Meditațiile, soluție salvatoare pentru elevi, afacere pentru profesori
de Roxana NĂSTASĂ
Meditațiile private sunt soluția la care ajung cei mai mulți părinți care doresc să-și vadă odraslele printre premianți sau printre cei cu bacul luat. Nici cei din Vaslui nu fac excepție, astfel că tot mai mulți părinți aleg pregătirea copiilor în particular. Deși neoficială, piața meditațiilor reprezintă pentru mulți profesori o sursă suplimentară de câștig. O ședință cuprinsă între o oră jumătate și două ore costă 30-40 de lei. Dacă un profesor are la meditații mai mulți elevi, ies bani frumoși. Dacă nu declară, cum ar trebui, la Administrația Finanțelor Publice Vaslui și nu plătesc impozit pe venit, și mai bine pentru ei. Acum, în perioada examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională, piața meditațiilor e-n floare.
De mulți ani, meditațiile private acordate elevilor sunt subiect tabu. Pe de o parte, din cauza faptului că această activitate este prestată “la negru” de teama impozitării, iar, pe de altă parte, Codul de Etică al Cadrelor didactice le interzice profesorilor să facă meditații cu elevii din unitățile de învățământ unde își desfășoară activitatea. Cu toate acestea, fenomenul se desfășoară nestingherit, nici elevii și nici profesorii neavând de ce să se plângă.
În goana după bani, profesorii își transformă de multe ori locuințele în adevărate săli de clasă. E drept, salariile acestora nu sunt foarte mari, dar de multe ori o parte din profesori impun copiilor să meargă la pregătire, în caz contrar îi sancționează, ori îi amenință cu note mai mici. În schimb, sunt și cadre care oferă meditații doar la insistențele anumitor părinți, care vor ca odraslele lor să exceleze. Însă puțini părinți acceptă ideea că aceștia ar putea învăța bine și fără să investească atâția bani, fiinf doar atenți la orele de curs și să aprofundeze atunci când ajung acasă.
Meditațiile , soluția salvatoare înainte de examene
O parte din elevii din anii terminali merg pe premiza că meditațiile îi pot ajuta să treacă de examene fără ca ei să depună prea mult efort. Nu de puține ori, aceștia ignoră pur și simplu școala, iar cu câteva săptămâni înainte de examene apelează disperați la profesorii care oferă meditații. Doar că mulți dintre ei uită că, pentru a reuși, trebuie să pună și mâna pe carte. Cu toate acestea, părinții care au copii în clasa a VIII-a, a XII-a și nu numai, au investit lunar sute de lei pentru meditații la discipline precum matematică, limba română, dar și limbi străine (engleză sau franceză).
Sunt cazuri fericite, în care banii sunt cheltuiți cu folos, dar și cazuri în care deși fac pregătire în particular, elevii nu reușesc să treacă cu brio peste examene.
Deși sunt și profesori care aleg să mediteze copiii la școală, fără să solicite vreo plată, elevii preferă mai mult meditațiile contracost. Puțini dintre elevii vasluieni se mai pot lăuda că la finalul anului școlar nu au făcut nici măcar o oră de pregătire în particular.
Meditații încă de la clasele primare
În ultima vreme părinții își dau copiii la meditații încă din ciclul primar, sub pretextul pregătirii pentru concursurile școlare, cât și pentru evaluările naționale de la clasa a II-a, clasa a IV-a și clasa a VI-a.
”Am copiii, unul în clasa a II-a, altul în clasa a IV-a înscriși la meditații la engleză. Am văzut că e foarte căutată engleza și îmi doresc să o învețe. La școală, nu fac îndeajuns, așa că sâmbăta e dedicată orelor de engleză”, ne-a spus Lăcărmioara, mama a doi elevi, care a optat pentru meditații.
Ca și anii trecuți, cei mai solicitați profesori sunt cei de matematică, urmați de cei de limba și literatura română și cei de limbi străine.
În general, o ședință de meditație durează aproximativ două ore, dar în cazul elevilor mai mici durata este de aproximativ o oră, iar în funcție de disponibilitatea profesorului cât și a elevului poate fi o dată sau de două ori pe săptămână. Astfel, un elev care o optat pentru meditații de două ori pe săptămână, ar cheltui lunar 320 de lei. Prețul nu diferă cu mult în cazul elevilor din ani mai mici, aceștia plătind pentru o ședință de meditație 25-30 de lei, costul maxim lunar fiind de aproximativ 120 de lei dacă au ales să meargă la pregătire doar o dată pe săptămână. Sunt însă și locuri în care ședința de meditație poate ajunge la 40 de lei, costurile lunare fiind mult mai mari.
Meditații „la negru”
Conform legii, orice cadru didactic care face meditații trebuie să-și declare venitul la Adiministrația Finanțelor Publice pentru a plăti anual impozit de pe urma acestui tip de venit. Puțini sunt însă cei care declară acest lucru. De exemplu, anul trecut doar 21 de persoane din tot județul declarau că înregistrează venituri și din alte forme de învățământ. În realitate, numărul acestora este cu mult mai mare, însă este greu, dacă nu chiar imposibil de depistat pe cei care procedează contrar legii.