Darius Vâlcov i-a înaintat, duminică, premierului Victor Ponta demisia din funcția de ministru al Finanțelor, pentru acest post nefiind încă nominalizat un înlocuitor. „Premierul va mai amâna câteva zile nominalizarea unui nou ministru, în așteptarea finalizării proiectului noului Cod Fiscal”, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.
Ponta a precizat că i-a acceptat demisia lui Vâlcov, dar i-a cerut să prezinte totuși în Guvern noul Cod Fiscal și noul Cod de Procedură Fiscală.
Informația a fost confirmată de premierul Victor Ponta, care a susținut, într-o intervenție la România TV, că Vâlcov a demisionat la prânz și că el l-a anunțat despre acest lucru duminică după-amiază pe președintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă a vorbit cu Iohannis înainte ca acesta să transmită solicitarea ca Vâlcov să fie revocat, Ponta a susținut că nu știe exact „succesiunile”, dar că a vorbit tot duminică după-amiaza cu șeful statului și că i-a spus ce a discutat cu Vâlcov, precum și că îl va consulta în prealabil când va avea o propunere pentru postul de ministru al Finanțelor.
„Nu știu să spun exact succesiuni de minute, nu am urmărit”, a adăugat Ponta.
Duminică după-amiaza, Președinția a transmis un comunicat în care președintele Klaus Iohannis îi solicită premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a lui Darius Vâlcov, menționând că s-ar fi așteptat ca Vâlcov să demisioneze, având în vedere că procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale.
„Având în vedere că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, m-aș fi așteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcție, înțelegând că afectează activitatea și credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situație, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a domnului Darius Vâlcov”, spune președintele Iohannis în mesaj, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Vâlcov: Am avut întâlnire cu premierul la prânz și i-am prezentat demisia
Darius Vâlcov a declarat, duminică seară, că și-a prezentat demisia din funcția de ministru al Finanțelor la întâlnirea pe care a avut-o, la prânz, cu premierul, el menționând că, deși nu i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat, consideră demisia un gest normal în actualele circumstanțe.
Vâlcov a fost întrebat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, când a luat decizia de a-și da demisia din funcția de ministru al Finanțelor.
„Vineri seară l-am sunat pe domnul premier și i-am spus că vreau să am o discuție cu dumnealui pentru a-i prezenta demisia, dumnealui a spus să avem o întâlnire duminică, când se întoarce în București și azi la prânz am avut întâlnire și i-am prezentat demisia”, a răspuns Vâlcov.
El a menționat că a făcut acest gest chiar dacă până acum nu i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat.
„Chiar și în situația actuală, în care nu mi-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat, demisia mea reprezintă, consider eu, un gest cât se poate normal în astfel de circumstanțe, pentru a nu afecta în niciun fel imaginea Guvernului și a României”, a spus Vâlcov.
Darius Vâlcov a adăugat că premierul l-a rugat să ducă la bun sfârșit sarcina pe care și-a asumat-o la începutul mandatului său de ministru, anume finalizarea procedurilor legate de Codul fiscal și de Codul de procedură fiscală, lucru pe care el l-a acceptat.
Întrebat dacă va rămâne în funcție până în momentul în care Codul fiscal va fi adoptat, Vâlcov a precizat că s-a înțeles cu premierul ca demisia să intre în vigoare „în momentul în care codurile fiscale vor pleca din Guvern înspre Parlament”.
„E o procedură destul de complicată, se semnează de ministru, ele sunt trimise spre avizare, ar trebui retrase de la avizare și pusă o altă semnătură în cazul în care, să spunem, de mâine ar intra demisia în vigoare”, a explicat Vâlcov.
Vâlcov a mai spus că este nevinovat și, întrebat dacă este afectat personal, a răspuns: „Absolut. Cine nu ar fi afectat, e vorba de o imagine, e vorba de o muncă pe care eu am depus-o la minister, e vorba de o muncă pe care eu am depus-o la primărie, ca și senator și, în momentul în care imaginea îți este șifonată în asemenea hal, n-ai cum să nu fii afectat”.
Întrebat dacă a fost așteptat, vineri, la ieșirea de la un post de televiziune, unde participase la o emisiune, de comisari ai DNA, fără să fi fost citat anterior, Vâlcov a spus că i s-a prezentat citația la ieșirea din studio. El a mai spus că a fost „citat printr-un mesaj în timpul emisiunii”.
Ministrul Darius Vâlcov a fost audiat, vineri seară, la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii i-au adus la cunoștință faptul că este suspect de trafic de influență.
La ieșirea din sediul DNA, Vâlcov a spus că este nevinovat și a negat că ar fi luat mită.
În același dosar, mai sunt urmăriți penal și primarul din Slatina, Minel Prina, în cazul căruia instanța supremă a decis, sâmbătă seară, să fie plasat în arest la domiciliu, precum și Lucian Petruț Sușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina. În cazul acestuia, instanța supremă a decis arestarea preventivă.
Prina este suspectat de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, în timp ce Sușală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscalăș și spălare de bani.
Anchetatorii au dispus, în același dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte și a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectați de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care la acel moment era primar al municipiului Slatina. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.
Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”, arată procurorii.
Conform sursei citate, cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condițiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finanțelor.
În final, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
„Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, potrivit procurorilor anticorupție.
Procurorii au ajuns la concluzia că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov.
În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectivă era viceprimar al municipiului. Prina știa de înțelegerea dintre cei doi și a hotărât, pentru a disimula proveniența ilegală a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.
„De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, mai spun procurorii DNA.
Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive.
Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
În referatul DNA cu propunerea de arestare pentru primarul din Slatina, Minel Prina, și omul de afaceri Lucian Petruț Sușală, anchetatorii spun că Darius Vâlcov a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i dați în tranșe cuprinse între 400.000 și un milion de lei, suspecți din dosar afirmând că au fost situații în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar și în cimitir.
Premierul Victor Ponta a scris, sâmbătă dimineață, pe Facebook, că Darius Vâlcov a avut și va continua să aibă „un rol determinant” în cel mai important proiect al Guvernului din acest an – Codul Fiscal.
„Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut și va continua să aibă un rol determinant!). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preț și în orice conjunctură politică! Dezvoltarea economică a țării este direct legată de adoptarea și implementarea acestui nou Cod – posibilă datorită muncii oamenilor din această țară și rezultatelor guvernării din 2012-2015!”, a scris Ponta.
Fostul președinte Traian Băsescu a făcut, sâmbătă seara, un apel către Klaus Iohannis și către premierul Victor Ponta, susținând că orice oră întîrziere în remanierea ministrului Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe piețele financiare dar și pe cursul de schimb.
„Știu că este weekend, dar ministrul de finanțe al României a fost pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupție (nu spun că este vinovat). Vă rog înțelegeți că orice oră întârziere în remanierea ministrului de finanțe Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe piețele financiare dar și pe cursul de schimb. Faceți remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni (am sperat că o faceți azi)”, a scris, sâmbătă seara, pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu, adresându-se șefului statului, Klaus Iohannis, și premierului Victor Ponta. „Dacă era vorba de ministrul de la cultură, mediu, transporturi, tineret și sport poate mai puteați aștepta pînă luni”, a mai scris Băsescu.
În cursul zilei de sâmbătă, în spațiul public au apărut informații că Darius Vâlcov ar fi demisionat din postul de ministru. În același timp, mai mulți analiști politici au apreciat că Vâlcov ar trebui să demisioneze.
Darius Vâlcov a declarat, sâmbătă seara, agenției MEDIAFAX că nu a demisionat din funcția de ministru al Finanțelor.
Darius Vâlcov este ministru al Finanțelor Publice din decembrie 2014.
El a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcția de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunțat la funcție câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.
Din august 2014 și până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanțelor Publice.
Sursa: mediafax.ro