Din patriotism local
de Mihaela NICULESCU
Zeci de elevi de liceu și gimnaziu din Bârlad au participat pe 18 și 19 martie la un concurs dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 195 de ani.
Miercuri 18 martie și joi 19 martie s-a desfășurat la Cercul militar Bârlad concursul „Al. I. Cuza – fiu al Bârladului”, ediția a IX-a. Dacă miercuri s-au întrecut elevii de gimnaziu, joi a fost rândul elevilor de liceu să-și verifice cunoștințele de istorie.
„Subiectele au avut grade de dificultate complexe și au vizat noțiuni despre viața și personalitatea domnitorului Al. I. Cuza, născut în urmă cu 195 de ani, la Bârlad. Jurații au apreciat nivelul de cunoștințe al elevilor, iar cei mai buni au câștigat”, a declarat Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad, organizatoarea concursului desfășurat în cadrul celei de-a 35-a ediții a Zilelor Cuza.
La concursul destinat elevilor de gimnaziu au participat doar elevi de la patru instituții școlare bârlădene – Școala nr.1 „Iorgu Radu”, Școala nr. 8 „Episcop Iacov Antonovici”, Școala nr. 10 „Stroe Belloescu” și elevi de la clasele gimnaziale din cadrul Colegiului Național „Gh. Roșca Codreanu”. Au câștigat detașat, cu 80 de puncte, elevii Școlii „Iorgu Radu”, urmați de cei ai Școlii „Episcop Iacov Antonovici”, cu 68 de puncte.
Liceenii au fost mai interesați de concurs și au avut reprezentanți din toate cele cinci licee bârlădene – Colegiul Tehnic „AL. I. Cuza”, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. În urma jurizării cei mai bine pregătiți s-au dovedit elevii de la Liceul „Mihai Eminescu”, cu 80 de puncte, urmați de elevii Liceului Tehnologic „Petru Rareș”, care au avut 69 de puncte.
Seara, de la ora 17, în sala de expoziții de la parterul Cercului Militar a fost vernisată expoziția „Al. I. Cuza, Unirea și Bârladul”. Lucrările de pictură, grafică și sculptură sunt realizate de elevi ai Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”, coordonați de profesorii Dorinel Filiche și Sebastian Pascu. Pe lângă portrete ale domnitorului Cuza, expoziția cuprinde și alte figuri ale Unirii, transpuse în opere de artă.
„Este o onoare pentru noi să fim parteneri ai Societății de Științe Istorice și să găzduim acest concurs dedicat lui Cuza, în primul rând dintr-un motiv care se leagă de ideea de patriotism local și în al doilea rând pentru că Alexandru Ioan Cuza avea grad de colonel”, a declarat maistrul militar Lucian Ursu, șeful Cercului Militar Bârlad.