Invatamant

„Pe urmele lui Stroe Belloescu”

de Mihaela NICULESCU

Contribuția filantropică și pedagogică a lui Stroe Belloescu nu i-a lăsat indiferenți pe cei din cultura și învățământul din zona Bârladului. În Bârlad, pe lângă biblioteca municipală, numele filantropului a fost atribuit unei străzi și, mai nou, Școlii nr. 10. Simpozionul „Pe urmele lui Belloescu” , a cărui primă ediție a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Grivița, va deveni tradiție.

Sâmbătă, 21 martie, Școala „Stroe Belloescu” din Grivița a organizat, în parteneriat cu primăria din localitate, o activitate cu tema „Școala este arma cea mai puternică în lupta pentru existență a națiunii și individului”. Motto-ul aparține lui Stroe Belloescu, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 20 martie, 177 de ani.
Activitatea de la Grivița face parte din cadrul simpozionului județean „Pe urmele lui Belloescu”, simpozion care își propune, în fiecare an, să omagieze pe marele filantrop și pedagog Belloescu. Partenerii acestui proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean, Școala gimnazială „Stroe Belloescu” din Grivița, Școala nr. 10 „Stroe Belloescu” din Bârlad, și Biblioteca „Stroe Belloescu”.
Evenimentul desfășurat sâmbătă la Grivița a însemnat debutul a simpozionului. A fost lansată broșura „Amintiri despre un om”, o culegere de date despre activitatea lui Stroe Belloescu, obținute de la o învățătoare din localitate, care l-a cunoscut pe patronul spiritual al școlii din Grivița, și adunate în acest volum de către profesoara Cezarina Gorga.
De asemenea, a fost vernisată și o expoziție de grafică aparținând lui Cristian Tudosă, membru al Asociației „Artă, Tradiție și Cultură” din Bârlad, iar la final a fost prezentat un program de cântece și dansuri populare din zonă, susținut de elevi ai școlii din Grivița.
Din programul activității nu a lipsit nici vizitarea obiectivelor de patrimoniu din Grivița, printre care școala și biserica ridicate de Stroe Belloescu, dar și mormintele soților Belloescu.
Simpozionul județean „Pe urmele lui Stroe Belloescu” va continua pe 25 martie, la Școala nr. 10, instituție care va scoate și o broșură cu cele mai frumoase lucrări literare realizate de elevi din tot județul, iar pe 6 aprilie, va veni rândul Bibliotecii „Stroe S. Belloescu” să organizeze un concurs cu tema „Viața și contribuția lui Belloescu asupra învățământului și culturii bârlădene și a zonelor din jur”.
În anul 1906, la Bârlad, în casa lui Stroe Belloescu s-a înființat prima bibliotecă din ținutul Tutova. În 1909, Belloescu a donat Casa Națională municipalității bârlădene, cu mențiunea ca, după moartea sa, imobilul să fie bibliotecă, pinacotecă sau muzeu. Posteritatea i-a ascultat dorința, și casa în care a locuit inimosul cărturar a rămas până astăzi bibliotecă.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button