Home » Local » Ministerul Muncii anunță noi angajări pentru recalcularea pensiilor. La Vaslui se lucrează sâmbăta și peste program

Ministerul Muncii anunță noi angajări pentru recalcularea pensiilor. La Vaslui se lucrează sâmbăta și peste program

de Dănuț CIOBANU 

Pentru evaluarea dosarelor de pensie, casele de pensii au nevoie urgentă de personal suplimentar. Ministerul Muncii susține că știe situația cu care se confruntă casele de pensii în teritoriu și va aproba noi angajări în cel mai scurt timp. La Vaslui, evaluarea dosarelor de pensii merge bine, dar la volumul imens de muncă personalul este subdimensionat. Funcționarii sunt nevoiți să lucreaze peste program sau sâmbăta, pentru a analiza dosarele de pensii.

Ministerul Muncii anunță că va da drumul la angajări la casele de pensii, pentru finalizarea evaluării dosarelor de pensii.

„Evaluez împreună cu specialiștii Ministerului Muncii și ai CNPP opțiunile pe care le avem pentru a rezolva această problemă. Suntem într-un dialog continuu atât cu Ministerul Finanțelor, cât și cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a găsi o soluție rapidă. În paralel, însă, cu această preocupare, mă asigur periodic – și am făcut asta și la Sibiu – că evaluările dosarelor se fac cu seriozitate și că au în vedere toate documentele (inclusiv adeverințele actuale), astfel încât procesul să nu fie viciat. Ceea ce construim acum trebuie să protejeze sistemul public de pensii pe termen lung, să-l așeze pe baze normale, clare și categorice”, a scris Raluca Țurcan, ministrul Muncii, pe pagina sa de socializare,.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a evaluat aproape 4.000 de dosare de pensii. Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensie într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate datele stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate. Se preconizează că evaluarea tuturor dosarelor va fi realizat într-un an și jumătate.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acest moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

Într-o primă fază, CJP Vaslui va evalua circa 12.000 de dosare, din care 3.965 de dosare au fost introduse în sistem. În total, CJP Vaslui va evalua aproximativ 90.000 de dosare. Pentru desfășurarea activității în bune condiții, în sala de ședințe a instituției a fost amenajat un birou care a fost dotat cu mobilier și calculatoare pentru realizarea acestei operațiuni. Pentru urgentarea operațiunii de evaluare, se așteaptă emiterea unor acte normative de către Guvernul României, în vederea încadrării de personal pentru a realiza această acțiune.

„Facem evaluarea cu personalul propriu, care este subdimensionat. Pe lângă fișa postului, salariații fac și această activitate după orele de program sau sâmbăta. Depunem toate eforturile pentru a fi printre județele fruntașe din țară. Am amenajat sala de ședință cu mobilier, calculatoare și așteptăm să primim personal suplimentar”, a spus Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: