia din cele doua institutii! Peste tot, de altfel, sunt profesorii si foarte buni si mai putini buni si, slava Domnului!, elevi inca interesati de invatatura si performanta! Cat despre bumerangul claselor gimnaziale educate (Albert copchil, fara indoiala copchil la minte!, pune intre ghilimele cuvantul educate, caci pentru el si alte minti tulburi a iesi pe locul 10 la nivel national pe clasele de gimnaziu probabil e o contraperformanta…vezi site-ul http://www.edu.ro), ce sa mai vorbim…roade viermele invidiei ca la Codreanu se scolarizeaza cu succes la gimnaziu! S-a facut si se va mai face! Cu rezultate foarte bune! Asa ca aceste comentarii rautacioase si pline de invidie nu fac altceva decat sa confirme ca la Codreanu (ca si la LMK sau Cuza-Voda ori alte institutii de invatamant) se munceste si se face performanta! Take this!

  2. Codreanu e cel mai bun liceu din judetul Vaslui, sa nu fiti invidiosi, va rog frumos!!!

    1. Sunt barladean dar trebuie sa recunoastem ca cei de la LMK sunt net superiori. Codreanu este salvat doar prin munca doamnelor profesoare de lb.romana si a elevilor. Multumim elevilor si profesorilor. Si ca sa fim corecti, felicitari color de la LMK pentru stacheta ridicata. Pe noi ne la lovi boomerangul claselor gimnaziale „educate” de CNGRC.

      1. Din pacate se vede din ce ca esti spalat pe creier! Un elev care a urmat si cursurile gimnaziale la Codreanu este, poate, mult mai pregatit si va face fata cu mult succes exigentei profesorilor de liceu decat in alte cazuri! Cat priveste rezultatele nu poti compara mere cu pere decat in imaginatia ta (nu stiu daca ai remarcar dar rezultatele meritorii sunt in domenii diferite si depind in mare parte de aptitudinile fiecarui elev, sau in traducere pentru tine de inteligenta nativa in anumite stiinte).

  3. ehhhhh,hai sa fim realisti,se pun cam mult accentul pe acel liceu,eu nu spun ca nu sunt „talente” dar nici chiar asa…in fine

Back to top button