Social

Munca la negru, greu de oprit

de Roxana NĂSTASĂ

Uneori de voie, alteori de nevoie, munca la negru rămâne, din păcate, o opțiune pentru mulți vasluieni. Așa se face că lunar, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui depistează angajatori care folosesc persoane fără forme legale de angajare. Angajatorii apelează la asta ca să nu mai dea bani la stat, iar angajații se bucură că au unde munci chiar dacă, în mod normal, au multe de pierdut.

Munca fără forme legale continuă să fie folosită de către angajatori, chiar și în condițiile în care riscă să înfunde pușcăria dacă au mai mult de cinci oameni la lucru. Cu toate acestea, până la momentul actual, niciun angajator nu a ajuns la închisoare pentru munca la negru deși legea prevede clar că o astfel de faptă se pedepsește cu închisoare de la trei luni până la doi ani. În cazul celor cu mai puține persoane folosite fără a le respecta vreun drept, sancțiunile sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, pentru munca fără forme legale au fost sancționați 50 de angajatori care fosloseau un număr de 83 de persoane fără forme legale de angajare, fiind aplicate amenzi în valoare de 782.000 lei. Potrivit reprezentanților ITM Vaslui, doar pentru un singur angajator s-a întocmit dosar penal în cursul anului trecut pentru că a fost prins că folosea mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. Deși amenzile sunt usturătoare, iar închisoarea îi poate paște, angajatorii nu se potolesc, în fiecare lună fiind depistați că încalcă legea în acest sens. Nici anul acesta nu au lipsit amenzile pentru munca la negru, fiind sancționați de această dată și angajații, nu numai angajatorii, în speranța că vor înceta practicile de acest fel.
„În trimestrul I al anului 2015 au fost sanctionați șapte angajatori pentru munca fără forme legale, la care lucrau un număr de opt persoane și au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 de lei. Au fost sancționate chiar și două persoane fizice care au acceptat să lucreze fără forme legale, cu amenzi în valoare de 1.500 lei”, a declarat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.
Din păcate, acest lucru nu schimbă prea mult situația, existând în continuare angajatori care să angajeze la negru și vasluieni dispuși să muncească astfel.

Dezavantaje pentru cei care muncesc la negru

Angajații la negru au o serie de dezavantaje. Aceștia nu beneficiază de drepturi precum: vechime în muncă și în specialitate, pensie de boală și de limită de vârstă, ajutoare de boală, de deces sau indemnizație de boală, asigurare de sănătate etc. De asemenea, nu primesc sporuri cuvenite vechimii, de toxicitate, de condiții de muncă grele și periculoase, nu au un program de lucru normal, nu primesc indemnizații de șomaj și plăți compensatorii în caz de concedieri, nu beneficiază de spitalizare gratuită, nu primesc medicamente compensate, nu primesc nici concediu de odihnă și nici concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani. Totodată, poersoanele care muncesc fără forme legale nu pot beneficia nici de tichete de masă, iar în cazul în care vor să facă un credit bancar, nu au acces.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

2 Comments

  1. Magazinele Berlin
    Sa-i vedeti pe cei de la magazinele Berlin care angajeaza oameni in probe timp de doua saptamani fara sa-i plateasca. Munca voluntara ! Acesti muncitori, femei sau barbati sunt tinuti in general in spate la descarcat camioane si aranjat. E normal asa ? E legal sa te folosesti de cineva fara sa-l platesti ?

    1. De ce te miri ? Patronul a fost un important sponsor in alegerile locale pentru Tartan si PSD.Cheltuieli mari dom’le ! Marile lanturi de magazine n-au avut loc pe piata barladeana si datorita opozitiei lor (a se citi au dat parandarat sa nu fie primiti).

Back to top button