altex
Invatamant

Securitatea cibernetică ar putea fi materie obligatorie în școli

de Roxana NĂSTASĂ

Guvernul vrea să introducă în școli un curs de pregătire obligatoriu privind securitatea cibernetică, având în vedere că elevii au acces la internet de la vârste tot mai fragede și sunt expuși la tot felul de pericole. Prin aceasta se dorește ca elevii să învețe de mici cum să evite să devină victime pe internet prin accesarea adreselor nesigure, sau divulgarea informațiillor personale către necunoscuți. Inițiativa aparține directorului Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Florin Cosmoiu.

La nivel județean, inițiativa este văzută bine de reprezentanții educației vasluiene, considerând-o un lucru benefic având în vedere pericolele tot mai multe la care se expun copiii în mediul virtual.

Narcis-Aprodu-ISJ-e1428330877336„Orice lucru nou poate fi bun sau benefic, însă înainte de toate, înainte de a fi pusă în practică o idee trebuie studiat și impactul. Deși numele disciplinei e unul cam tehnic și poate suna ca ceva complicat, consider că aceste lucruri pot fi făcute și la orele de dirigenție, nu neapărat să fie o materie nouă. Dar, în principiu, e o idee bună având în vedere problemele tot mai diverse ce apar acum cu rețelele de socializare”, ne-a declarat Narcis Aprodu, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.
Securitatea cibernetică ar putea fi introdusă, conform inițiatorului proiectului, cel mai probabil, de la nivel gimnazial. Astfel se urmărește instruirea celor mici pentru a evita accesarea unor adrese de internet suspecte și divulgarea de date personale unor terțe părți, dar și protejarea modalităților de comunicare online prin mail sau rețele sociale.
Potrivit unui studiu național privind utilizarea Internetului realizat de organizația „Salvați copiii”, 22% dintre copii au văzut sau primesc mesaje cu conținut sexual. Dintre aceștia, aproape jumătate au primit mesaje sau imagini cu conținut explicit, 8% au fost ademeniți să vorbească despre acte sexuale, iar 5% spun că li s-a cerut o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime. De asemenea, aproape jumătate dintre copiii care navighează pe Internet susțin că au fost jigniți sau afectați emoțional în spațiul virtual.

test

Related Articles

Back to top button