Home » Social » Controale la biserici

Controale la biserici

de Marian MOCANU

În aceste zile, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui va efectua controale de îndrumare și sprijin bisericile din județ, cu scopul de a preîntâmpina eventuale situații de urgență care pot apărea pe timpul slujbelor religioase din perioada Sărbătorilor Pascale. Nu mai puțin de 70 de biserici sau locașe de cult din județul vaslui sunt cunoscute ca având deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorilor Pascale, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui va efectua controale privind prevenirea evenimentelor neplăcute la lăcașele de cult.

„Numărul mare de persoane prezente cu ocazia slujbei de Înviere în biserici, utilizarea lumânărilor și a candelelor aprinse constituie un potențial pericol pentru siguranța enoriașilor. De aceea, obiectivul principal al acestor controale este de a depista și elimina neregulile care pot duce la favorizarea unor situații de urgență, precum și de a înștiința preoții parohi și populația cu privire la modul de comportare, intervenție și evacuare în cazul producerii unui incendiu. Pentru ca Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie petrecută în liniște și fără incidente tragice, pompierii recomandă atât preoților, cât și credincioșilor să nu uite regulile de baza în ce privește prevenirea și stingerea incendiilor”, se arată în comunicatul transmis de ISU „Podul Înalt” Vaslui.

Activitatea de control se va desfășura în municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești, dar și în mediul rural, urmând a fi verificate 47 de biserici.

Principalele aspecte care vor fi urmărite sunt, printre altele, starea căilor de acces și evacuare, modul de exploatare a instalațiilor electrice și de încălzire, dacă spațiile în care se aprind lumânările îndeplinesc toate condițiile și nu există riscul producerii și propagării unui incendiu, dotarea cu mijloace tehnice de primă intervenție și starea acestora, modul de organizare a intervenției cu personalul propriu și existența unor rezerve de apă pentru fiecare lăcaș de cult.

În urma controalelor efectuate anii trecuți, pe site-ul oficial al Secretariatului de Stat pentru Culte, sunt incluse peste 70 de biserici din județul Vaslui la care au fost descoperite deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 16 dintre locașurile de cult neavând nici măcar avizele sau autorizațiile necesare pentru funcționare. O parte din aceste incendii nu au sursă sau rezervă de apă ce ar putea fi folosită pentru stingerea incendiilor, iar la altele drumurile nu permit accesul autospecialelor de intervenție ale pompierilor. În aceste condiții, nu este de mirare că, în ultimii ani, trei biserici au fost cuprinse de flăcări, cauza incendiilor fiind aceeași: funcționarea defectuoasă a coșurilor de fum. Astfel, în decembrie 2008, a ars biserica de lemn de la Portari, monument istoric. Un an mai târziu, chiar înaintea Crăciunului, biserica de la Vâlvotești, comuna Viișoara, a fost cuprinsă de flăcări, iar în februarie 2013 focul izbucnit la o anexă a mănăstirii „Movila lui Burcel”, amenințând să se extindă la întreg așezământul.

de Marian MOCANU În aceste zile, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui va efectua controale de îndrumare și sprijin bisericile din județ, cu scopul de a preîntâmpina eventuale situații de urgență care pot apărea pe timpul slujbelor religioase din perioada Sărbătorilor Pascale. Nu mai puțin de 70 de biserici sau locașe de cult din județul vaslui sunt cunoscute ca având deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorilor Pascale, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui va…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: