Săraci, dar pretențioși
de Roxana NĂSTASĂ
Zeci de vasluieni aflați în situații disperate de viață au solicitat ajutoare de urgență de la stat. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, Sorin Prepeliță, tot mai mulți sunt cei care, aflați în situații de sărăcie extremă, cei cărora le-a ars casa într-un incendiu sau cu probleme de sănătate foarte grave, depun cereri pentru a primi ajutor de urgență. Sunt însă și cazuri în care oamenii solicită fără să se încadreze și le sunt respinse dosarele. Ba mai mult, după ce cei de la AJPIS le recomandă alte prestații sociale la care s-ar încadra, ei le refuză.
„Tot mai mulți depun cereri pentru ajutor de urgență. În prezent, avem trimise la București cinci dosare și mai avem 20 de dosare la noi, în evaluare. Vin persoane aflate în situații de sărăcie extremă, persoane care au copii bolnavi ce necesită intervenții în străinătate sau persoane cărora le-a ars casa. De exemplu, avem acum un caz de la Huși cu o familie căreia i-a ars casa în totalitate după ce a explodat butelia”, ne-a declarat Sorin Prepeliță.
Acesta ne-a mai spus că, persoanele care depun dosare pentru ajutoare de urgență sunt selectate printr-o anchetă socială efectuată de cei de la instituție, dar și prin anchete ale asistenților sociali de la primării. Astfel, sunt și cazuri în care dosarele sunt respinse pentru că ori persoanele au venituri peste medii, ori au copii plecați în străinătate sau alte asemenea. Aceste ajutoare se acordă astfel doar celor care au într-adevăr nevoie. Sunt și cazuri la polul opus, de oameni săraci cu pretenții care refuză ajutoarele sociale și vor ajutoare de urgență.
„Noi facem anchete sociale la domiciliul celor care au depus dosar și vedem dacă chiar au nevoie. Am întâlnit și situații în care aveau copii plecați la muncă în străinătate sau care aveau venituri peste medii și le-au fost respinse dosarele. Noi recomandăm și accesul la alte prestații, cum ar fi de exemplu, alocație de susținere a familiei, ajutor de venit minim garantat (VMG), ajutor de încălzire, însă mulți nu vor. Am întâlnit cazuri în care mama, tata stăteau acasă și refuzau ajutoarele sociale și cereau ajutor de urgență. Mulți nu accesează ajutoare sociale pentru că au anumite obligații. La VMG, de exemplu, trebuie să presteze ore de muncă și trebuie să fie și buni plătitori de taxe și impozite și nu le convine”, a mai spus Prepeliță.
AJPIS sare în ajutor
Pentru că apar tot timpul cazuri extreme, iar unele persoane nu știu de aceste ajutoare de urgență, AJPIS se autosesizează și oferă o mână de ajutor celor în nevoi. Astfel, de exemplu, după ce au văzut la tv cazul Nicoletei Brostnic, fata din Hălărești pe care un accident rutier crunt a țintuit-o la pat, trupul fiindu-i mutilat, cei de la AJPIS au chemat-o și i-au făcut dosar pe care l-au trimis la București, urmând să primească ajutor financiar de la stat. Ca acest caz, sunt multe altele.
„Sunt cazuri în care ne și autosesizăm. De exemplu, după ce am văzut la televizor cazul domnișoarei accidentate, am chemat-o și i-am făcut dosar. Am mai văzut o situație la televizor de la Rafaila cu foarte mulți copii care trăiau în condiții grele și ne-am autosesizat și noi să le dăm o mână de ajutor. A mai fost cazul unui copil de la Negrești cu o boală extrem de rară și i-am făcut și noi propunere de ajutor de urgență după ce am aflat de el de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Sunt multe astfel de cazuri”, ne-a mai spus directorul AJPIS Vaslui.
Numărul dosarelor depuse variază de la lună la lună însă nu se abuzează de acest ajutor, instituuția oferind doar celor care sunt într-adevăr în situații extrem de dificile.
Suma minimă pe care o primesc de la stat cei aflați în nevoi este de 1.000 de lei, iar cea maximă de 3.500. În cazurile de boală, în care sunt necesare intervenții în străinătate se face propunere mai mare de 3.500 de lei poentru că, deși contravaloarea operației este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, e nevoie de bani pentru transport, cazare și alte asemenea. De la momentul cererii ajutorului de urgență până la primirea banilor durează un minim de două luni.