Primesc 1.400 € ca să devină părinți | Ministerul Sănătății vine în ajutorul cuplurilor infertile din România
Vești bune pentru cuplurile care încearcă de ani buni să aducă pe lume un copil, dar din cauza problemelor de infertilitate nu-și pot îndeplini visul. Din primăvara acestui an s-a reluat “Programul de fertilizare in vitro și embriotransfer”, prin care statul va deconta, fiecărui cuplu acceptat în program, o parte din suma necesară procedurii.
În România, un cuplu din cinci are probleme de infertilitate. Și pentru că procedurile necesare unei fertilizări ajung până la 5.000 de euro, reprezentanții Ministerului Sănătății au aprobat reluarea unui program care va susține cuplurile ce doresc să aducă pe lume un copil.
Astfel, anul acesta, statul va suporta o parte din costul procedurii pentru circa 300 de cupluri. Mai exact, în curând, fiecare cuplu va primi, o singură dată, 1.400 de euro, bani ce acoperă strict procedura de fertilizare.
Pentru a beneficia de acest ajutor, cuplurile trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fie infertile, să beneficieze de asigurare medicală, vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 și 40 de ani, iar cuplul în cauză să fie donator direct de spermă și ovocite (nu se acceptă mamă-surogat).
Cariera, înaintea familiei
Cauzele infertilității pot fi medicale sau legate de modul de viață al fiecăruia. Iar cel mai dăunător factor este munca. Femeile din ziua de azi sunt preocupate în primul rând de carieră și lasă familia în plan secund.
“Fertilitatea femeilor scade considerabil după 30-35 de ani, acesta fiind principalul motiv pentru care doamnele întâmpină probleme atunci când vor să aducă pe lume un copil. O infertilitate e ca orice altă boală care, cu o probabilitate de 90%, se rezolvă”, explică dr. Andreas Vythoulkas, specialist în tratamentul infertilității cuplului.
Cea de-a doua cauză este cea medicală. Cele mai întâlnite probleme în rândul femeilor sunt: endometrioza (principala cauză de infertilitate), înfundarea trompelor, fibroamele sau rezerva ovariană redusă – care se întâmplă fie din cauza vârstei (femeia este prea în vârstă), fie din cauza patologiei (așa se naște).
Însă această problemă nu o întâlnim numai în rândul femeilor, ci și în rândul bărbaților. Una dintre problemele bărbaților este la nivelul spermei. În acest caz, patologia poate fi genetică, fie așa se naște persoana respectivă cu o cantitate redusă de spermă, fie există probleme legate de calitatea acesteia.
O altă cauză este legată de modul haotic de viață al bărbaților care poate duce la infertilitate. Consumul de alcool, tutunul, drogurile, stresul și programul de lucru mult prea lung sunt principalii factori care afectează calitatea spermei.
“Multe cupluri fac o mare greșeală. Încearcă ani la rând să facă copii și chiar dacă văd că nu au nici o șansă de reușită, nu cer sfatul specialistului. Și aici mă refer la medicii care au competență în tratamentul infertilității cuplului. Sfatul meu: dacă în decursul unui an o pereche nu reușește să conceapă un copil, este clar că există o problemă și e cazul să ceară ajutor medical”, a conchis dr. Vythoulkas.
De 11 ani se chinuie să facă un copilaș
Georgiana, o tânără de 35 de ani din Capitală, încearcă de mai bine de 11 ani să aducă pe lume un copil. După ce și-a făcut o mulțime de investigații și a bătut pe la ușile mai multor doctori renumiți, femeia a aflat că suferă de endometrioză și că șansele ei să rămână însărcinată pe cale naturală sunt aproape de 0. În urmă cu un an, după ce a strâns cu greu suma necesară, Georgiana a făcut fertilizare in vitro. Însă nici de data aceasta nu a avut noroc.
“Este foarte dureros să încerci ani la rând să aduci pe lume un copil și să nu reușești în nici un fel. Și este și extrem de scump. Eu am cheltuit în jur de opt mii de euro cu totul”, spune tânăra, care nu știe dacă ar mai avea curaj să treacă încă o dată prin toate procedurile și tratamentele hormonale necesare fertilizării in vitro.
Luna aceasta vom afla unitățile selectate în programul de fertilizare
Zilele acestea are loc procedura de selecție a spitalelor și clinicilor care vor intra în programul de fertilizare. Până în data de 15 mai se vor analiza aceste cereri și vor fi desemnate unitățile acceptate, urmând ca Ministerul Sănătății să facă publică lista “câștigătorilor”.
De la începutul lunii iunie, cuplurile care doresc să beneficieze de ajutorul acordat de stat își vor putea depune și ele dosarele la minister. Anul acesta, programul va beneficia, pentru început, de un buget de 1.875.000 de lei.
Sursa: libertatea.ro