Săracii tineri debusolați
de Roxana NĂSTASĂ
Cei mai mulți dintre elevii vasluieni care termină clasa a XII-a habar nu au ce o să facă după finalizarea studiilor. Mulți dintre ei merg la psihologul școlii să-și descopere aptitudinile pentru a vedea ce facultate li se potrivește, alții iau calea străinătății fără a-și încerca vreodată norocul în țară, iar alții aleg ceva doar ca să fie făcut. Această problematică a fost dezbătută printre altele, pe larg, joi, în cadrul ședinței de Dialog Social, de autoritățile județene.
„Când îi întrebi, mulți îți spun direct că merg la lucru în străinătate, dar ei nu au muncit niciodată aici în țară. Adevărații muncitori calificați dispar de pe piață pe cale naturală, iar din urma lor nu mai vine nimic”, a declarat Mircea Gologan, subprefectul județului.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, Daniel Olteanu a spus că specialiști din cadrul instituției pe care o conduce merg la elevii claselor a XII-a să le explice ce vor întîmpina pe piața muncii și care sunt realitățile din acest punct de vedere la nivel local.
„Elevii nu știu bine ce să facă. Noi îi informăm depre realitățile locale de pe piața muncii. Toți ne zic că pleacă la muncă în străinătate, dar nu știu la ce pleacă acolo și în câte luni se întorc în țară”, a explicat Daniel Olteanu.
Calificări în meserii fără căutare pe piața locală
Reprezentanții sindicatelor vasluiene, prezenți la ședință și-au manifestat și ei nemulțumirea față de actualul sistem și au vorbit cu nostalgie de cel de dinainte de ’89 când erau locuri de practică în vederea specializării și absolvenții erau calificați în meserii.
„Am avut un director care a oferit la o societate un loc de practică, dar o astfel de informație nu a ajuns în școli. La Inspectoratul Școlar Județean există o structură de planificare socială, care pune bazele planului de învățământ pe următorii ani. Ei ne spun că patronatul lipsește de la aceste ședințe, în condițiile în care ei sunt beneficiarii forței de muncă. Firmele ar trebuie să spună că au nevoie de zidari, nu de babysitteri? Și proiectele europene pun accent pe astfel de calificări care nu au căutare pe piața locală. Toți califică îngrijitori de bătrâni, menajere, babysitteri. Bine, dar avem nevoie și de sudori, zidari, strungari”, a spus Gheorghe Croitoru, liderul CNSLR „Frăția” Vaslui.
Și liderul Sindicatului „Cartel Alfa” – Filiala Vaslui, Costel Pintilie, a punctat câteva lucruri privitoare la această problemă, cu precizarea importantă că la nivelul județului ar trebui reactivate liceele cu domeniu industrial: „Liceele din Murgeni și Negrești ar fi avantajos să le facem din nou să funcționeze. Pe piața locală este mare nevoie de veterinari, zootehniști, profesioniști în creșterea albinelor. În prezent, la cursurile de calificare se fac doar două – trei luni și atât. Câți contabili ne mai trebuie în România?”
Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui și-a manifestat și el nemulțumirea față de calificările și practica ce se fac în prezent. De exemplu, spune el, la Negrești, la clasele care pregătesc personal în sectorul agricol nu s-a făcut nimic, tinerii pregătindu-se pe niște tractoare vechi și nu pe utilaje moderne cum ar trebui, să poată învăța meserie cum trebuie.
„Să facem o clasă de tractoriști care să fie pregătiți pentru a lucra pe utilaje moderne. Să se încheie un contract cu o firmă renumită pentru a pregăti acești tineri. Trebuie să avem oameni pregătiți pentru a lucra pe tractoare în valoare de 150.000 de euro, pentru că acum se urcă pe ele și nu știu ce să facă. Acum cei care vin la fermele agricole vor 20 de milioane de lei vechi salariu lunar și să aibă program pănă la ora 16.00. Pregătirea forței de muncă din județul Vaslui lasă de dorit și trebuie să facem ceva în acest domeniu. Când vom avea oamenii calificați nu vor mai spune alții despre noi că suntem cârpaci. Acum, la Negrești avem trei utilaje vechi și fermierii se tem să angajeze acești tractoriști pe utilajele moderne”, a explicat Mihalachi.
La rândul lui, Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronatelor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că trebuie finalizată o strategie de dezvoltare economică a județului, pentru a se ști cu exactitate ce ramuri economice vor fi dezvoltate. Cu aceste date se poate merge spre factorii de decizie din învățământ pentru a orienta pregătirea tinerilor spre meseriile solicitate pe piața muncii. „Pe toate sectoarele economice trebuie făcută această gândire și vom ști de ce meserii avem nevoie. Acești tineri de acum sunt debusolași și nu știu ce să facă”, a spus Copacinschi.
Ce se cere și ce se face
Conform unui raport al AJOFM Vaslui, în anul 2014, primele zece meserii în care s-a înregistrat un numar semnificativ de locuri de muncă vacante au fost: muncitor necalificat în industria confecțiilor, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuseli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet, mecanic agricol, tractorist, muncitor necalificat în agricultură, șofer autocamion/mașină de mare tonaj, confecționer-asamblor articole din textile, vânzător, zidar rosar-tencuitor, muncitor necalificat în agricultură.
AJOFM Vaslui a calificat însă, manichiuriști-pedichiuriști, cofetari-patiseri, agenți de pază, fochiști, recepționeri hotel, operatori prelucrare date, unde nu sunt locuri de muncă în județ.