Informații utile – Obținerea sau preschimbarea cărților de identitate
de Marian Mocanu
Zilnic, la ghișeele serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor se prezintă, în special în perioada de vară, zeci de solicitanți. Aceștia vor fie eliberarea de cărți de identitate noi, permanente sau provizorii, fie duplicate, în cazul pierderii actelor de identitate. Sunt situații în care oamenii, din lipsa unor acte, ori din alte cauze, sunt nevoiți să bată de mai multe ori drumul până la Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor. Vă prezentăm pe scurt principalele condiții și acte necesare pentru eliberarea cărților de identitate.
Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor se organizează la nivelul consiliilor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, precum și la nivelul consiliilor județene. Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor asigură atât întocmirea, păstrarea, evidența și eliberarea actelor de stare civilă, a cărților de identitate, a cărților electronice de identitate și a cărților de alegător, cât și desfășurarea activităților de primire a cererilor și de eliberare a pașapoartelor simple, a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare a vehiculelor și a plăcilor cu numere de inmatriculare, în sistem de ghișeu unic.
Pentru obținerea unui nou act de identitate, actele se prezintă în origial, nefiind acceptate copii legalizate. Cererea se poate depune fie direct la ghișeele primăriilor municipale din raza de competență, fie on-line, prin intermediul aplicației de programare on-line, pe site-ul primăriilor.
În cazul în care cererea se depune direct la ghișeu, pentru evitarea aglomerației, se eliberează zilnic bonuri de ordine, valabile doar pentru ziua respectivă. Actul de identitate se eliberează pentru prima data la împlinirea vârstei de 14 ani. Cu acesta se face dovada identității, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință a titularului. Termenul de valabilitate al cărții de identitate este de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani; 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani; 10 ani după împlinirea vârstei de 25 ani și permanent după împlinirea vârstei de 55 ani.
Cartea de identitate provizorie se eliberează atunci când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare eliberării cărții de identitate și în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar in România. Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabilește de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor și nu poate fi mai mic de 30 zile sau mai mare de un an. Actele se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința.
Cererile pentru eliberarea actelor de identitate se depun personal, iar cărțile de identitate se eliberează titularilor. În situația în care solicitantul nu se află în țară, mandatarul va prezenta o procură specială pe care se află aplicată fotografia titularului, autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul în care se află solicitantul. În cuprinsul procurii este necesar să se regăsească referirea expresă la obiectul mandatului.
Cetățenii români aflați în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv. Documentele cu care se face dovada numelui, prenumelui, cetățeniei și a domiciliului, necesare eliberării actului de identitate, se prezintă în original și copie.
Astfel, pentru eliberarea unei cărți de identitate trebuie depuse acte încheiate în condiții de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, la care se adaugă declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, însoțită de unul dintre documentele prevăzute anterior, respectiv, în cazul în care solicitantul nu este titularul spațiului de locuit este necesară prezența găzduitorului care va prezenta actul de proprietate (copie xerox și original). În cazul în care găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, declarația de primire în spațiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezența polițistului de la postul de poliție-pentru mediul rural.
Declarația de primire în spațiu poate fi dată în fața lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, a polițistului de siguranță publică, a notarului public ori a funcționarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României. În plus, solicitantul va depune o declarație pe proprie răspundere a solicitantului, însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică, prin care se certifică existența unui imobil și faptul că solicitantul locuiește efectiv la adresa declarată. Pentru minorii și persoanele fizice puse sub interdicție declarația se dă și se semnează de către părinți sau de către reprezentanții lor legali. La cererea depusă pentru leiberarea cărții de identitate mai trebuie anexat un document eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol.
Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este pâna la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.
Cazuri în care se eliberează o nouă carte de identitate
O nouă carte de identitate se poate elibera la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat; dacă s-au modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinților, data ori locul nașterii. O nouă carte de identitate se poate elibera și în cazuri de adopții ori constatarea unor greșeli de scriere la întocmirea actului de stare civilă sau pentru înregistrarea unei persoane în poziția de „copil găsit” și identificarea ulterioară a actului de naștere întocmit inițial, între acestea existând neconcordanță la data nașterii.
Alte situații în care se poate cere eliberarea sau preschimbarea cărții de identitate sunt în cazurile de înregistrare tardivă a nașterii unei persoane, cu înscrierea numai a anului de naștere, în cazul schimbării domiciliului, a denumirii sau a rangului localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor; în cazul deteriorării actului de identitate; în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate; când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului; în cazul schimbării sexului; în cazul anulării actului de identitate; în cazul atribuirii unui nou CNP; sau pentru preschimbarea buletinelor de identitate.
În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetățenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puțin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.
Există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, până la emiterea noii cărți de identitate. În celelalte situații enumerate mai sus sau la împlinirea vârstei de 14 ani cetățenii sunt obligați să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la producerea evenimentului.
Nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea contravențională, care se sancționează cu amendă cuprinsă între 40 lei și 80 lei, fără a exista posibilitatea achitării, în 48 de ore, a jumătate din minimul sumei prevăzute. Informații suplimentare privind activitatea de evidență a persoanelor pot fi obținute și de pe site-ul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date www.depabd.mai.gov.ro.
Viza de Reședință
Acte necesare pentru obținerea unei vize de reședință în cazul persoanelor care solicită acest lucru constau într-o cerere pentru înscrierea în actului de identitate a mențiunii de stabilire a reședinței, actul de identitate, documentul cu care se face dovada adresei de reședință (copie xerox și original) și chitanța reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru (în valoare de 5 lei), care se achită la sediul primăriei unde se face solicitarea de acte de reședință. După caz, se mai adaugă la cerere și certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani aflați în îngrijirea solicitantului și care locuiesc împreună cu acesta (copii xerox și original). Cererea se obține de la ofiterul de serviciu, se va completa de către solicitant și se va semna în fața lucrătorului de la ghișeu.
De reținut
Dacă solicitați viza într-o locuință aparținând unei alte persoane fizice, în cazurile în care solicitantul nu este titularul spațiului de locuit este necesară prezența găzduitorului care va prezenta actul de proprietate (copie xerox și original). Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, declarația de primire în spațiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezența polițistului de la postul de poliție-pentru mediul rural.
Pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate aflați temporar în România care solicită acte de identitate provizorii
Acte necesare:
Cererea pentru eliberarea actului de identitate. Se obține de la ofițerul de serviciu, se va completa de către solicitant și se va semna în fața lucrătorului de la ghișeu; pașaportul românesc aflat în termen de valabilitate (original și copii xerox ale filei informatizate și ale filelor destinate aplicării vizelor și ștampilelor autorităților de frontieră); pașaportul străin pentru situația în care solicitantul a intrat în țară cu un document de călătorie emis de o autoritate străină (original și copii xerox ale filei informatizate și ale filelor destinate aplicării vizelor și ștampilelor autorităților de frontieră); fotografii 3/4 cm(2 bucăți), de dată recentă, cu bandă albă de 7 mm la bază; certificatul de naștere eliberat de oficiile de stare civilă române (copie xerox și original); chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate provizorii (1 leu) + taxa extrajudiciară de timbru (5 lei) se achită la sediul primăriei.
După caz, la cerere urmează a fi anexate certificatul de căsătorie eliberat de oficiile de stare civilă române în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supaviețuitor (copie xerox și original); hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, dacă este cazul (copie xerox și original); certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor (copie xerox și original); sau documentul cu care se face dovada adresei de reședință(copie xerox și original)
Pentru cartea de identitate provizorie termenul de valabilitate se stabilește de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor fiind cuprins între 30 de zile și un an.
În cazurile de pierdere – distrugere – deteriorare – furt
Actele pentru obținerea unei noi cărți de identitate se prezintă în original – nu se acceptă copii legalizate.
Actele necesare sunt:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate (aceasta se poate obține de la ofițerul de serviciu sau se poate descărca de pe internet, se completează de solicitant și se va semna în fața lucrătorului de la ghișeu);
- actul de identitate deteriorat sau anulat, un document emis de instituții sau autorități publice, cu fotografie de dată recentă, pentru certificarea identității, respectiv: carte de alegător, pașaport, permis de conducere, legitimație de serviciu, livret militar, diplomă de absolvire a unei instituții de învățământ (copie xerox și original), dar și certificatul de naștere (copie xerox și original). În cazul furtului – se va depune și dovada de la Poliție din care rezultă că furtul a fost înregistrat (copie xerox și original).
În plus, trebuie depus un document cu care se face dovada adresei de domiciliu (copie xerox și original). În situațiile în care solicitantul nu este titularul spațiului de locuit se respectă situațiile de la eliberarea unor noi acte de identitate. Dacă solicitantul a avut carte de identitate va preda Cartea de alegător. Dacă titularul nu a intrat în posesia acestui document sau l-a pierdut, va menționa acest fapt pe cerere. În plus, trebuie anexată la cerere chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate (7 lei) + taxa extrajudiciară de timbru (5 lei) care se achită la serviciile financiare a primăriilor din aria de competență. În funcție de statutul civil este nevoie să prezentați, după caz: certificatul de căsătorie în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, (copie xerox și original), hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă / certificat de divorț (copie xerox și original), certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, (copie xerox și original) sau certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani aflați în îngrijirea solicitantului și care locuiesc împreună cu acesta (copii xerox și original). Minorul va fi însoțit de unul dintre părinți sau de reprezentantul legal și trebuie să prezinte, după caz și certificatul de căsătorie al părinților / hotărârea de divorț / hotărârea de plasament familial (copie xerox și original).