Amenzi pentru stranierii care nu declară la primărie cui lasă copiii în grijă
de Roxana NĂSTASĂ
Cei care pleacă în stăinătate au, potrivit unei noi prevederi legale, obligația de a anunța autoritățile cu 40 de zile înainte, numele persoanei în grija căreia lasă copiii. Părinții care nu se conformează sunt buni de plată, riscând amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Din cauza lipsei banilor, mii de adulți din județ iau calea străinătății pentru un trai mai bun, lăsându-și copiii acasă, fie singuri, fie în grija vreunei rude. Potrivit unei noi prevederi, părinții care pleacă la muncă în străinătate au obligația de a anunța intenția de a părăsi țara cu 40 de zile înainte, precum și numele persoanei în grija căreia lasă copiii, altfel riscă să fie amendați.
„Este o prevedere nouă conform căreia părinții care pleacă la muncă în străinătate și au copii în întreținere, au obligația de a notifica această intenție cu 40 de zile înainte, la Serviciul public de asistență socilaă al primăriei de care aparțin. Notificarea va conține neapărat numele persoanei care se va ocupa de copii cât timp părinții sunt plecați. Persoana trebuie neapărat să fie de încredere, serioasă, să aibă peste 18 ani și să facă parte din familia lărgită. Primăria, prin asistenții sociali trebuie să se asigure de aceste lucruri”, a declarat Sorin Prepeliță, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui.
Mii de copii sufocați de dorul părinților plecați
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, peste 3.000 de copii din județ au cel puțin unul din părinți plecați la muncă în străintate și foarte puțini dintre minorii aflați în această situație sunt integrați în sistemul de protecție instituționalizată.
Totodată, acest fenomen care a luat tot mai multă amploare, duce, din păcate, la existența multor cazuri de abuz sau neglijare, sau chiar la copii traumatizați.
„În cadrul biroului de intervenție în regim de urgență pentru copiii în situații de abuz sau neglijare din cadrul DGASPC Vaslui s-au semnalat numeroase cazuri de copii traumatizați fie din cauza sentimentului de abandon, fie din cauza relelor tratamente la care au fost supuși de adulții în grija cărora au fost lăsați”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui.
Conform legislației în vigoare, până la împlinirea vârstei de 18 ani, copilul trebuie reprezentat de părinții săi, de curator sau de tutore în toate relațiile lui cu școala sau instituțiile statului. Lipsa unui astfel de curator privează copilul cu părinții plecați din țară de anumite drepturi.
Situația copiilor cu părinți plecați peste hotare este arhicunoscută și în rândul psihologilor școlari a căror uși la cabinete sunt deschise de cele mai multe ori de sute astfel de elevi.
„Vin la cabinet mulți elevi care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate. Aceștia au nevoie de comunicare, de afecțiune, vor să fie ascultați, înțeleși. Unii dintre ei, rămași în grija bunicilor, simt nevoia să vorbească cu cineva mai apropiat de vârsta părinților lor, care să-i înțeleagă. Sunt mulți în această situație. Numai la noi la liceu sunt aproximativ 100 de elevi cu părinți plecați”, a declarat Cristina Vîntu, consilier școlar la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui.
Același lucru se întâmplă și la școlile gimnaziale. Potrivit consilierului școlar Marian Ciuhan, de la “Constantin Motaș” și “Mihail Sadoveanu” din Vaslui, cei mai mulți care merg la cabinet sunt cei cu un părinte sau ambii plecați: „Cei mai mulți elevi care vin la consiliere sunt cei care au un părinte sau ambii plecați în străinătate. Mulți sunt agitați din cauza lipsei de implicare a ambilor părinți în viața lor. La clasele mai mari lucrurile se complică pentru că apar conflicte pe fondul dezechilibrului emoțional, iar în urma acestor situații apare lipsa motivației și, totodată, rezultate școlare proaste”.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că foarte mulți copii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare, au un comportament deviant, încep să fumeze, să se drogheze, să fure, să renunțe la studii, să fugă de acasă, și toate astea pentru a-și aduce părinții înapoi. De asemenea, plecarea părinților în străinătate poate avea impact și asupra sănătății copiilor. Ei se alimentează incorect, fiind chinuiți de boli de stomac, migrene, sau pot ajunge la diabet. În plus, ei riscă să se îmbolnăvească de diferite maladii, adresându-se medicului doar în cazuri de urgență.