Home » National » Organizatia Meteorologica Mondiala: Valul de canicula se deplaseaza lent spre estul Europei

Organizatia Meteorologica Mondiala: Valul de canicula se deplaseaza lent spre estul Europei

Valul de caldura care afecteaza o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu si este neobisnuit pentru ca a aparut la inceputul verii si afecteaza un teritoriu foarte mare, a semnalat saptamana aceasta Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), informeaza Agerpres citand EFE. Potrivit sursei citate, in urmatoarele zile, canicula urmeaza sa se deplaseze lent spre estul Europei, afectand mai sever Turcia si Grecia.

Potrivit previziunilor, valul de caldura nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmand sa fie prezente in mare parte din Europa de Vest, Centrala si de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de canicula.
Particularitatea acestui val de caldura consta in faptul ca a inceput foarte devreme, la sfarsitul lunii iunie, si afecteaza o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit si Rusia.
Actualul val a inceput la sfarsitul lunii iunie in sud-vestul Peninsulei Iberice, unde in locuri ca Almeria s-au inregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au inregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius in Franta si Rusia. Potrivit lui Omar Baddour, expert al OMM, actualul val de caldura se explica prin faptul ca exista un sistem de presiuni joase in Oceanul Atlantic si un sistem de presiuni inalte in estul continentului, iar la mijloc „se creeaza un coridor care ii permite aerului cald din Sahara sa urce pana in Europa”. Pentru moment, acest val de caldura nu poate fi atribuit schimbarilor climatice, pentru ca pentru aceasta este nevoie de multiple studii stiintifice, a spus Omar Baddour. Purtatorul de cuvant al OMM, Clare Nullis, a reluat declaratia, aratand ca „valul de caldura este inca in curs. Pentru a-l atribui schimbarilor climatice avem nevoie de mai multe detalii si analize”, potrivit AFP.
Clare Nullis a subliniat ca nivelul 4 de alerta (pe o scara de 5) a fost declarat in doua tari europene, pana luni: Elvetia si Polonia.
Autoritatea ungara sanitara ANTSZ a emis o alerta de canicula, de nivel maxim, care intra in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, pentru o perioada de cinci zile, si a prezentat o serie de recomandari pentru populatie, informeaza Mediafax citand MTI.
O alerta de nivelul trei – maxima – intra in vigoare incepand de la miezul noptii de sambata spre duminica si continua in urmatoarele cinci zile, in contextul in care in tara sunt asteptate temperaturi de peste 27 de grade Celsius. Serviciul meteorologic preconizeaza maxime zilnice de 36 pana la 38 de grade Celsius incepand de luni si pana miercuri.

Sursa: hotnews.ro

Valul de caldura care afecteaza o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu si este neobisnuit pentru ca a aparut la inceputul verii si afecteaza un teritoriu foarte mare, a semnalat saptamana aceasta Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), informeaza Agerpres citand EFE. Potrivit sursei citate, in urmatoarele zile, canicula urmeaza sa se deplaseze lent spre estul Europei, afectand mai sever Turcia si Grecia. Potrivit previziunilor, valul de caldura nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmand sa fie prezente in mare parte din Europa de Vest, Centrala si de Est. Vor exista momente…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: