Liber la subvenții
de Marian MOCANU
A început Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015, care se va desfășura până pe data de 15 iunie. Față de anii trecuți, au apărut o serie de modificări legislative. Dintre acestea se distinge faptul că se acordă un sprijin financiar suplimentar pentru mai multe tipuri de culturi.
La Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui se pot depune, până pe data de 15 iunie, cererile unice de plată în agricultură pentru anul 2015. Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.
La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe toată suprafața fermei.
În această campanie se pot depune cereri de plată pentru mai multe scheme de plată ori măsuri de sprijin. În afara schemei de plată unice pe suprafață (SAPS), a schemelor de plată redistributivă, ori pentru pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, se pot depune cereri de plată și pentru tinerii fermieri ori subvenții pentru fermele de semisubzistență. Tot până pe data de 15 iunie, se pot depune cereri de plată pentru ajutoare naționale tranzitorii (ANT), pentru Măsura 13 – ,,Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice”, pentru Măsura 10 – ,,Agro-mediu și climă” sau pentru Măsura 11 – Agricultura ecologică. Ajutoarele naționale tranzitorii se acordă pentru ANT 1 – culturi în teren arabil, ANT 2 – in pentru fibră, ANT 3 – cânepă pentru fibră, ANT 4 – tutun, ANT 5 – hamei, ANT 6 – sfeclă de zahăr, ANTZ 7 – bovine-lapte, ANTZ 8 – bovine-carne și ANTZ 9 – ovine/caprine.