Social

Legendele Bârladului – Casa Bulbuc, leagănul muzicii bârlădene

de Simona MIHĂILĂ

Casa Bulbuc este unul dintre așezămintele de referință în cultura bârlădeană. Se numește așa după numele lui Eugen Bulbuc, marele muzician bârlădean care a locuit aici.
Casa este situată pe Bulevardul Epureanu, zona care, în vremuri de demult, era locuită, în mare parte de boierimea orașului. Imobilul mai păstrează încă urmele frumuseții de altădată a caselor boierești. Cu cerdacul său din lemn, cu trepte mărginite cu balustrade, cu ferestrele imense și ușa pe mijloc, cu ornamente din lemn sculptat și dantelat, edificiul are aerul unui conac. Din păcate, stricăciunea i-a știrbit din splendoare, iar ce a mai rămas de admirat este acoperit de blocurile comuniste care înconjoară clădirea.
Anul construcției este inscripționat chiar pe fațadă – 1910. Nu putem vorbi de importanța acestei case fără a spune, mai întâi, cine a fost cel care a făcut-o celebră.

Eugen Bulbuc este numele lui. Copil de preot, la vârsta de șapte ani, rămâne orfan de tată. Mama lui, neștiind cum să se descurce, l-a dus la episcopul de Huși care l-a primit, mai întâi, ca simplu copil de casă, apoi l-a dat la seminarul din localitate. Băiatul se dovedește deștept, așa că este dat și la Conservatorul de muzică și artă dramatică București. Ajunge profesor de muzică la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad. Aici, Eugen Bulbuc a găsit o atmosferă culturală de excepție. Fiind deosebit de dotat în arta muzicală, ajutat de câteva personalități ale orașului, a înființat societățile muzicale „Armonia” și „Filarmonica”, „pentru cultivarea și răspândirea muzicii în popor”.

Soprana Clotilda Averescu, o obișnuită a concertelor de la Bârlad

clotilda_averescuÎn cadrul societăților se desfășurau dese concerte dirijate de Eugen Bulbuc și Oscar Hinche, care aveau loc în sala Teatrului „Iasculovschi” (pe locul căruia a fost construit Teatrul „Carol” și care, arzând în 1933, este înlocuit de Baia comunală.
Din cartea „Valori spirituale tutovene” (lucrarea monument a profesorului Traian Nicola) aflăm că, de multe ori, la concerte cânta și Clotilda Averescu (soția viitorului mareșal al României, care era, pe atunci, comandantul Regimentului 4 Roșiori din Bârlad). Era o remarcabilă soprană și pianistă. Chiar și după ce a plecat din Bârlad, ea obișnuia să ia parte la concerte, dar și la unele spectacole de binefacere. De altfel, Clotilda Averescu a fost co-fondatoare, alături de Bulbuc, a Societății „Armonia”.

Invitatul Casei Regale

carol ISub bagheta lui Eugen Bulbuc, „Armonia” a atins perfecțiunea, după cum consemnează documentele. În 1906, cu prilejul sărbătoririi a 40 de ani de la urcarea pe tron a prințului Carol I, a fost invitat să susțină un concert la Arenele Române din București, în prezența membrilor Casei Regale. Atunci, muzicianul a primit Medalia de aur, Diploma de onoare și Placheta de colaborator al sărbătorii.
Timp de 35 de ani (între 1899 și 1934), maestrul a condus, cu o măiestrie unanim elogiată, corul Bisericii Domneasca (creat chiar de el). Din cor au făcut parte trei celebrități ale scenei românești: Emilia Guțianu-Alessandrescu, Cecilia Nastea-Cerchez și Natalia Darie-Zăvoianu.
În cadrul Liceului „Codreanu” a alcătuit o formație orchestrală cu care a dat numeroase concerte. A creat un cor excelent și la Liceul de Fete „Iorgu Radu” din localitate. A fost un profesor și un pedagog desăvîrșit. La lecțiile sale de muzică , în afară de partea teoretică, a susținut expuneri despre creațiile unor compozitori celebri: Verdi, Strauss, Mozart, Wagner, Rosiini, Enescu, Porumbescu etc. După ce a ieșit la pensie (1933), a continuat să participe la viața artistică bârlădeană, până când a murit (1949).

Nicolae Iorga și Alexandru Vlahuță, musafiri de seamă ai Casei Bulbuc

Nicolae_IorgaFaima lui Eugen Bulbuc a depășit cu mult granițele județului Tutova. Era cunoscut de mari personalități artistice și literare, nume cu greutate în cultura românească. Mai mult, cu unii colabora și coresponda cu consecvență. Așa se face că pereții casei sale au văzut și au auzit multe. Iată doar câteva celebrități care au fost găzduite aici, fie aflate în trecere prin Bârlad, fie venite să petreacă ceva timp alături de muzician: Alexandru Vlahuță, Vasile Voiculescu, Elvira Popescu, Tanți Cutava, Gheorghe Ștefănescu (întemeiatorul Operei române), Nicolae Iorga, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Victor Ion Popa etc.
În special, în vremurile grele ale primului război mondial ușile casei sale erau permanent deschise tuturor oamenilor de cultură. Alexandru Vlahuță a locuit o vreme aici cu soția sa, casa fiindu-i gazdă și pentru cenaclul său literar.
Tot în acele vremuri, casa profesorului Bulbuc a găzduit expoziții de pictură și de caricatură ale lui C. Constantinescu, precum și de desene de pe front ale lui Victor Ion Popa.
Imobilul este proprietate particulară și se degradează de la un an la altul. Fiind declarat monument istoric, reparațiile nu pot fi făcute la voia întâmplării. Restricțiile legii sunt singura formă prin care statul român înțelege să „protejeze” clădirile de patrimoniu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button