Săptămână plină la Muzeul Județean Vaslui
de Roxana NĂSTASĂ
Săptămâna aceasta Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a forfotit de invitați. Cu ocazia „Săptămânii altfel”, au fost organizate diverse activități educative, la care au participat până în prezent, potrivit reprezentanților instituției culturale, aproximativ 1.000 de elevi de la școlile și liceele din județ.
De luni, Muzeul Județean a fost gazda elevilor veniți de prin toate colțurile județului să participe la activitățile desfășurate cu ocazia „Săptămânii altfel”. Copiii au avut ocazia să asculte legende, să vadă o simulare a unei lupte dintre un dac și un roman, să vadă proiecții de film sau să afle istoria banilor românești.
Totul a început luni, la orele 13, când elevii de la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, de la filiera vocațională „Arte plastice și Decorative” și-au prezentat expoziția de artă plastică „Atelier 2015”.
Marți, micii vizitatori au avut ocazia să asculte câteva legende, războiul troian, Odiseea, Lâna de Aur, Sabia Excalibur și elementele de adevăr istoric, fiind prezentate în aceeași zi și elementele echipamentului militar și al tacticilor de luptă folosite de armata română. De asemenea, au fost prezenți doi „invitați”, un legionar român și un soldat dac care au simulat o scenă de luptă și au interacționat cu elevii.
Tot marți, elevii au făcut cunoștință cu „Personalitățí controversate ale istoriei”. Ei au avut ocazia să vizioneze proiecții de film cu Hilter și Stalin și să afle lucruri noi și interesante despre cei doi lideri politici.
Evenimentele au continuat și ieri, când elevii de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui și cei de la Școla nr. 6 „Mihai Eminescu” au fost prezenți la o manifestare cultural-științifică „Încoronarea lui Ștefan cel Mare”, unde au vizionat proiecții de filme și au aflat informații despre domnul Moldovei, despre lupta de la Vaslui sau despre bisericile și Curtea Domnească din urbea noastră. Ziua s-a încheiat cu o activitate frumoasă, în cadrul căreia, elevii prezenți au aflat cum s-au inventat banii, fiindu-le prezentată istoria banilor românești. Activitățile din cadrul activității „Săptămâna altfel” continuă și astăzi, fiind așteptați cât mai mulți elevi. „În perioada 6 – 9 aprilie au fost organizate activități cât mai diverse cu ocazia săptămânii „Școala Altfel”. Au fost până astăzi (n.r. ieri) aproximativ 1.000 de elevi și așteptăm să mai vină în continuare să participe la activitățile educative realizate la Muzeul Județean Vaslui”, ne-a declarat Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean Vaslui.