altex
AdministratieSanatate

Maidanezii din Bârlad, infestați cu o boală letală pentru om! – Moartea circulă liberă prin Bârlad

de Răzvan CĂLIN

Un grup de specialiști de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași au prelevat probe (împreună cu medicul veterinar bârlădean Ioan Bejan) de la câinii comunitari din padocurile Primăriei Bârlad și au descoperit un lucru extrem de îngrijorător: aproape 40% dintre patrupede sunt infestate cu un parazit care provoacă o boală letală – dirofilarioza cardiopulmonară (în popor i se mai spune viermele inimii). Boala este transmibilă la om prin mușcătura de țânțar și dacă nu este depistată la timp poate duce la decesul bolnavului. Medicii veterinari atrag atenția autorităților să ia măsuri drastice cât mai curând pentru că această maladie ar putea face victime în curând în rândul oamenilor, mai ales că este depistată foarte greu în urma unor analize complexe. Probele prelevate de la Bârlad au fost trimise unui laborator de specialitate din Italia pentru efectuarea unor teste mai complexe.

Străzile Bârladului sunt împânzite cu patrupede infestate cu o boală care dacă este transmisă la om poate duce la decesul bolnavului. Vorbim despre câinii comunitari ce colcăie cu miile pe străzile orașului și care mare parte dintre ei au un parazit ce provoacă o boală letală – dirofilarioza cardiopulmonară.  Numită și ”viermele inimii” (din terminologia de specialitate engleză – heartworm), dirofilarioza este o boală gravă și fatală a inimii și pulmonilor, produsă de un parazit – Dirofilaria immitis – transmis de țânțari. Pe scurt, țânțarii sunt cei care prin pișcătură infestează câinii cu viermele filarial (ca firul de ață) care se cuibărește cu predilecție în sistemul circulator, cum ar fi arterele pulmonare (vasele sangvine care pornesc de la inimă spre plămâni). În fază terminală, parazitul respectiv poate ajunge (de la dimensiuni inițiale microscopice) la lungimi de peste 20 de centimetri și se localizează în inimă. Terifiant este că această maladie se poate tansmite la om, iar simptomatologia și evoluția bolii este similară cu cea de la câini. Și mai grav este că diagnosticarea corectă și exactă a maladiei se face după analize medicale complexe, iar paleta de simptome inițială poate fi confundată ușor cu alte afecțiuni. Abia în faze terminale sau când pacientul ajunge în unități spitalicești cu dotare pe măsură se poate pune un diagnostic corect. Dar de multe ori poate fi prea târziu.

bejan_ioan1Ioan Bejan, unul dintre cei mai reputați medici veterinari din Bârlad (și președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui), este cel care, prin intermediul cotidianului nostru, a ținut să tragă un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Dr. Bejan s-a exprimat fără echivoc că pericolul este cât se poate de real și, mai ales, major pentru sănătatea oamenilor, în primul rând.

Totul a ieșit la iveală în urmă cu câteva zile când dr. Bejan, împreună cu o echipă de specialiști veterinari de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași (formată dintr-un profesor parazitolog și doi medici veterinari doctoranzi), au prelevat mostre de sânge de la 50 de câini comunitari care sunt ”cazați” în padocurile Primăriei Bârlad. De altfel, comunitatea științifică veterinară derulează de mai bine de doi ani un studiu complex axat chiar pe incidența dirofilariozei în rândul câinilor comunitari.

test

”Acum doi ani s-au prelevat probe de sânge de la Bârlad de la 60 de câini maidanezi și în urma examenelor parazitologice a reieșit că 10% dintre ei erau infestați cu dirofilaria. Anul trecut s-au prelevat iarăși un eșantion de probe similar și a reieșit că incidența a crescut la 20%. Însă, ceea ce ne-a pus foarte mult pe gânduri a fost ceea ce am constatat la probele din acest an, care au fost luate în urmă cu circa o săptămână. Nu mai puțin de 40% dintre câinii testați sunt infestați cu acest parazit, au această boală. Este o situație de-a dreptul critică și după cum se observă este în creștere de la un an la altul”, ne-a declarat medicul veterinar Bejan.

Era și de așteptat ca aceste rezultate ale analizelor de laborator să-i pună pe gând pe specialiștii din domeniu. Mai ales că ei cunosc cel mai bine cât de periculoasă este această maladie pentru sănătatea oamenilor, întrucât vorbim aici de o zoonoză, adică o maladie pe care omul o poate contracta de la animale.

inima_parazit1”Este o boală parazitară, cu acțiune pe sistemul circulator. Și ce-i mai prost e că se transmite și la om prin intermediul țânțarilor. Adică țânțarul pișcă un câine infestat cu acest parazit și apoi se duce și pișcă, spre exemplu, un copilaș care se plimbă împreună cu mama lui prin parcul din oraș. Și nimeni nu are cum să-și dea seama decât de multe ori când e prea târziu. Diagnosticarea bolii este dificilă și implică o aparatură complexă, modernă. Așa se face că poți afla că ai contractat așa ceva abia când ajungi pe la spitale mai mari, mai bine dotate, din țară sau străinătate. Atenție: boala se poate trata în fază incipientă, atunci când larvele parazitului sunt foarte mici. Odată ce parazitul a ajuns la stadiul de adult, e prea târziu. Tratamentul implică o dezintegrare a parazitului în timp, cu formarea de embolii care ajung în plămâni, cord, creier etc. Și atunci e de preferat să nu mai faci tratamentul. Cât mai ai de trăit, atât ai de trăit! Eu am văzut imagini cu acest parazit de m-am speriat. Poate ajunge și la 23 de centimetri și în fază finală se cuibărește în inima bolnavului. Și atunci nu prea mai ai ce face. Doar să îi faci o intervenție chirugicală pe cord deschis, dar cine se mai încumetă la așa ceva într-o asemenea fază”, ne-a mai spus dr. Bejan.

Și când te gândești că străzile orașului sunt împânzite cu mii de maidanezi care, mai mult ca sigur, că aproape jumătate dintre ei sunt infestați cu acest parazit inima_parazitletal! Iar autoritățile orașului se declară dezarmate, legate de mâini și de picioare pentru simplul motiv că Legea de gestionare a câinilor fără stăpân a fost blocată în instanță de Asociația ”Vier Pfoten”. Organizația a obținut în urmă cu mai bine de un an o decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care normele de aplicare a legii cu pricina au fost ssupendate până la elaborarea unui nou set de norme. Chipurile, actualele norme de aplicare nu ar fi bune și ar duce la masacrarea fără discernământ a maidanezilor. Cum nici ai noștri legiuitori din Parlamentul României nu s-au grăbit să lucreze la un  nou set de norme împreună cu autoritățile sanitare – veterinare, totul a rămas ca în aer. Un singur lucru e cert: autoritățile locale nu au voie să se atingă de nici un fir de păr din blana câinilor comunitari, iar aceștia, în consecință, prosperă de la un an la altul. Mai grav este că, după cum se vede, acești maidanezi ne pot îmbolnăvi pe noi oamenii cu tot felul de boli care mai de care mai grave. Și atunci ne întrebăm: cine primează, omul sau câinele?

”Când am eutanasiat recent vreo 72 de maidanezi pentru că erau extrem de bolnavi, cu probleme cronice de sănătate și fără posibilitatea de a fi vindecați, am fost făcut criminal. După cum văd, pe unii îi interesează mai mult chestii de genul acesta decât sănătatea umană. Iar pe mine astfel de lucruri mă deranjează foarte mult! Pericolul este cât se poate de real, iar riscul este major! Autoritățile trebuie să facă ceva până nu e prea târziu. Dacă acum nu se ia nici o măsură, în câțiva ani nivelul infestării cu această boală va fi extrem de ridicat și, mai grav, vom înregistra și cazuri la oameni. Iar eu spun aceste lucru în deplină cunoștință de cauză și cu toată responsabilitatea”, ne-a mai declarat vizibil marcat dr. Bejan.

El ne-a mai spus că a transmis deja o înștiințare către conducerea Primăriei Bârlad, dar și către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui. Dar, așa cum am mai spus, acestea susțin că sunt în imposibilitatea de a acțion în problema câinilor comunitari din cauza suspendării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Chiar și așa, dr. Bejan intenționează să înainteze o adresă scrisă către autorități și este de părere că acestea ar trebui să ia taurul de coarne până nu este prea târziu. Dezinsecții repetate (mai ales în zonele cu vegetație bogată, gen Grădina Publică, Parcul de la Teatrul ”Victor Ion Popa” etc.) pentru stârpirea țânțarilor și rezolvarea definitivă a problemei câinilor comunitari.

”Fiecare maidanez trebuie prins și luat de pe străzi, dar trebuie acționat și în cazul câinilor din gospodăriile oamenilor, adică să fie sterilizați și microcipați. Cine  se opune, să fie amendat. Autoritățile, în situația dată, au o obligație în plus ca fiecare câine comunitar prins să fie testat pentru dirofilarioză și dacă iese pozitiv să fie eutanasiat. Altfel nu se poate. Dacă nu luăm măsuri drastice acum, vom regreta mai târziu!”, a conchis dr. Bejan.

Vă mai spunem că specialiștii veterinari au depistat că aceeași problemă este și la Galați, unde circa 60% din maidanezii testați au ieșit pozitiv la testul pentru dirofilarioză. Cât privește probele prelevate de la Bârlad, acestea au fost trimise unui laborator din Napoli, Italia, pentru efectuarea unui nou set de analize mult mai complex.

Related Articles

13 Comments

  1. Domnule doctor Bejan, cu tot respectul, dirofilarioza nu este o zoonoza. Au fost descrise câteva cazuri de transmitere la om, dar cu alte localizări ale viermilor decât cele cardiopulmonare. Cu aceste afirmații, eronate de altfel, pe care le tot transmiteți nu faceti decât sa adânciți si mai tare prăpastia dintre apărătorii câinilor si cei care vor sa dispară cu orice preț. Si nu in ultima rând, creati panica in rândul populației, fără justificare. Nu am auzit de vreun sfat pt posesorii de caini, lucru de care ar fi trebuit sa va ocupati prin meseria pe care o aveți. Dirofilarioza este o boala care se poate preveni foarte ușor, de asemenea se poate diagnostica relativ ușor, nu in laboratoare ultra specializate, ci cu un simplu microscop si nu in ultima rând, se poate si trata. Va urez toate cele bune! Cristina Balaban, medic veterinar.

  2. Buna ziua,
    Oare cum va explicati ca persoane aflate pe alt continent pretind ca stiu mai bine ce se intampla in orasul dumneavoastra si isi permit sa si ameninte?

  3. sa intelegem ca acet veterinar pregateste o afacere cu primaria Barlad. noi pregatim imediat o plangere la DNA, nu de alta dar ceea ce spune acest individ este o minciuna imensa. dirofilaria nu este zoonoza. tantarii vin infestati deja si nu iau boala de la caini sa o dea oamenilor. in alta ordine de idei, vom face o plangere referitoare la ecarisaj sa vedem de ce cainii din adapost sunt infestati cu aceasta boala care se face doar daca acei caini nu sunt vaccinati. multumim medicului care ne-a aratat coruptia din primarie si cum se mai fraudeaza banul public

  4. Deci, NU mi-ati aprobat NICI unul dintre comentarii…pentruca VA CONTRAZIC, si arat oamenilor ca NU UMBLA MOARTEA prin oras, asa cum v-ati propus dumneavoastra sa-i manipulati ?????

  5. NU este NICI UN FEL DE ZOONOZA…mai terminati cu isterizarea oamenilor..sau, daca dansul declara ZOONOZA poate OMORA TOTATI CAINII fara probleme nu-i asa…trebuie ceruta contraexpertiza…Cautati voi pe internet sa vedeti cati oameni au murit IN LUMEA MARE de asa ceva…viermi la inima la caini NU este ZOONOZA…a murit cineva de viermi la inima la Barlada pana acum? NU. Plus, Nu este o boala INCURABILA, decat in stagii foarte, extrem de avansate….DAR se poate preveni, prin deparazitari INTERNE la animale…!!!!!!!!!!

  6. AM facut printuri la comentariile pe care le-am pus mai jos…daca NU mi le aprobati, inseamna ca NU doriti sa se alfe ADEVARUL, si preferati sa ISTERIZATI oamenii si sa-i instigati impotriva cainilor….”The dog heartworm is of negligible public health risk, because it is unusual for humans to become infected. Punctul 10 in Wikipedia…in USA unde se pare ca sunt incetati cca 1 Milion de caini, NU s-a inregistrat nici un deces…NU MOARE NIMENI nici la Barda. ” Additionally, human infections usually are of little or no consequence, although rarely an infected human may show signs of respiratory disease. In most cases, however, the heartworm dies shortly after arriving in the human lung, and a nodule, known as a granuloma, forms around the dead worm as it is being killed and absorbed. If an infected person happens to have a chest X-ray following granuloma formation, the nodule may be large enough to resemble lung cancer on the X-ray and require a biopsy for a pathologic assessment. This may well be the most significant medical consequence of human infection by the dog heartworm.
    At one time, the dog heartworm was thought to infect the human eye, with most cases reported from the southeastern United States. However, these cases are now thought to be caused by a closely related parasite of raccoons, Dirofilaria tenuis. Several hundred cases of subcutaneous infections in humans have been reported in Europe, but these are almost always caused by another closely related parasite, Dirofilaria repens, rather than the dog heartworm.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dirofilaria_immitis
    Cautati pe internet sa vedeti cati oameni au murit din cauza asta ! REPET, cazurile in care larva introdusa in pielea omului de tantarul infectat, SUNT dincolo de extrem de putine IN LUME…pentruca de obicei lavra aceea NU poate sa supravietuiasca trecerii prin tesuturile umane !

      1. „Poporul asta… nu va uita… ” ?
        😀 😀 😀
        Auzi ?
        Ai incercat si perfuziile in cap ?
        🙂
        Toti trepanatii dau navala pe aici…

  7. sunt destui tantari infestati pentru toti condcatori acestui oras ?

Back to top button