Tabla de șah și scrumiera lui Gheorghiu-Dej, expuse la muzeul bârlădean
de Mihaela NICULESCU
Bârlădenii iubitori de istorie au putut participa în week-end la o conferință dar și la o expoziție dedicate perioadei în care România a fost condusă de bârlădeanul Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Secția de Științe ale naturii din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” împreună cu Societatea de Numismatică Filiala Bârlad și Societatea Filatelică „Tutova” Bârlad a propus publicului o activitate muzeală inedită. Duminică, 29 martie, de la ora 11.30, bârlădenii au putut participa la expoziția „Mărturii și documente din perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej” și la conferința „Economia României în perioada anilor 1948-1965”. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a năzcut și a crescut la Bârlad, iar în perioada 1948-1965 a îndeplinit funcțiile de prim secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române.
„Tematica activității a fost propusă de un grup de bârlădeni, am luat-o serios în calcul și am organizat evenimentul de astăzi. Publicul nostru a aflat lucruri în premieră despre o personalitate și o perioadă controversate din istoria României. Conferința a fost susținută de dr. Liviu Țăranu, de la Centrul Național pentru Studierea Arhivelor Securității”, a declarat muzeograful Laurențiu Ursachi, organizatorul evenimentului.
Expoziția de duminică a cuprins piese extrem de rare, legate de activitatea și viața lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar și obiecte create de mâna lui: tabla cu piese de șah și table, scrumieră, fotografii și documente, bunuri aflate în colecția muzeului bârlădean. În expoziție au fost prezentate și alte piese la fel de rare și extrem de valoroase, din colecțiile personale ale colecționarilor Costel Giurcanu, Florian Pricop, Gheorghe Vasiliu, Laurențiu Râmboi, Viorel Bolum, Dan Ciocan, Gheorghe Gâlcă și Constantin Daneliuc.