Scăpați-ne de colții haitelor!
de Răzvan CĂLIN
Curtea de Apel București a deblocat normele de aplicare a legii care permite eutanasierea maidanezilor. Între timp, la Barlad haitele de câini comunitari prosperă în liniște. Culmea ipocriziei „înflăcăraților” iubitori de maidanezi: de la începutul anului și până acum nu s-au înregistrat decât trei adopții.
Ne convine sau nu, la Bârlad (la fel ca în întreaga țară) câinii comunitari reprezintă una dintre cele mai spinoase probleme a cărei rezolvare tranșantă și definitivă pare-se că nu există încă sau nu se vrea a se aplica. Culmea este că avem o lege în vigoare care permite autorităților să apeleze la soluția finală: eutanasierea javrelor care împânzesc străzile urbei. Numai că, așa cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, legea a fost blocată în urmă cu peste un an de către Asociația ”Vier Pfoten” care, inițial, a cerut suspendarea normelor de aplicare. Într-o primă fază, Curtea de Apel București le-a aprobat cererea și astfel legea nu a mai putut fi aplicată, iar maidanezii au prosperat și s-au înmulțit în liniște vreme de mai bine de un an. Cei de la ”Vier Pfoten”, în nemărginita lor dragoste față de maidanezi, au plusat și au venit cu o nouă cerere căre aceeași instanță, în care au cerut, nici mai mult, nici mai puțin decât anularea normelor metodologice de aplicare a Legii gestionării câinilor fără stăpân. Numai că, de această dată, instanța a dat un răspuns clar, respingându-le cererea. Sentința (cu drept de recurs) a fost dată de Curtea de Apel București la sfârșitul săptămânii trecute.
În consecință, autoritățile locale își pot vedea liniștite de treabă, după ce timp de peste un an au fost legate de mâini și de picioare.
Pentru cei care încă mai cred opusul, le mai spunem încă o dată că aproape nu există zi în care spitalul din Bârlad să nu înregistreze cazuri de oameni mușcați de maidanezi. Iar cheltuielile spitalului cu administrarea tratamentului antirabic se ridică și la 80.000 de lei într-un an. Alți peste 3.000 de lei lunar se duc pentru întreținerea și hrana celor 160 de câini care sunt găzduiți în padocurile Primăriei Bârlad. Însă, poate, cel mai solid argument ar fi că în fiecare zi riscăm ca la Bârlad să apară un caz de genul lui Ionuț Anghel, băiețelul de numai patru ani care a fost sfâșiat de o haită de maidanezi în Parcul Tei din București. Chiar trebuie să așteptăm apariția unui scenariu atăt de terifiant și la Bârlad pentru ca cineva să ia taurul de coarne!?
Trei câini adoptati de la începutul anului
Cât despre asociațiile și fundațiile care nu mai pot de grija maidanezilor, comentariile sunt de prisos. Vă spunem doar că nu s-au prea îngrămădit să strângă de pe străzi câinii comunitari sau să-i dea spre adopție. Se estimează că anul trecut, au fost adoptați, prin intermediul organizațiilor nonguvernamentale, circa 300 de câini fără stăpân. Ceea ce raportat la cei aproape 2.000 de javre ce bântuie străzile orașului, e echivalent cu o frecție la piciorul de lemn. Iar anul acesta, de la început și până în prezent, s-au înregistrat fix trei adopții, făcute de niște persoane fizice. Și cam atât cu dragostea nemărginită față de maidanezi la Bârlad! Ce-i drept, pe diverse forumuri și, în general, în spațiul virtual, aproape că nu mai încapi de astfel de iubitori de potăi vagaboante, care urlă din toți rărunchii împotriva ”criminalilor” care vor să ucidă niște biete suflete nevinovate. Însă, nici unul nu se îngrămădește să-i ia la el acasă, dacă tot iubește maidanezii atât de mult. Nu mai vorbim de ”binevoitorii” ce locuiesc în cartierele de blocuri și care hrănesc zilnic câte o haită întreagă de câini comunitari. Patrupede care, instinctiv, se stabilesc definitiv în acele zone și de care nu poți trece dacă nu ești din zonă. Cu siguranță mulți dintre cititorii noștri au pățit-o pe propria lor piele atunci când dorind să meargă în vizită la vreun prieten sau o rudă, s-au trezit atacați din senin de haite de maidanezi care, instinctiv, își apărau ”teritoriul”. Și în timp ce te trec toate sudorile și încerci să te aperi, auzi câte o voce de pe la vreun geam care, culmea, tot în apărarea javrelor sare: ”Ce-ai dom’le cu cățeii?! Lasă-i în pace! Ăștia sar numai la oamenii răi, să știi mata!”. Sunt aceeași oameni care atunci când echipele de hingheri ale municipalității au încercat să-și facă datoria și să captureze maidanezi au avut, nu de puține ori, reacții extrem de violente. Bieții hingheri s-au trezit huiduiți, înjurați, loviți cu pietre, ba chiar fugăriți de astfel de iubitori de maidanezi care pur și simplu ar fi vrut să-i linșeze pe oamenii primăriei. Iar dacă îndrăznești să le spui să-și ia ”iubiții” în casă, îți răspunde senin că nu poate, că nu are unde să-i țină. Așa că să-i lăsăm acolo, pe străzi, să ne muște și să ne sfâșie copiii că așa vor mușchii unor oameni rupți de realitate! Acestea sunt, în mare, motivele pentru care atunci când Primăria Bârlad a încercat să crească rata adopțiilor de astfel de patrupede, totul s-a dovedit a fi un fiasco. De mai bine de un an, municipalitatea a declanșat o campanie, intitulată ”Adoptă-mă!”, dar care, după cum se vede a produs doar alte cheltuieli de la bugetul local, căci orașul a fost împânzit cu banner-e sugestive.
„Pentru că omul nu știe altceva decât să arunce în stradă puii”
Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad, în subordinea căreia se află Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, este depărere că această problemă ar putea avea o soluție viabilă numai dacă se aplică legea în totalitatea ei: ”Legea are două planuri, două secțiuni care trebuie urmate. Una este cea care privește strict capturarea, deparazitarea și, în ultimă instanță, eutanasierea maidanezilor (în termen de 14 zile de la prinderea lor, dacă nu îi revendică sau adoptă cineva). Al doilea plan este la fel de important ca și primul și se referă la sterilizarea și microciparea tuturor câinilor aflați în gospdăriile oamenilor. Excepție fac cei care dețin câini de canisă, cu pedigree, ce se supun unui regim aparte. În rest, toți câinii din curțile oamenii trebuie sterilizați în mod obligatoriu. Iar acest lucru este extrem de important a se realiza pentru că gospodăriile populației reprezintă principala sursă de proliferare a câinilor fără stăpân. Când oamenilor le fată câte o cățea din curte, cel puțin doi pui, dacă nu chiar toți, ajung pe stradă. Pentru că omul nu știe altceva decăt să arunce în stradă puii. Iar în momentul de față, se estimează că în gospodăriile oamenilor din Bârlad are exista circa 6.000 de câini. Iar câinii pot avea și două cicluri de reproducere într-un singur an, așa că vă dați seama că degeaba am strânge noi toți cei 2.000 de maidanezi de pe străzi, dacă din gospodăriile populației apar alte sute sau chiar mii într-un singur an”.
Până când Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân să fie blocată în instanță, la Bârlad se reușise sterilizarea a doar câteva sute câini din gospodăriile populației. Și asta pentru că sterilizarea și microciparea unui câine poate scoate din buzunarul proprietarului peste 200 de lei!
In tara asta maidanezii fac legea , cei pe care am pus votu isi bat joc de noi . FRATILOR IESITI IN STRADA SAU ASTEPTATI-VA MOARTEA .
Pai daca antirabicul costa 80.000 pe an mai bine intretine-ti cainii cu 40.000, aaa… da stai asa, cainii nu dau spaga deci nu merita investitia…
La barlad serv. ecarisaj nu face nimic orasul e plin de javre,carabat doarme dar primeste salariu.
Ba tu esti prost? Ai citit articolul?daca da, mai citeste-l o data… Si vezi farza ” in ultimul an acestia nu au putut fi eutanasiati datorita blocari legii de catre asociatia…”
Daca erai destept intelegeai ca hotararea interzicea numai eutanasierea nu si strangerea de pe strazi.La barlad infractorul titi si cei de la ecarisaj au motivat lipsa locurilor in padoc.O propunere era totusi strangerea lor in centru SPA si cinema Victoria cladiri ce nu le vrea nimeni dar au indatorat barladul pe ani multi pentru a da de lucra unor firme de constructii..