Unul din doi afaceriști vasluieni comite nereguli economice – Cu ochii pe patroni
de Marian MOCANU și Roxana NĂSTASĂ
Piețele și magazinele care comercializează legume, fructe, pește sau carne au intrat în vizorul polițiștilor de investigare a criminalității economice. Conform rezultetelor controalelor, unul din doi patroni verificați a fost găsit cu nereguli. De asemenea, doi afaceriști s-au ales cu dosare penale pentru evaziune fiscală. Controalele polițiștilor de la Economic vor continua și în această săptâmână. Și inspectorii de muncă le-au dat de furcă patronilor vasluieni. Valoarea amenzilor aplicate luna trecută de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui se ridică la 79.000 de lei. Această sumă este de aproximativ trei ori mai mare față de cuantumul amenzilor aplicate în luna precedentă.
Sâmbătă, polițiștii vasluieni au efectuat peste 90 de controale, la nivelul județului Vaslui, în cadrul acțiunii pentru prevenirea și descurajarea evaziunii fiscale în domeniul achiziției și comercializării de legume și fructe. În total, au fost verificate 70 de societăți comerciale, precum și 29 persoane fizice care făceau comerț în piețe. În urma controalelor efectuate, polițiștii au aplicat 51 sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, în valoare totală de 49.889 de lei. De asemenea, polițiștii au confiscat 346 kg de legume și fructe care nu aveau documente de proveniență.
Verificările au continuat și duminică, 3 aprilie, polițiștii desfășurând o acțiune de prevenire și descurajare a evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor de panificație, precum și pe linia produselor alimentare de sezon.
La nivelul județului Vaslui, polițiștii au efectuat 207 de controale, la 116 societăți comerciale și 91 persoane fizice, privind documentele de proveniență, modul de înregistrare a operațiunilor comerciale, dar și privind condițiile de depozitare și vânzare a produselor alimentare.
În urma controalelor, au fost înregistrate două dosare penale pentru evaziune fiscală, fiind aplicate și un număr de 110 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste de peste 72.000 de lei. De asemenea, polițiștii au confiscat produse de panificație, în valoare totală de 6.302 de lei.
Controale au fost efectuate, în piețele agroalimentare și depozitele din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, pe domeniul comerțului cu pește și produse din pește. Polițiștii au executat 228 controale, dintre care 129 la societăți comerciale și 99 la persoane fizice. În urma controalelor, au fost înregistrate două dosare penale pentru evaziune fiscală, valoarea estimată a prejudiciului cauzat fiind de 37.000 lei. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 114 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 34.722 lei. În urma verificărilor, polițiștii au confiscat 118 kg pește, precum și alte produse din pește, în valoare totală de 9.619 de lei.
„Activitățile desfășurate de polițiștii de investigare a criminalității economice se înscriu în planul de acțiuni la nivel național, dispus de șeful Poliției Române, pentru perioada 2 – 9 aprilie a.c., pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, premergător Sărbătorilor de Paști, cu preponderență a celor de evaziune fiscală”, se arată în comunicatul de presă transmis de Inspectoratul de Poliție a Județului Vaslui.
Opt din zece patroni sunt amendați de ITM
Potrivit reprezentanților ITM Vaslui, în martie inspectorii au efectuat, un număr total de 151 de controale la agenții economici din județul Vaslui (76 de controale în domeniul relațiilor de muncă și 75 în domeniul securității și sănătății în muncă). Din numărul total de angajatori verificați, au fost sanctionați 68 angajatori, din care șapte în domeniul relațiilor de muncă (cei mai mulți pentru angajați fără forme legale) și 61 în domeniul securitătii si sănătătii în muncă. Celor găsiți cu nereguli le-au fost aplicate un număr total de 128 sancțiuni contravenționale, valoare totală a amenzilor aplicate fiind de 79.000 de lei.
Având în vedere aceste cifre, putem spune că, în medie, opt din zece patroni sunt sancționați de inspectorii ITM, iar amenda medie primită de aceștia este de puțin peste 600 de lei.
Un numpăr de 10 sancțiuni au fost aplicate în domeniul relațiilor de muncă, valoare totală a amenzilor fiind de 48.000 lei. Pentru munca fără forme legale au fost sanctionați patru angajatori care foloseau patru persoane fără forme legale de angajare, aplicându-se amenzi în valoare de 40.000 lei și șase sancțiuni, în valoare de 8.000 lei, au fost aplicate pentru: neprezentarea documentelor, nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor lucrate, a orelor prestate peste programul normal de lucru, neacordare repaos săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte și registrul general de evidență al salariaților.
În domeniul securității și sănătătii în muncă, au fost aplicate 118 amenzi, în valoare totală de 31.000 lei. Sanctiunile au fost aplicate pentru neelaborarea de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.
Totodată, în cursul lunii martie, angajatorii au comunicat ITM-ului un număr de trei accidente de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor și încadrării legale.