Mortul e de vină!
de Mihaela Niculescu și Răzvan CĂLIN
După cum era de așteptat, Gheorghe Covalic, bătrânul care a murit la scurt timp după ce fusese consultat de medicii bârlădeni, a ieșit principalul „vinovat” din toată această tristă și morbidă întâmplare. Ancheta Direcției de Sănătate Publică (DSP) este în plină desfășurare, dar cauza decesului a fost stabilită. Pacientul Gheorghe Covalic nu a murit din cauza pneumoniei pentru care fusese adus la spital luni, 9 martie. Medicul legist a stabilit că bătrânul a murit subit în urma unui stop cardio-respirator. Ieri s-au vizualizat înregistrările camerelor de luat vederi, ca și cum asta ar rezolva situația.
După mai bine de cinci ore, în care a fost examinat conform protocoalelor medicale, Gheorghe Covalic nu a fost considerat o urgență medicală pentru a fi internat în spital, nici în regim de spitalizare continuă, nici de zi. După ce a trecut pe la trei medici, pacientul a fost găzduit la staționarul CPU. Medicii l-ar fi trimis acasă mai devreme, dar pacientul le-ar fi spus că nu are cu ce să ajungă acasă, în sat, așa că a solicitat să mai fie ținut o vreme în staționar. Omul a stat de la ora 16 până la 17.05 la staționarul CPU, după care, a plecat de capul lui. După câteva zeci de minute, a fost adus din nou la spital, dar de această dată decedat.
Personalul medical a sesizat dispariția pacientului din staționar la ora 17.05. Acesta nu semnase precum că dorește să plece, pentru că protocolul prevede acest aspect doar în cazul în care pacientului i se recomandă internarea. În cazul de față, medicii l-au considerat suficient de sănătos, cu o „banală” pneumonie interstițială acută, din cauza căreia poate muri și un individ tânăr, darămite unul de 83 de ani.
În cadrul anchetei derulate de DSP Vaslui, până acum au fost audiați medicii implicați și au fost verificate datele din calculator. Bătrânul nu figura cu internări anterioare în baza de date a spitalului. Au fost verificate și imaginile surprinse de camerele de supraveghere, pentru a se stabili când și cu cine a plecat omul din spital. Din păcate, aceste verificări nu mai sunt de nici un folos pacientului care a murit. Internarea ar fi fost soluția salvatoare, dacă medicii ar fi decis internarea și monitorizarea pacientului. Bolnavului i s-a recomandat să plece și să urmeze tratamentul pentru pneumonie acasă. Era totuși vorba despre un bătrân din mediul rural, seara era aproape și, în plus, suferea de pneumonie. Protocolul omeniei, dacă ar fi fost aplicat, ar fi salvat o viață, pe care protocolul medical a curmat-o.
Din spitale se poate pleca oricând și oricum, fără ca cineva să observe
Directorul medical dr. Gabriela Daniș recunoaște că, pe viitor, se impune o soluție de monitorizare permanentă a pacienților, inclusiv a celor din staționarul ce la CPU.
„Ar trebui să angajăm o persoană special pentru a face de pază la staționar. Cadrele medicale verifică des starea de sănătate a celor din staționar, dar este de ajuns un singur minut de neatenție și situația scapă de sub control”, a declarat directorul medical al spitalului bârlădean.
Așa s-a întâmplat și luni și de alte zeci de ori, numai că unii pacienți au avut șansă și n-au trecut în lumea umbrelor. Gheorghe Covalic n-a avut noroc. Medicii au făcut tot ce prevedea protocolul iar pacientul, ca întotdeauna, este vinovat. Vinovat că a ajuns să aibă nevoie de asistență medicală.
Pe 9 martie, prima dată pacientul mers la medicul de familie din comuna Bogdănești, dr. Giani Chirvase. Acesta i-a pus diagnosticul de pneumonie interstițială și l-a trimis la CPU, la Bârlad, împreună cu un bilet de trimitere pe care erau trecute alte două diagnostice – hipotensiune ortostatică și dureri abdominale. Dacă un singur medic ar fi făcut o corelare între diagnostice, ar fi putut constata că se impunea internarea de urgență. Omul a ajuns la ora 11.40 la CPU din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”, unde a fost văzut de medicii Oana Corlat și Svetlana Andronache, i s-au făcut analize de sânge și i s-a făcut un EKG și o radiografie pulmonară. Diagnosticul principal, de pneumonie interstițială acută a fost confirmat iar tensiunea era de aviator – 12/7 și la EKG nu s-au observat modificări de ritm.
Pacientul a fost trimis cu ambulanța la Pneumologie pentru control de specialitate. Medicul Bogdan Barbu i-a prescris o rețetă fără să-l interneze și bătrânul a fost dus înapoi la CPU cu ambulanța pentru a se respecta protocolul. Acolo i s-a spus că este în regulă, că nu va fi internat și a fost lăsat să plece acasă. Nu l-a întrebat nimeni dacă are cu cine pleca sau nu. A plecat singur spre moarte, fiind găsit căzut pe stradă de trecători, care au chemat ambulanța.
„În urma necropsiei, am constatat că pacientul la care vă referiți suferea de cardiopatie ischemică cronică decompensată. Pe fondul unor tulburări de ritm, luând în considerare și oboseala din ziua respectivă, și afecțiunea pulmonară de care suferea, a survenit decesul în urma unui stop cardio-respirator. A fost moarte subită”, a declarat dr. Sergiu Săvinescu, medic legist.
Cât privește ancheta poliției, deocamdată s-a stabilit că medicii nu au nicio vină. Comisarul-șef Vasile Chelaru, comandantul Poliției Bârlad, ne-a declarat: „Conform datelor preliminare furnizate de medicul legist în urma efectuării necropsiei, decesul bătrânului a survenit din cauza unei afecțiuni a inimii. Moartea a survenit datorită insuficienței cardio-respiratorii acute, ca urmare a unei aritmii ventriculare și unei cardiopatii ischemice cronice. Însă, raportul medico-legal nu este complet. Au fost prelevate o serie de probe pentru efectuarea unui alt set de analize, de această dată fiind vorba despre histopatologie. Acestea vor ajuta la formarea unei imagini complete a condițiilor în care a survenit decesul bătrânului. Oricum ar fi, actualmente nu există nici o informație din care să rezulte că ar fi vorba de o neglijență din partea medicilor”.
Atâta vreme cât vom avea medici care se încadrează, precum roboții, strict în reguli rigide, nu trebuie să ne mire dacă astfel de cazuri vor deveni obișnuite.