Social

Studiu de piață îngrijorător: Lipsa măsurilor coerente frânează afacerile

de Marian Mocanu
 
* Camera de Comerț și Industrie a României a lansat un studiu cu privire la percepția oamenilor de afaceri asupra economiei românești. Aproape fără excepție, cei peste 500 de intervievați reclamă instabilitatea legislativă, nivelul ridicat al fiscalității, lipsa infrastructurii rutiere și numeroasele reglementări inutile și costisitoare drept o frână în desfășurarea activității și dezvoltării afacerilor. Punând la socoteală și lipsa unui program coerent al guvernanților pentru sprijinirea activității societăților comerciale, nu este de mirare că, în ciuda potențialului, România este din punct de vedere economic în urma multor țări europene.
În cadrul unei conferințe de presă susținută la Camera de Comerț, industrie și agricultură Vaslui, președintele Ionel Constantin a prezentat rezultatele unui studiu cu privire la percepția mediului de afaceri asupra economiei românești. Studiul a fost realizat în parteneriat cu Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței în perioada 12 – 26 martie pe un eșantion reprezentativ de 500 de societăți comerciale din toate domeniile de activitate. Conform acestuia, peste 80% din firme reclamă legislația instabilă, în special din domeniul fiscal, nivelul ridicat al fiscalității și puținele facilități oferite de stat drept aspecte cu cel mai mare impact negativ asupra avtivității. 58% din companii consideră că statul menține numeroase reglementări inutile și costisitoare, care duc la apariția cazurilor de corupție, în special în administrație, lucru care reprezeintă un factor negativ. Poate din această cauză, activitatea Direcției Naționale Anticorupție este apreciată de un procent de 63% din cei intervievați.
„În ciuda declarațiilor atât ale președintelui Klaus Johannis, cât și a premierului Victor Ponta, cum că <O țară ca România nu poate exista fără firme private>, în continuare se acționează prea puțin sau prea încet pentru ca statul să vină în sprijinul mediului de afaceri. 37% dintre participanții la studiu reclamă concurența neloială drept un impediment al dezvoltării afacerilor, cea mai acerbă fiind din partea competitorilor străini. S-a acordat mai mare atenție investitorilor străini decît celor români”, a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.
„Codul fiscal instabil, care se modifică chiar și de patru ori pe an, multitudinea de taxe și nivelul ridicat al fiscalității, lipsa infrastructurii rutiere, creditarea nemulțumitoare din partea băncilor, cu dobânzi foarte mari  și chiar modificarea legii electorale sunt alte motive de nemulțumire pentru oamenii de afaceri. Este inadmisibil ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să se spună că pentru România prioritare sunt agricultura și exportul de materii prime sau produse agricole, iar produsele industrializate vin din exterior, la niște prețuri pe care românii uneori nu și le permit”, a adăugat Ionel Constantin.
Oamenii de afaceri participanți la sondajul „Percepția mediului de afaceri asupra economiei” au propus și unele soluții. 87% dintre companii doresc să interacționeze cu un singur organ de control, după model german, dar și reducerea fiscalității, inclusiv a CAS-ului, și TVA-ului, în special în cazul companiilor cu o cifră de afaceri sub un milion de euro. Se propune realizarea și implementarea unui nou cod fiscal, care să acționeze pe perioade lungi, de 6 – 8 – 10 ani, lucru care ar da seriozitate atât mediului de afaceri, cât și guvernării.
„Împreună cu îmbunătățirea cât mai rapidă a infrastructurii rutiere, stabilitatea legislativă ca aduce atât capital, cât și investori străini care să acționeze nu în sfera serviciilor sau agriculturii, ci în cea a industriei, care ar trebui să fie principalul motor al economiei”, a mai declarat Constantin.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button