Depunerea cererilor de subvenții pentru agricultură, în grafic
de Marian MOCANU
Aproape jumătate din fermierii sau zootehniștii vasluieni au depus deja la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui cererile pentru subvenții agricole aferente anului 2015. Din păcate, până acum marii fermieri nu s-au prezentat pentru a depune cererile. Un motiv ar fi faptul că, odată cu cererea de subvenție, trebuie depuse copii eliberate de primării după registrul agricol, iar unele unități administrativ teritoriale, cum este cazul comunei Poienești, sunt deficitare din acest punct de vedere. În acest an este de așteptat ca subvențiile de suprafață acordate de uniunea Europeană să fie substanțial mai mari față de anul trecut.
La Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui se pot depune, până pe data de 15 iunie, cererile unice de plată în agricultură pentru anul 2015. Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.
Cu mai puțin de o lună înaintea sfârșitului perioadei de depunere a cererilor de subvenții agricole, la APIA Vaslui s-au prezentat, un număr de 15.827 fermieri, reprezentând 46,80% din totalul de 27.299 persoane invitate. Din păcate, este vorba în general de mici producători agricoli, astfel că până luni, 18 mai, au fost depuse cereri de subvenții pe suprafață pentru doar 20.890 ha, reprezentând doar 7,85% din totalul suprafeței agricole existente la nivelul județului Vaslui. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă cererea unică de subvenție și a adeverinței eliberate de primării, din acest an, la depunerea documentației, este necesară depunerea și a unei copii după extrasul din Registrul Agricol existent la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale. Sunt comune în care, fie din cauza delăsării funcționarilor care au această sarcină, fie din alte motive, aici incluzând și apariția cu întârziere a normelor metodologice de completare a Registrului Agricol, fermierii nu au cum să depună aceste copii absolut necesare pentru accesarea de subvenții agricole aferente programului SAPS 2015.
Este cazul comunei Poienești, de unde până acum nu a fost depusă nici o cerere de subvenții, tocmai din lipsa acestor copii după registrele agricole. Datorită schimbărilor impuse de Uniunea Europeană, în acest an se depune o singură cerere pentru toate măsurile, atât din agricultură, zootehnie, ori domenii conexe.
În plus, spre deosebire de anii anteriori, cuantumul subvențiilor nu a mai fost calculat anterior, acestea urmând a se acorda în funcție de numărul de cereri și suprafețele de teren eligibile după finalizarea controalelor, așa cum se proceda până în anul 2014 pentru cererile de ajutor în zootehnie.
„În acest an subvențiile acordate în agricultură, cel puțin cele pe suprafață, vor fi mult mai mari ca în anii precedenți. Asta pentru că estimăm că se vor depune cereri doar pentru 80% din suprafața totală agricolă, dat fiind modificarea unor condiții de acordare a acestor subvenții. Până acum, fermierii care aveau în proprietate sau folosință un hectar de teren cu parcele de minim 30 ari primeau subvenții. Între timp, mulți dintre micii fermieri, în special persoane în vârstă, au vândut sau arendat parcele, astfel că nu vor mai fi eligibili pentru primirea de subvenții de suprafață. Încet-încet se comasează terenurile agricole, lucru îmbucurător pentru lucrarea mai eficientă a terenurilor și obținerea de producții mai mari. Acesta era de fapt și scopul declarat al Uniunii Europene în momentul în care s-a început acordarea acestor subvenții: să fie mai puține cereri, iar acestea să fie aferente unor suprafețe cât mai mari, pentru creșterea productivității în agricultură”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.
Suprapunerea terenurilor, o problemă pentru fermieri
Conform lui Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui, este de așteptat ca și în acest an să se întâlnească situații în care persoane diferite depun cereri de subvenție în agricultură pentru aceleași parcele de teren. Situații de acest gen s-au întâlnit în fiecare an începând cu 2007, de când s-a început acordarea de subvenții, suprafețele „încălecate” fiind de ordinul miilor de hectare.
Acest lucru se datorează și felului în care au fost puse în posesie persoanele respective, prin diferite legi de restituire a terenurilor și bunurilor confiscate în regimul comunist.
„Pentru ca niciun posesor legal de terenuri sau cei care au în folosință suprafețe agricole să nu rămână fără subvențiile aferente, celor care depun cereri pentru loturi sau parcele ce se suprapun cu suprafețe declarate anterior de o altă persoană li se primesc totuși cererile, în forma în care au fost făcute. Ulterior, la sfârșitul perioadei de depunere a cererilor, ei sunt invitați la APIA cu alte documente decât cele prezentate la depunerea cererilor, acte pe baza cărora au fost eliberate adeverințele de către primării. Este vorba de titluri de proprietate, contracte de arendă sau concesiune, ori alte acte din care spă rezulte indubitabil dreptul de folosință asupra terenurilor în cauză. De obicei, persoana care știe că nu are toate actele în regulă, nici nu se mai prezintă la mediere, astfel că multe dintre situații se rezolvă de la sine. Restul situațiilor sunt discutate de la caz la caz, în general acestea se rezolvă amiabil, în sensul că persoana care lucrează efectiv terenurile respective beneficiază și de subvențiile aferente”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.
Cererile unice de de subvenții se pot depune la unitățile APIA în fiecare zi, inclusiv sâmbăta, până la data de 15 iunie. În această campanie se pot depune cereri de plată pentru mai multe scheme de plată ori măsuri de sprijin. În afara schemei de plată unice pe suprafață (SAPS), a schemelor de plată redistributivă, ori pentru pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, se pot depune cereri de plată și pentru tinerii fermieri ori subvenții pentru fermele de semisubzistență. Tot acum se pot depune cereri de plată pentru ajutoare naționale tranzitorii (ANT), pentru Măsura 13 – ,,Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice”, pentru Măsura 10 – ,,Agro-mediu și climă” sau pentru Măsura 11 – Agricultura ecologică. Ajutoarele naționale tranzitorii se acordă pentru ANT 1 – culturi în teren arabil, ANT 2 – in pentru fibră, ANT 3 – cânepă pentru fibră, ANT 4 – tutun, ANT 5 – hamei, ANT 6 – sfeclă de zahăr, ANTZ 7 – bovine-lapte, ANTZ 8 – bovine-carne și ANTZ 9 – ovine/caprine.