Business

Retailerii l-au asigurat pe Vâlcov de ieftiniri după reducerea TVA

Marii retaileri au cerut ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, ca reducerea la TVA să nu intre în vigoare în ianuarie, pentru că ar afecta lunile cu cele mai mare vânzări pentru ei, noiembrie și decembrie, consumatorii așteptând ieftinirile, și l-au asigurat de reducerile prețurilor la raft.

„Am discutat cu retailerii când să facem această reducere de TVA pentru ca și ei să poată opera reducerile și să nu scadă consumul. O parte însemnată a reducerii la TVA, dar și la accize, o vom regăsi la raft. Dumnealor m-au asigurat că, precum în cazul pâinii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca înainte cu minim o lună să se facem anunțul reducerii TVA”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Vâlcov.

Ministrul a arătat că reducerea TVA la pâine a condus la creșterea pieței fiscalizate cu 23%, iar economiile din buzunarele românilor au fost de 295 milioane lei. TVA la pâine a fost redus de la 24% la 9% în septembrie 2013.

Marile rețele de magazine au solicitat ministrului Finanțelor ca reducerea TVA să nu se realizeze în ianuarie pentru că ar afecta lunile cu cele mai mare vânzări, noiembrie și decembrie, consumatorii așteptând ieftinirile.

„O micșorare a TVA să nu fie realizată în ianuarie pentru că ar afecta vânzările din lunile anterioare. Pentru retaileri și în speciale pentru cei de bunuri de folosință îndelungată, precum Mobexpert sau Dedeman, lunile noiembrie și decembrie sunt cele mai importante pentru noi din punctul de vedere al vânzărilor”, a declarat Dan Șucu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), care este și proprietarul producătorului și retailerului de mobilă Mobexpert.

Șucu a arătat că, după majorarea TVA de la 19% la 24%, piața nefiscalizată în industria mobilei s-a dublat, iar acest domeniu nu este cunoscut ca evazionist.

Vâlcov a arătat că reducerea TVA s-ar putea realiza înainte de 1 ianuarie 2016. El a arătat că după această reducere este posibil să asistăm la o creștere mai accentuată a consumului. Potrivit datelor INS, comerțul cu amănuntul a crescut cu 7% anul trecut, susținut de avansul vânzărilor de produse nealimentare, alimente, băuturi, tutun și carburanți.

Reducerea TVA se va face la tot lanțul, nu numai la comerciant.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, pește, legume și fructe produse alimentare de bază la 9%.

Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanți și alcool, eliminarea impozitului pe construcțiile speciale și a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum și reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a fost constituită în anul 2003 și are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach și Mobexpert.

Sursa; mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button