Social

Un nou premiu pentru Corneliu Porumboiu

de Marian MOCANU

Cunoscutul regizor vasluian Corneliu Porumboiu a câștigat un nou mare premiu, „Un Certain Talent” la festivalul de la Cannes, pentru filmul „Comoara”. Pelicula, care a avut premiera în România marți, 26 mai, s-a bucurat nu doar de aprecierile criticilor de specialitate, dar și a spectatorilor. Filmul este inspirat de o legendă care circula în satul unuia dintre protagoniști, actorul Adrian Purcărescu. Corneliu Porumboiu este regizorul român cu cele mai multe premii obținute la Cannes, cel mai important festival cinematografic pe plan mondial.

Un nou succes pentru cinematografia românească și pentru Vaslui: cunoscutul regizor Corneliu Porumboiu a câștigat un nou mare premiu, „Un Certain Talent” la festivalul de la Cannes, pentru filmul „Comoara”. El a concurat la secțiunea „Un Certain Regard” alături de alți faimoși premianți la Cannes în edițiile precedente, în juriu, alături de prestigioși critici de film și regizori aflându-se și actrița și regizoarea Isabella Rossellini, cea care a și prezidat comisia de specialitate.

Corneliu Porumboiu este regizorul român cu cele mai multe premii obținute la Cannes, cel mai important festival cinematografic pe plan mondial. A fost distins în 2004 cu Premiul Cinefondation pentru scurtmetrajul „Călătorie la oraș”, în 2006 cu Premiul Camera d`Or pentru lungmetrajul de debut „A fost sau n-a fost?”și, în 2009, cu două premii (FIPRESCI și Premiul Juriului) în secțiunea Un certain regard pentru „Polițist adjectiv”. Marți, 26 mai, a avut loc premiera în românia a filmului proaspăt premiat la Festivalul de la Cannes.

comoara lui porumboiu1Filmul este inspirat de o legendă care circula în satul unuia dintre protagoniști, conform căreia străbunicul actorului Adrian Purcărescu ar fi îngropat o comoară în curtea casei, dar nimeni nu a găsit-o. Filmul „Comoara” trebuia să fie inițial un documentar, care să redea povestea din satul actorului Adrian Purcărescu, prieten cu Corneliu Porumboiu. Dar pentru că filmările nu au decurs așa cum își dorea, regizorul a decis să transforme totul într-o ficțiune. Filmările au avut loc chiar acasă la stramoșii actorului Adrian Purcărescu, în satul Islaz, de lângă Turnu Măgurele.

Filmul „Comoara” spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Într-o seară, un vecin, interpretat de actorul Adrian Purcărescu, îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comcomoara lui porumboiuoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale. În continuare, firul acțiunii ia proporții nebănuite, nu doar prin jocul actoricesc, ci și prin prisma faptului că legile române, în cazul descoperirii unui tezaur, a unei comori, sau a unui zăcământ, acestea rămân în proprietatea statului, descoperitorii primind doar o bonificație.

Rolurile principale în filmul „Comoara” sunt interpretate de Cuzin Toma, Adrian Purcărescu și vasluianul – actor amator Corneliu Cozmei, care au fost selectați după un proces amplu de casting, care s-a desfășurat pe parcursul a trei luni.

Vorbind despre personajele din filmul său, regizorul Corneliu Porumboiu spunea: „Mi-a fost întotdeauna teamă să urmez rețete. Când scriu un scenariu, îmi place mult să schimb la casting sau la filmare etc. Filmele mele par a fi destul de conceptuale, dar vreau să am timp și libertatea de a improviza. Pentru mine, un film se face doar pe platoul de filmare. Pentru acest film, provocarea a fost de a găsi «un ton» bun. Filmând căutarea comorii prea realist, aș fi putut cădea în comedia situației sau caricatură. Dar m-am eliberat lucrând. Acum, personajele mele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri, cu fețe suficient de puternice, sper eu, pentru a întruchipa poveștile lor fără prea multe explicații”.

Proiectul a primit o finanțare de 1.574.000 de lei de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și este susținut de HBO România și Arte France.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button