altex
Administratie

Datori fără datorii – Termica vrea pomană cu forța

de Marian MOCANU

Mulți dintre vasluienii care au renunțat la serviciile SC Termica SA, fosta societate de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, s-au trezit peste noapte că au de plată sume exorbitante pe post de restanțe și penalizări, deși lipsa debitului a fost principala condiție impusă de societate pentru debranșare. Acest lucru se datorează faptului că, o bună perioadă de timp, Termica a încasat agentul termic livrat prin asociațiile de proprietari, însă administratorii nu au predat banii la firma de termoficare. În total, Termica numără acum peste 3.000 de restanțieri. Nu se poate ști deocamdată câți dintre aceștia și-au stins debitele, dar figurează în continuare ca fiind datori. Cert e că oameni de bună credință, care și-au plătit datoriile, pot fi dați afară din case. Deja, peste 600 de foști abonați s-au trezit cu dosare de executare silită. Este de neînțeles cum de lichidatorul Termica în loc să se îndrepte asupra administratorilor delapidori pe care i-a tocmit, preferă să-i scoată datori pe cei fără datorii.

 Un vasluian care a decis să-și vândă apartmentul și care, în acest scop, trebuia să depună documente de la furnizorii de utilități, avut surpriza să afle că ar avea o datorie la Termica SA de peste 3.000 lei, asta cu toate că, din anul 2004, era debranșat de la rețeaua centralizată de termoficare. Din această sumă, doar ceva peste 650 lei ar reprezenta debite neplătite, restul, circa 2.400 lei, sunt penalități de întârziere.

„Culmea este că, pentru a putea fi debranșat în vederea instalării unei centrale termice de apartament, am depus la Termica o adeverință eliberată de asociații de locatari unde plăteam facturile la căldură, precum că nu am datorii. Dacă aș fi figurat cu datorii, nu eram debranșat! Era o condiție părimară să nu ai datorii dacă vrei să te debranșezi ca să îți pui centrală de apartament. Acum, după mai bine de zece ani de când nu mai sunt branșat la Termica, aflu că le sunt dator cu zeci de milioane! În plus, mai bine din trei sferturi din așa zisa datorie sunt penalități. Eu nu am primit niciodată vreo notificare cum că aș fi dator, de unde, dintr-o dată, apare această sumă?”, spune omul.

Reprezentanții lichidatorului judiciar al Termica SA (societatea este, de mai bine de doi ani, în lichidare judiciară) ne-au declarat că în această situație se află mii de vasluieni.

test

„Nu este un caz singular, oamenii nu au plătit, unii dintre ei încă de pe vremea comuniștilor, și acum, când au nevoie să vândă apartamentele, vin la noi și află ce datorii au. Sunt peste 3.500 de dosare cu datornici, care urmează a fi acționați în instanță și ulterior executați silit, alte mai bine de 650 sunt date deja la executorii judecătorești, fiind puse propriri pe salarii sau pensii ori pe bunuri. Este adevărat că penalitățile se ridică la sume foarte mari, uneori și de trei patru ori valoarea debitului în sine. Oamenii au avut însă ocazia, în 2010, să-și achite datoriile pentru a scăpa de penalități, conform legii 175/2010. Nu au făcut-o, nu au decât să suporte consecințele!”, ne-a declarat Culiță Ghilase, juristul Termica SA.

Acesta a recunoscut însă că, în unele cazuri, s-au făcut unele greșeli la calculul penalităților, în sensul că, la achitarea unor sume în contul datoriei, nu s-au scăzut penalitățile aferente, acestea continuând să se acumuleze fiind calculate la debitul inițial.

Acest lucru este întărit de fosta gestionară a societății, Elena Sandu, care, deși angajata societății, s-a trezit ea însăși într-o situație similară.

„Acum patru ani, ajunsesem să am restanțe la căldură, restanțe la care se adăugau penalități, ce ajunseseră foarte mari. Am încheiat cu societatea un plan de eșalonare a datoriilor, sumele respective fiindu-mi oprite direct din salar, pe statul de plată. Ulterior, anul trecut, am aflat că, deși credeam că am achitat marea parte a datoriei, sunt datoare cu aproape 5.000 lei, pentru că penalitățile au curs în continuare calculate la suma inițială! Am toate documentele care atestă că am achitat suma restantă, degeaba, cei de la Termica mă scot în continuare datoare, iar penalitățile se tot adună. Dacă mie, care am lucrat acolo și am avut pe mână toată gestiunea societății, mi se întâmplă un asemenea lucru, vă dați seama că același lucru li se întâmplă tuturor foștilor abonați, unii dintre ei debranșați cine știe de când”, a povestit Elena Sandu.

Abonații sunt datori, dar nu prea…

 Ce a omis juristul unității din tot discursul său este explicația faptului că un om poate figura cu datorii deși achitarea acestora era o condiție obligatorie în vederea debranșării. Deci nu angajament de plată, nu grafic de eșalonare, ci achitarea lor integrală!

Explicația omisă este următoarea: până acum câțiva ani, când vasluienii au început să se debranșeze masiv de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic din cauza instalațiilor care nu funcționau corespunzător (pe românește spus, caloriferele erau sloi, deși se furniza agent termic), Termica încasa sumele frigului livrat prin asociațiile de proprietari, în baza unui acord cu administratorii. Doar că administratorii nu au virat sumele încasate la Termica, iar proprietarii au fost scoși datori deși au debitele achitate. În această situație, lichidatorul societății ar trebui să se îndrepte împotriva administratorilor delapidori, însă cum acordul încheiat cu ani în urmă nu comportă nicio răspundere juridică din partea lor, e mai simplu și mai util să se stropșească la simplul cetățean de bună credință.

„Nu este ce face, nu se mai poate modifica nimic. Cetățenii nemulțumiți nici măcar nu pot apela la instanța de judecată, Termica este în faliment și, conform legii, orice acțiune judecătorească deschisă ulterior intrării în lichidare se suspendă automat până la încehierea procedurii!”, a mai spus juristul societății.

Altfel spus, mai bine plătești, după ce se termină lichidarea judiciară a societății, dai în judecată și, dacă câștigi, încerci să-ți recuperezi banii. Dacă mai ai ce și de la cine recupera!

Culiță Ghilase admite și că asociațiile de proprietari ar fi dat adeverințe precum că unii abonați ai societății nu au datorii la căldură, cu toate că aceștia aveau restanțe la plata facturilor. Mai mult decât atât, juristul a recunoscut că la fel a procedat și el când s-a debranșat, încheind cu asociația de proprietari un acord de eșalonare a datoriilor pentru a primi adeverința necesară. Ulterior, după apariția HCL 76/2005, privind preluarea de către Termica SA a serviciului de încasare a facturilor la căldură, unele asociații ar fi predat societății situații inexate, scăpând practic de debitele neîncasate de la rău platnici.

„Sunt și în acest moment asociații care nu au predat debitele, atât documentele, cât și sumele aferente. Cu unele dintre asociații suntem în conciliere, pe altele urmează să le acționăm în instanță”, a adăugat juristul Culiță Ghilase.

Dealtfel, în anul 2009, firma de recuperatori angajată cu acordul Consiliului Local Vaslui, pe atunci unic acționar al SC Termica SA, s-a dat bătută, după doar câteva luni în care a încercat să colecteze debitele de la restanțieri. Problemele au apărut încă de la început: din cauză că Termica avea de strâns datorii teoretice, iar oamenii nu recunoșteau sumele băgate pe gât de administratori sau de „matematicienii” societății, astfel că recuperatorii nu au știut cât au de încasat. La acea vreme, reprezentantul firmei de recuperatori declara că, în urma notificărilor, oamenii se duceau și plăteau la Termica, însă conducerea de atunci a societății nu a înregistrat aceste încasări pentru că ar vrut ca suma aferentă comisionului plătit să fie cât mai mică. Din câte se pare, nemulțumită de acest comision, firma de recuperare nu ar mai fi predat Termicii toate sumele încasate, unii dintre vasluieni care au achitat unele sume prin recuperatori, rămânând cu debite la Termica SA.

Cert este un lucru: mii de vasluieni sunt în continuare datori la Termica, riscând să fie executați silit, unii dintre ei pentru niște datorii inexistente, neavând nici măcar posibilitatea de a demonstra acest lucru. În același timp, foști conducători ai societății falimentare au făcut averi de pe urma Termica SA. Este cazul fostului director Marian Puiescu care, din salariu, și-a ridicat ditamai vila pe strada Traian din municipiul Vaslui, vilă pe care acum un an încerca s-o vândă contra sumei de 300.000 euro!

Related Articles

One Comment

  1. Acest Ghilase, jurist spune el este un dobitoc. Dar cine credeti ca este in spate? Vesnicul lichidator Iacob Liviu alu carui venituri cresc in funmctie de debit. De asta oameni care nu au nici o datorie sunt obligati sa plateasca prin executare silita, urmand ca printr-un proces civil(cand se va termina) sa-si recupereze banii.Cand organizatia profesionala din care face parte va stopa actiunile lui ilegale?

Back to top button