altex
BusinessNews

Noii bani europeni pentru agricultura. Ce trebuie sa stii ca sa-i poti lua

Antreprenorii care vor sa realizeze o investitie intr-o ferma, cu bani europeni, au la dispozitie noul Program National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, lansat partial din 25 martie 2015. HotNews-Startupcafe siAsociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene(ACRAFE) le ofera oamenilor de afaceri cateva ponturi pentru accesarea banilor europeni.
Ghidul solicitantului este deja disponibil pe portalul Agentiei pentru Finantare Investitiilor Rurale (A.F.I.R, www.apdrp.ro) pentru cele 3 submasuri lansate: 4.1 –Investitii in exploatatii agricole, 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si 19.1 – Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala (pentru Grupurile de Actiune Locala/”GAL”).
Pentru cei interesati sa realizeze o investitie, fie ca sunt fermieri deja inregistrati la APIA fie ca sunt intreprinzatori care doresc sa infiinteze o ferma vegetala si/sau zootehnica, Ghidul solicitantului pentru submasura 4.1 prezinta atat concepte noi, pentru asimilarea carora va fi necesar un anumit timp dar si cateva elemente menite sa usureze accesarea programului.

  • Asigurati-va ca respectati conditiile obligatorii de accesare a programului

O veste buna este ca beneficiarul nu trebuie sa mai aiba obiectul principal de activitate in domeniul agricol (respectiv codul CAEN principal precizat in certificatul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului) si nici sa demonstreze ca cel putin 50% din veniturile din exploatare provin din activitati agricole.
In noul PNDR beneficiarul poate desfasura activitati agricole ca activitati secundare.
Un element de noutate mai putin apreciat este insa faptul ca fermierii individuali care isi desfasoara activitatea doar ca persoana fizica nu vor putea depune proiect decat daca se autorizeaza sub o forma juridica la Oficiul Registrului Comertului, in calitate de persoana fizica autorizata (PFA) sau intreprindere individuala (II).
Vesti bune sunt insa pentru institutele de cercetare-dezvoltare, centrele, statiunile si unitatile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, cu personalitate juridica de drept public sau privat, care pot beneficia pentru prima oara in mod direct de fonduri disponibile printr-un program de dezvoltare rurala finantat din fonduri europene.
Poate primul pas care trebuie facut daca va ganditi la un proiect trebuie sa fie analizarea anexelor la ghidul solicitantului care arata potentialul agricol (vegetal si animal) al localitatii unde doriti sa faceti investitia.Pentru principalele specii de animale precum si de cultura vegetala (in sistem neirigat si irigat), potentialul fiecareia la nivelul fiecarei localitati din Romania este exprimat printr-un nivel scazut, mijlociu sau ridicat. Investitiile in zonele cu potential scazut sunt eligibile, dar, din pacate, numai investiiile in zonele cu potential mijlociu sau ridicat sunt punctate in cadrul criteriilor de selectie, avand deci sanse mai mari de finantare.
Pentru a afla daca poate beneficia de aceste fonduri, solicitantul care are deja o ferma trebuie sa calculeze dimensiunea economica a acesteia, exprimata in euro si care reflecta capacitatea de a obtine un venit considerat rezonabil pentru culturile sau speciile de animale din ferma. Ca noutate, pentru acest calcul trebuie sa foloseasca coeficientii de productie standard precizati de A.F.I.R in cadrul Cererii de finantare.
Conditia este ca ferma sa aiba o dimensiune de minim de 8.000 euro productie standard, calculata insa la nivelul ultimei inregistrari la APIA sau ANSVSA din anul 2014, nu la data depunerii cererii de finantare! Pentru solicitantii care prevad activitati agricole complet noi in activitatea lor, dimensiunea fermei va fi cea rezultata ca urmare a realizarii investitiei, folosind aceeasi coeficienti.
Pentru cereale, un minim de 8.000 euro productie standard inseamna un minim de cca. 12 ha porumb boabe sau rapita, 15 ha grau comun sau floarea-soarelui, 20 ha secara sau 26 ha ovaz. In cazul legumelor in camp (inclusiv pepeni si capsuni), suprafata minima este putin peste 1 ha, iar pentru legumele cultivate in spatii protejate (inclusiv pepeni galbeni si capsuni) suprafata minima este de cca. 2.000 mp.
Pentru crescatorii de animale, minim 8.000 euro productie standard inseamna 8 capete vaci de lapte, aproape 160 ovine (gestante), 20 porci grasi, 1.800 capete pui de carne sau minim 153 familii de albine. Fermierii aflati sub aceste dimensiuni minime nu pot accesa programul, dar sunt incurajati sa se constituie in forme asociative de tip cooperativa sau grup de producatori, forme stimulate prin noul PNDR prin punctaje de selectie si rate de cofinantare suplimentare, insa voci ale fermierilor sustin ca aceste avantaje nu vor fi suficiente pentru intensificarea fenomenului asociativ.
O atentie marita trebuie sa aiba beneficiarii care au avut probleme in derularea contractelor de finantare anterioare cu agentia finantatoare, daca vor sa depuna un proiect in noul PNDR. Solicitantii nu pot depune proiecte cat sunt inca intr-o situatie litigioasa cu agentia sau pana nu isi achita integral eventualele datorii.
La o prima vedere este incurajator faptul ca la depunerea cererii de finantare se accepta declaratia pe propria raspundere a solicitantului ca va aduce dovada contributiei sale private in maxim 3 luni de la notificarea proiectului ca fiind selectat, dar daca nu reuseste acest lucru nu va mai putea accesa programul timp de 1 an! Nu trebuie deloc neglijat nici faptul ca beneficiarul se obliga sa asigure surse financiare stabile si suficiente pentru derularea proiectului, in caz contrar riscand rezilierea contractului de finantare din initiativa agentiei.
Este evident ca solicitantii vor trebui sa isi gandeasca mult mai bine proiectele depuse prin noul PNDR, in caz contrar interzicandu-li-se accesarea programului pe perioade de la 1 an (in cazul incetarii contractului de finantare din intiativa beneficiarului) pana la 2 (in cazul incetarii contractului din initiativa agentiei).Aceste masuri doresc de fapt sa descurajeze acele situatii in care, datorita nerespectarii contractelor de finantare de catre beneficiari, au fost blocate fonduri importante in contracte de finantare pentru proiecte care nu si-au dovedit viabilitatea sau benficiarul a avut o conduita care a prejudiciat realizarea proiectului, reducand astfel capacitatea de absorbtie a fondurilor.
Fata de PNDR 2007-2013 nu s-au schimbat conditiile referitoare la viabiliatea economica a proiectului: rezultatul din exploatare trebuie sa fie pozitiv la sfarsitul anului anterior depunerii proiectului, iar indicatorii economico-financiari trebuie sa se incadreze in limitele prevazute in Cererea de finantare. Respectarea legislatiei referitoare la conditiile de sanatate publica, sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentului si a celei specifice protectiei mediului ramane obligatorie, in baza noilor protocoale incheiate de agentie cu institutiile competente in aceste domenii.
Ca o noutate a programului apare insa si cea legata de principiul de a nu mai acorda ajutoare pentru investitii pentru acei solicitanti care au avut rezultate financiare foarte bune. Ca urmare, daca sunteti in situatia in care media profitului net din ultimii 3 ani fiscali (calculat in euro) depaseste de 4 ori valoarea ajutorului solicitat prin proiect, atunci ajutorul nu se poate acorda, iar proiectul e considerat neeligibil. Oricum, datorita faptului ca prin actualul program sunt avantajate fermele milocii (cu dimensiune economica intre 12.000 si 250.000 euro productie standard), carora li se acorda un punctaj suplimentar, fermele considerate mari au sanse mai mici de a obtine un punctaj care sa le califice pentru finantare.
Cu toate ca orientarea strategica a Ministerului Agriculturii catre fermele mijlocii este fundamentata teoretic si statistic, sunt opinii puternice in randul potentialilor beneficiari, si nu numai, ca acestea nu vor putea sa furnizeze contributia financiara necesara cofinantarii proiectului si nu vor reusi sa absoarba fondurile puse la dispozitie. Ramane de vazut evolutia acestui fenomen pe parcursul anului 2015 in functie de care se vor putea concepe masuri de reglare.
Trebuie sa acordati o atentie deosebita in accesarea fondurilor prin PNDR daca sunteti asociat sau actionar majoritar in mai multe intreprinderi si va ganditi cu care sa depuneti proiecte in cadrul unei submasuri (de ex. 4.1), pentru ca puteti face acest lucru doar cu o singura societate. Daca doriti sa depuneti concomitent cu proiectul pentru 4.1 un proiect pentru o alta submasura, o puteti face chiar si cu societatea care a depus proiectul pe 4.1. Principiul este ca in calitate de asociat/actionar majoritar sa nu beneficiati de 2 proiecte in acelasi timp si pentru aceeasi submasura.
Aceste conditii fac parte din categoria celor menite a evita acumularea unor valori mari de ajutoare nerambursabile in beneficiul aceleiasi persoane care devine prin astfel de metode un beneficiar direct sau indirect al fondurilor publice disponibile. Restrictiile merg chiar mai departe de atat: nu incerca sa depui impreuna cu un interpus doua proiecte alaturate in cadrul aceleasi submasuri, care formeaza un evident flux de productie si/sau de procesare pentru ca nu vor fi eligibile. Se va considera ca in realitate o aceeasi persoana va fi in realitate beneficiarul ambelor proiecte. Dupa finalizarea unui prim proiect poate fi insa depus si cel de-al doilea.
Daca ati trecut cu bine de toate aceste conditii si restrictii prezentate pana acum, inseamna ca aveti o sansa sa puteti depune un proiect eligibil. Bineinteles ca trebuie sa faceti si o prima estimare a punctajului de selectie, sa stiti daca acumulati baremul minim eligibil, respectiv 30 de puncte. Insa despre noul sistem de selectie, criteriile si punctajele pe care le puteti obtine vom vorbi intr-un articol viitor. Acum e momentul sa aflati ce tipuri de investitii puteti sa finantati prin proiect.

  • Investitii in ferma pentru care puteti sa obtineti finantare prin submasura 4.1

In general nu sunt deosebiri majore fata de tipurile de investitii eligibile finantate prin PNDR 2007-2013. Insa datorita faptului ca suntem la inceputul aplicarii unei noi politici agricole comune, cu accent major pe problemele legate de protectia mediului si a schimbarilor climatice, unele tipuri de investitii au fost detaliate pentru a constientiza importanta acestora, precum:

  • investitii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) din agricultura (modernizarea parcului de masini agricole, investitii pentru depozitarea ingrasamintelor chimice si fertilizantilor, instalatii de producere nutrețuri, reabilitarea retelelor si bransamentelor in ferme, reabilitarea termica a adaposturilor si a altor cladiri auxiliare din ferma, producerea si utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, echipamente moderne pentru aplicarea gunoiului de grajd si a namolului de epurare etc)
  • investitii pentru reducerea emisiilor de amoniac in agricultura (reabilitarea si modernizarea adaposturilor de animale, sisteme computerizate pentru conducerea proceselor de productie in adaposturile de animale, platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd si in bazine de colectarea purinului etc)

Dupa cum se observa, fermele zootehnice vor trebui sa faca fata unor conditii mai restrictive privind realizarea investitiilor cu efect asupra mediului, depozitarea si gestionarea stricta a gunoiului de grajd precum si a ingrasamintelor pe baza de azot fiind o cerinta majora. Trebuie respectate prevederile codului de bune practici agricole si cerintele minime de depozitare a gunoiului de grajd prevazute in anexa la Ghid.
Sunt in continuare eligibile investitiile legate de infiintarea, extinderea si/ sau modernizarea fermelor vegetale, inclusiv capacitati de stocare, conditionare, sortare, ambalare a productiei vegetale pentru cresterea valorii adaugate a produselor la nivel de ferma. Pot fi infiintate noi infrastructuri in cadrul fermei sau modernizarea celor existente (ex: cai de acces), precum si realizarea bransamentelor si a racordarilor la utilitati (ex: energie electrica, apa etc).
Pentru a incuraja o valorificare superioara a productiei agricole primare la nivel de ferma se pot finanta si in actuala perioada de programare investitii pentru procesarea si comercializarea produselor agricole proprii la nivel de ferma. Insamateria prima procesata trebuie sa provina exclusiv din ferma proprie, iar investitiile generate de componenta de procesare trebuie sa fie insa secundare ca valoare fata de valoarea intregului proiect.
Ca o noutate, vor fi finantate construirea si dotarea magazinelor la poarta femei si achizitionarea de rulote alimentare, in care trebuie insa comercializate doar produsele proprii. Pentru promovarea produselor apar pentru prima oara cheltuieli de marketing eligibile de tipul infiintarii unui portal de promovare, precum si costurile de realizare a conceptului grafic al etichetei produsului.
Tot ca o componenta secundara in cadrul proiectului pot fi finantate investitii pentru infiintarea sau modernizarea instalatiilor de irigat, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile, cu exceptia biomasei (solara, eoliana, cea produsa cu ajutorul pompelor de caldura, geotermala), energia obtinuta fiind destinata exclusiv consumului propriu, ca si in cazul biomasei obtinute in cadrul fermei si care va putea fi folosita pentru producerea de energie electrica si/sau termica.
Achizitionarea de software specializat, brevete, inventii, plata avizelor si autorizatiilor, precum si a cheltuielilor cu consultanta si proiectarea sunt eligibile in limita a maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului, daca este proiect cu lucrari de constructii-montaj sau achizitii de utilaje cu montaj (respectiv maxim 5% daca este un simplu proiect de achizitii masini si utilaje fara montaj).
Pentru cei care doresc achizitionarea de mijloace de transport pentru materii prime agricole si animale precum si pentru comercializarea productiei, acestea sunt de asemenea eligibile, cu conditia sa fie noi. Va trebui sa le alegeti insa cu mare grija: sa fie specializate pentru transportul produselor respective, respectiv remorci, semiremorci, autoizoterme, si autocisterne compacte pentru transportul materiilor prime agricole (atentie, capul tractor nu este eligibil nici in actualul program) sau mijloace de transport animale, pasari sau albine.
Viticultorii primesc o veste buna si in actualul program: infiintarea sau inlocuirea plantatiilor de struguri de masa este din nou eligibila, aproape toate cheltuielile de infiintare si plantare (inclusiv materialul saditor) sunt eligibile, de la pregatirea solului si plantare pana la sistemele de irigatii, de sustinere si de protectie impotriva grindinei. Pentru prima oara viticultorii vor putea sa isi compenseze o parte din contributia financiara prin munca proprie, in baza unor valori standard ale contributiei in natura, anexate la ghid.
Ca in orice program de finantare, trebuie sa fiti atenti si la cheltuielile neeligibile mentionate in ghid. Alaturi de TVA-ul nerecuperabil, achizitia de cladiri, constructiile de locuinte, cheltuielile cu intretinerea culturilor si achizitionarea de teren, care erau neeligibile si in programul anterior, culturile energetice din specii forestiere cu ciclu scurt de productie nu se mai finanteaza.
De asemenea, trebuie sa stiti ca investitiile in exploatatiile pomicole fac obiectul unei alte submasuri (4.1.a), care va fi finantata in cadrul unui program tematic special in perioada de programare 2014-2020.
Sansele reale ca proiectul dumneavoastra sa fie finantat vor fi date insa de punctele pe care le poate acumula respectand criteriile de selectie publicate in Ghidul Solicitantului. Acestea le voi prezenta pe larg intr-un articol viitor.

Sursa: hotnews.ro

test

Related Articles

Back to top button