Spaniolii, interesați doar de hamali
de Marian MOCANU
Vicente Lopez Brea Fernandez, atașatul cultural și educativ al Ambasadei Spaniei la București, face o vizită de informare în județul Vaslui, interesat fiind de predarea limbiii spaniole în școlile și liceele din județ. Din câte se pare, Spania este interesată mai mult ca lucrătorii calificați care lucrează în această țară să cunoască limba, decât de absolvenți de studii superioare sau de lucrători calificați în industrie. Din rândul absolvenților de facultăți, doar dentiștii sunt la mare căutare…
Vicente Lopez Brea Fernandez, atașatul cultural și educativ al Ambasadei Spaniei la București a fost oaspetele Prefecturii Vaslui, acesta urmând a face o vizită în unitățile școlare din județul Vaslui în care se predă limba spaniolă. Astfel, după vizita protocolară, prilej cu care eminența sa a susținut o conferință de presă, reprezentantul în România al Ministerului Educației, Cultură și Sport a Regatului Spaniei a fost interesat în primul rând de Liceul Emil Racoviță, unitate cu cei mai mulți elevi care învață limba spaniolă, inclusiv în regim intensiv. Ulterior, eminența sa s-a deplasat la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, ai cărui elevi din clasele cu predare intensivă a limbii spaniole au câștigat, în ultimii trei ani, locul I la olimpiada națională de istorie, surclasând elevii de la Liceul „Cervantes” din București, liceu cu predare în limba spaniolă.
Printre obiectivele vizitei oficialului Ambasadei Spaniei se numără și Grupul Școlar „Ștefan Procopiu”, Colegiul Economic „Anghel Rugină”, din Vaslui, Școala gimnazială din Pușcași.
Aceasta din urmă este singura unitate școlară din mediul rural unde există clasă cu predare principală, încă din clasa a treia, a limbii spaniole drept limbă modernă. Un motiv este faptul că mulți dintre adulții, împreună cu copiii, din comună sunt plecați de ani buni la muncă în Spania, unii dintre copii reîntorcându-se la Pușcași pentru a-și continua studiile.
Dealtfel, un elev al acestei școli, Claudiu Moțău, a cîștigat locul patru la Olimpiada Națională de limba spaniolă. Din păcate, oficialul spaniol nu a mai avut timp, așa cum promisese, să ajungă și la Pușcași. Dacă programul vizitei s-ar respecta, Vicente Lopez Brea Fernandez ar urma să viziteze și Colegiul Cuza Vodă, din Huși, dar și Liceul Pedagogic din Bârlad.
Vicente Lopez Brea Fernandez a fost anterior oaspetele Primăriei Vaslui, unde s-a discutat despre posibilitatea unui proiect finanțat de UE.
„Odată întorși în România, tinerii care au stat ani de zile cu părinții în Spania au dificultăți cu limba română și, din această cauză, dificultăți de integrare. Din această cauză, la nivelul statului spaniol există un program guvernamental de predare a limbii române în comunitățile în care trăiesc mulți români. Predarea se face de către profesori români, programul fiind derulat în colaborare cu Ministerul Învățământului”, a declarat Vicente Lopez Brea Fernandez.
În județul Vaslui, predarea limbii spaniole în școli se face din anul 1996, cu o pauză pe vremea guvernului Boc.
„Există o cointeresare economică datorită părinților plecați la muncă în Spania, dar și a copiilor care i-au însoțit pe adulți. În plus, Spania este interesată de absorbția de forță de muncă calificată vorbitoare de limba spaniolă, pentru o mai ușoară integrare socială și profesională”, a mai declarat atașatul spaniol Vicente Lopez Brea Fernandez.
Acesta însă a recunoscut că, în acest moment, în țara să se caută forță de muncă calificată din spațiul european, inclusiv români, însă în special în domeniul agriculturii și construcțiilor. În ceea ce privește forța de muncă cu studii superioare, oaspetele spaniol s-a mărginit să declare că sunt foarte mulți medici dentiști care profesează în țara sa, evitând să dea detalii cu privire și la alte domenii specializate în care românii ar putea face carieră. Dealtfel, acesta a declarat că, chiar dacă Spania, ca orice altă țară din Uniunea Europeană, recunoaște diplomele eliberate de instituțiile de învățământ românești, este nevoie de examene suplimentare, neputând însă să dea relații cu privire la aceste aspecte. Nu este pentru prima dată când delegații oficiale din alte țări vizitează județul Vaslui. Ca un făcut, acestea sunt mai interesate de forța de muncă disponibilă, calificată și eventual cunoscătoare de limbi străine, decât de posibilitățile de afaceri în această zonă.
Cel puțin în ultimii ani, cu excepția proiectelor transfrontaliere demarate în colaborare cu Republica Moldova sau Ucraina, ori a proiectelor culturale demarate prin tot felul de programe europene, județul Vaslui nu a avut cu nimic de beneficiat de pe urma unor asemenea vizite. Cât privește investițiile majore în zonă, acestea se lasă încă așteptate!