STUDIU: Peste 230 milioane de euro obținuți în ultimii cinci ani din finanțări europene, returnați la UE
Peste 230 de milioane de euro din banii cheltuiți în ultimii cinci ani în cadrul unor proiecte europene au fost returnați la UE ca urmare a unor corecții financiare, relevă un studiu al Institutului pentru Politici Publice.
Potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP), datele au fost colectate în baza unor solicitări de informații de interes public transmise către 41 de consilii juudețene, 45 de primării ale municipiilor reședință de județ, inclusiv Primaria Capitalei și toate primăriile de sector, șapte autorități de management, Autoritatea pentru Audit, Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Direcția Națională Anticorupție și 15 Parchete de pe lângă Curțile de Apel.
În urma interpretării datelor obținute, s-a stabilit că, în perioada 2011 – 2014, suma totală aproximativă a corecțiilor financiare aplicate în proiectele cu finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul Social European (FSE) și Fondul de Coeziune este de 1.039.310.000 de lei, adică aproximativ 230 de milioane de euro.
Numărul total de contracte de finanțare a fost de 17.034, iar numărul total de note de constatare a corecțiilor emise în proiectele cu finanțare din fonduri structurale ajunge la 2.977.
În același timp, potrivit studiului IPP, au fost soluționate pe cale administrativă 495 de note de constatare, înregistrate 532 de suspiciuni de fraudă și au existat 188 de sesizări către organele de anchetă.
Cea mai crescută incidență de corecții financiare raportat la numărul de contracte semnate a fost la Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu – 76%, urmat, în ordine, de Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (PODCA) – 49%, Programul Operațional Regional (POR) – 29%, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – 16%, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE) – 5% și Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) – 2 %.
Cea mai crescută incidență de suspiciune la fraudă s-a înregistrat în cazul proiectelor POS Mediu – 9% și PODCA – 9%, urmate de POSDRU – 5%, POR – 2%, POSCCE – 2% și POAT – 1%.
Cela mai multe sesizări către organele de cercetare penală au fost făcute în legătură cu proiectele POSDRU – 65%, POR – 37%, POS Mediu – 34% și PODCA – 33%.
Sursa: mediafax.ro