NationalNews

Bombă pentru firme: Impozitul pe bacșiș nu a fost eliminat

Bâlbă după bâlbă din partea Guvernului în cazul impozitării bacșișului. Deși a promis că, începând cu 1 iunie, impozitarea bacșișului va fi eliminată, ieri au fost publicate normele de aplicare pentru acest impozit.

„Tocmai a fost publicată HG 367/2015 de modificare/completare a Normelor de aplicare ale Codului fiscal. Prima constatare: bacșișul încă se impozitează (simpla declarație a ministrului nu ține loc de lege), deci avem acum și norme de aplicare”, a scris ieri avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriș, pe contul său de Facebook.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că „„impozitarea bacșișului a fost o măsură convenită cu piața, iar reunțarea la impozitarea bacșișului a fost, de asemenea, o decizie luată de comun acord. A fost o experiență și nu un eșec, pentru că ar trebui să nu uităm că aceasta înseamnă democrație, dialog și nu consultare și nu măsuri arbitrare”.

„Această idee, a impozitării bacșișului a apărut în 2012, măsura a fost adoptată acum în contextul binecunoscut al controlalelor ANAF, mai precis atunci când se găseau în case de marcat diferențe de bani nefiscalizate. Întreaga piață era nemulțumită de închiderea firmelor, așa că am optat pentru această soluție. Important este faptul că nu a fost o măsură pentru a mări taxele la buget, ci pentru a rezolva o problemă punctuală. Implementarea măsurii convenită cu reprezentanții industriilor cu profil a ridicat și alte nemulțumiri, iar pentru a le rezolva, am organizat o nouă consultare la sfârșitul săptămânii trecute și am încercat să găsim împreună soluții alternative, care să fie în beneficiul ambelor părți. Concluzia întâlnirii a fost aceea de a renunța la bacșișul reglementat prin Ordonanța de urgență 8/2015. Au fost voci în cadrul acestei întâlniri care au susținut păstrarea măsurii într-o formă opțională, dar, având în vedere că în practică apar situații care nu pot fi rezolvate, am renunțat la această măsură”, a afirmat Teodorovici, la acel moment.

 De altfel, miercuri, senatorii au votat pentru eliminarea din Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2015 a prevederilor privind impozitarea bacșișului.

 Cu toate acestea, ieri a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea normelor de aplicare a Codului Fiscal, care aduce lămuriri privind modul în care se impozitează bacșișul.

 Astfel, dacă bacșișul rămâne la dispoziția societății, se va plăti TVA de 24%. Iar dacă se acordă salariaților, bacșișul este încadrat în categoria veniturilor din alte surse, fiind impozitat cu impozitul de 16%, fără a fi asimilat venitului din salarii, după cum explică consultantul fiscal Adrian Bența, pentru Hotnews.ro.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button